Șeful OMV: Suntem complet pregătiți să înlocuim gazele rusești livrate prin Ucraina în caz de oprire a tranzitului de la 1 ianuarie. Nu avem LNG rusesc în contractele noastre

Șeful OMV: Suntem complet pregătiți să înlocuim gazele rusești livrate prin Ucraina în caz de oprire a tranzitului de la 1 ianuarie. Nu avem LNG rusesc în contractele noastre

Alfred Stern, alături de CEO-ul OMV Petrom, Cristina Verchere, la o întâlnire cu premierul român Marcel Ciolacu, septembrie 2024. Sursă foto: Guvernul României

scris 10 nov 2024

Grupul austriac OMV, acționarul majoritar al OMV Petrom, este ″complet pregătit″ să înlocuiască gazele rusești livrate în prezent prin Ucraina, în caz de oprire a tranzitului prin conductele ucrainene de la 1 ianuarie 2025, conform poziției oficiale a autorităților de la Kiev, și, în plus, nu are cantități de gaze naturale lichefiate (LNG) produse în Rusia în contractele sale de achiziție de LNG, a declarat CEO-ul și președintele OMV AG, Alfred Stern.

El a făcut declarația într-un interviu acordat în Emiratele Arabe Unite publicației locale de limbă engleză The National, deținută de regimul de la Abu Dhabi. Compania de stat emirateză Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) deține 24,9% din acțiunile OMV.

Urmărește-ne și pe Google News
Vine Legea care plafonează dobânzile aplicate de IFN-uri. Noi reguli care vor impacta multe împrumuturi CITEȘTE ȘI Vine Legea care plafonează dobânzile aplicate de IFN-uri. Noi reguli care vor impacta multe împrumuturi
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ne-am diversificat cu adevărat sursele de aprovizionare și ne-am asigurat că în contractele noastre de achiziție de LNG nu există deloc gaz rusesc″, a spus Stern, care în septembrie s-a întâlnit la Guvern cu premierul român Marcel Ciolacu.

În prima jumătate a anului, importurile de LNG din Rusia ale Europei au crescut cu 11% față de perioada similară din 2023, în timp ce achizițiile din SUA, Qatar sau Nigeria au scăzut, potrivit Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA).

LISTA Problemele Temu, în viziunea Uniunii Europene CITEȘTE ȘI LISTA Problemele Temu, în viziunea Uniunii Europene

În prezent nu există sancțiuni (europene – n.r.) care să interzică importurile de gaze rusești, fie ele prin conducte sau sub formă de LNG. În același timp, compania este complet pregătită să înlocuiască gazele rusești livrate în prezent prin Ucraina dacă Kievul nu va prelungi acordul de tranzit cu Moscova, care expiră anul acesta. Ne-am diversificat integral sursele de gaze. Totodată, am rezervat capacități de transport pe care putem să le accesăm oricând, dacă tranzitul prin Ucraina încetează. Suntem pregătiți să ne onorăm toate contractele de livrare încheiate cu clienții″, a punctat șeful OMV.

Prin conductele ucrainene, în Europa ajung anual circa 15 miliarde de metri cubi de gaze naturale extrase de gigantul rus de stat Gazprom, din care o porțiune semnificativă este achiziționată de către Austria și Slovacia.

ULTIMA ORĂ FOTO Raiffeisen Digital Bank, abia lansată, pleacă din România și merge pe mâna Poloniei. Mesaj către clienți CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Raiffeisen Digital Bank, abia lansată, pleacă din România și merge pe mâna Poloniei. Mesaj către clienți

Printre sursele de aprovizionare cu LNG ale OMV se numără companii exportatoare din Statele Unite și Orientul Mijlociu, cu care austriecii au semnat contracte pe termen lung.

Cotația futures a gazelor pe hub-ul olandez TTF, de referință pentru Europa, ajunsese la 42,4 euro/MWh la finalul săptămânii trecute, fiind în urcare cu peste 30% față de începutul anului. Prețurile europene angro au fost volatile în ultimele luni, din cauza îngrijorărilor legate de securitatea aprovizionării, pe fondul perspectivei de oprire a tranzitului gazelor rusești prin Ucraina, dar și din cauza conflictelor din Orientul Mijlociu.

Prețul TTF a marcat un record de peste 340 euro/MWh în august 2022, din cauza agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, care a dus la reducerea masivă a exporturilor rusești către Europa.

Deși prețurile la gaze au scăzut față de nivelurile din 2022, ele sunt încă semnificativ mai mari comparativ cu situația de dinainte de război. Singura modalitate de îmbunătățire în continuare a prețurilor la energie în Europa este multiplicarea și diversificarea surselor de aprovizionare. Prețurile sunt unde sunt în momentul de față pentru că nu avem suficientă ofertă″, a conchis Alfred Stern.

VIDEO Proteste violente în Bulgaria la un spectacol regizat de John Malkovich CITEȘTE ȘI VIDEO Proteste violente în Bulgaria la un spectacol regizat de John Malkovich

După cum a relatat Profit.ro, OMV Petrom, subsidiara românească a OMV AG, a fost principala sursă de import de gaze a Republicii Moldova în primele 9 luni din 2024.

Republica Moldova nu exclude varianta ca tranzitul gazelor rusești prin Ucraina, în privința căruia poziția oficială a Kievului este că va înceta de la 1 ianuarie 2025, să continue și după această dată, potrivit ministrului Energiei de la Chișinău, Victor Parlicov. Asta în condițiile în care Basarabia se confruntă cu riscul ca, la iarnă, în condiții de criză în aprovizionarea cu energie, care ar putea surveni și ca urmare a stopării tranzitului de gaze rusești prin Ucraina către Transnistria, să nu poată importa suficient curent electric din România pentru a-și asigura integral necesitățile de consum.

Prin Ucraina tranzitează și gazele extrase de gigantul rus Gazprom care alimentează regiunea separatistă Transnistria, inclusiv marea centrală de producție de energie MGRES a companiei de stat rusești InterRAO, ce asigură circa 80% din necesarul de electricitate al malului drept al Prutului, teritoriul controlat de autoritățile constituționale din Republica Moldova.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv importuri gaze rusești
omv importuri gazprom
omv importuri gaze rusia
tranzit gaze rusești ucraina
omv petrom gaze naturale