SOCAR a început să înmagazineze gaze azere în Ungaria. Romgaz, care deține peste 90% din capacitatea de depozitare autohtonă, are deja semnat un contract cu azerii

SOCAR a început să înmagazineze gaze azere în Ungaria. Romgaz, care deține peste 90% din capacitatea de depozitare autohtonă, are deja semnat un contract cu azerii
scris 3 aug 2023

Compania petrolieră de stat azeră SOCAR, care a semnat recent un contract cu Romgaz pe un an de import de gaze azere în România, a început să injecteze primele 50 de milioane de metri cubi de gaz în depozitele din Ungaria.

Anunțul a fost făcut de ministrul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului, Peter Szijjarto, citat de agenția Trend, care a și anunțat mai demult intenția companiei azere de a înmagazina gaze în Ungaria.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important Și compania românească de stat Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, și Socar Trading, filiala companiei naționale petroliere Socar a Azerbaidjanului, au semnat în capitala statului caucazian un contract pe un an de import de gaze azere în România, care prevede livrări de până la un miliard de metri cubi. Iar Romgaz deține, prin Depogaz, peste 90% din capacitatea de depozitare de 3,3 TWh a României.

Presa americană: Noul proiect românesc de gaze naturale din Marea Neagră, o provocare pentru Putin. Nu va sta cu mâinile în sân CITEȘTE ȘI Presa americană: Noul proiect românesc de gaze naturale din Marea Neagră, o provocare pentru Putin. Nu va sta cu mâinile în sân

Mai este interesant România este unul dintre cele patru state membre ale Uniunii Europene care în 2022 a beneficiat de livrări suplimentare de gaze din Azerbaidjan prin conducta Trans Adriac Pipeline (TAP), comparativ cu anii precedenți. Anul trecut, statul asiatic a exportat în UE o cantitate de 11,4 miliarde metri cubi de gaze, acestea ajungând în Grecia, Italia, Bulgaria și România.

"Europa continuă să se confrunte cu o criză energetică severă. Prețurile au crescut vertiginos și, în multe cazuri, securitatea aprovizionării a fost amenințată. Facem tot posibilul să obținem cât mai mult gaz natural din cât mai multe surse pentru a garanta aprovizionarea cu energie a țării”, a declarat Szijarto, citat de agenția azeră Trend.

"În ultimul an și jumătate, Europa s-a confruntat cu o criză energetică gravă, cu o creștere a prețurilor din cauza sancțiunilor și a întreruperii rutelor tradiționale de aprovizionare. Cu toate acestea, aprovizionarea cu energie a Ungariei a rămas stabilă în tot acest timp", a transmis ministrul.

Cel mai mare trader angro de gaze naturale din Ungaria, MVM CEEnergy, și SOCAR au semnat un contract pe 2 iunie pentru transportul a 100 de milioane de metri cubi de gaze, livrările urmând să înceapă în trimestrul al patrulea din 2023.

Azerbaidjanul a început să livreze gaze către Europa prin Coridorul sudic de gaze la 31 decembrie 2020. Capacitatea inițială a gazoductului Trans Adriatic Pipeline (TAP), care reprezintă secțiunea europeană a coridorului, este de 10 miliarde de metri cubi pe an, cu un potențial de extindere până la 20 de miliarde de metri cubi.

Azerbaidjan, Turcia, Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia au semnat, pe 25-26 aprilie, la Sofia, un acord de amploare pentru a asigura o nouă rută de livrare de gaz azer prin teritoriul celor șase țări către Europa Centrală.

viewscnt
Afla mai multe despre
import gaze naturale azerbaidjan
contract romgaz socar
ungaria
înmagazinare
depozitare