Prețul carburanților standard a sărit de 7 lei pe litru în mai multe stații OMV, în urma celei de 5-a scumpiri efectuată în ultima săptămână, după o lună de acalmie, de liderul pieței, OMV Petrom. Prețurile sunt în prezent cu 40 de bani pe litru peste cele de la începutul verii.
Explicația: Evoluția cotațiilor internaționale, situația tensionată din Marea Negară care scumpește costurile de transport și asigurarea mărfurilor, creșterea sezonieră a cererii și producția redusă a rafinăriilor autohtone sunt motivele acestor majorări de prețuri.
Liderul pieței distribuitoare de carburanți, OMV Petrom, a majorat marți prețul carburanților cu 8 bani/l, după ce cu o zi înainte îi scumpise cu 5 bani/l.
În ultima săptămână, începând cu 25 iulie, compania, urmată și de firmele concurente, Lukoil, Rompetrol sau Mol, a efectuat nu mai puțin de 5 creșteri de prețuri.
Evoluția prețurilor benzinei și motorinei în stațiile din capitală
În urma acestor mișcări, prețul unui litru de benzină standard a urcat la 6,88-6,94 lei/l în stațiile Petrom și la 6,99-7,03 lei/l în cele OMV, iar cel al motorinei standard, la 6,90-6,93 lei/l ăn stațiile Petrom și la 6,99-7,03 lei/l în cele OMV.
Benzina standard a depășit pragul de 7 lei/l, pentru prima dată din luna aprilie, în 17 stații OMV, iar motorina standard în 12 stații OMV.
Foarte probabil, cele 2 produse vor sări de 7 lei/l și în mai multe stații Mol și Rompetrol, benzinăriile acestor 2 companii fiind concurente pe segmentul stațiilor premium cu cele OMV.
În următoarele ore, așa cum ne-au obișnuit, Lukoil, Mol și Rompetrol vor efectua probabil mișcări de prețuri similare cu cele ale liderului pieței.
CITEȘTE ȘI Nintendo ar putea lansa o nouă consolă în 2024La începutul verii, pe 30 mai, prețul motorinei era mai mic cu 39 de banil, iar cel al benzinei cu 44 bani/l decât cele din prezent.
Evoluția cotațiilor Brent din ultimele 3 luni
În această perioadă, cotațiile internaționale ale țițeiului Brent au crescut de la 72 dolari/baril la aproximativ 85 dolari/baril, în regiune creșterea fiind și mai accentuată ca urmare a amenințării Rusiei de a ataca inclusiv vasele comerciale din Marea Neagră, ceea ce a condus la o scumpire a costurilor de transport și de asigurare.
Un alt element care poate explica evoluția prețurilor vine de pe partea de cerere, care în această perioadă înregistrează o creștere sezonieră, multă lume plecând în vacanțe cu mașinile.
În plus, creșterea de carburanți a crescut, potrivit datelor OMV Petrom, cu 3% în prima jumătate a anului comparativ cu cea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut.
Și oferta internă a avut de suferit în ultima săptămână, rafinăria OMV Petrom de la Brazi fiind în revizie programată în cel de-al doilea trimestru al anului, în timp ce Petromidia, a celor de la Rompetrol, nu a funcționat la capacitate maximă ca urmare a unui incident apărut în a doua parte a lunii iunie.