Gabriel Selischi, directorul OMV Petrom pentru activitatea de explorare și producție, a renunțat la funcție și va fi înlocuit, din aprilie, de germanul Peter Rudolf Zeilinger, care a mai lucrat la Petrom în perioada 2008 - 2011, potrivit unui anunț al companiei.
"Gabriel Selischi își va continua cariera în cadrul grupului OMV, fiind propus vicepreședinte senior responsabil pentru conducerea activităților grupului OMV în zona Australasia", se arată în anunț.
În regiunea respectivă, OMV derulează operațiuni de explorare și producție în Australia și Noua Zeelandă. Este vorba, practic, de o schimbare "post pe post", înlocuitorul lui Selischi la conducerea operațiunilor upstream ale OMV Petrom, Peter Rudolf Zeilinger, fiind în prezent șeful operațiunilor OMV din Noua Zeelandă, poziție pe care o ocupă din 2011 și în care a fost numit după plecarea din Petrom.
CITEȘTE ȘI Petrolul crește pentru prima dată în opt zile, după ce China a raportat importuri record pentru decembrieSelischi este membru al directoratului OMV Petrom din 2013 și avea mandat până în 2019. S-a angajat la Petrom în 2006, la divizia upstream, unde a ocupat funcțiile de director de strategie, proiecte și inginerie și de responsabil cu zonele de producție interne. De-a lungul carierei a lucrat în mai multe țări din Uniunea Europeană, Africa de Sud, Algeria și Angola. A mai activat în companiile Schlumberger și Gemini Consulting.
Peter Rudolf Zeilinger a fost numit membru al directoratului OMV Petrom începând cu data de 1 aprilie 2016, pentru perioada rămasă din mandatul lui Gabriel Selischi, respectiv până la data de 17 aprilie 2019. Cei doi vor lucra împreună pentru a asigura o bună tranziție, se precizează în anunț.
Zeilinger s-a născut în anul 1965 la Freising, în Germania. A absolvit un master cu specializarea inginerie petrolieră la Universitatea din Clausthal-Zellerfeld, Germania. Peter Zeilinger a deținut o serie de poziții atât de management, cât și tehnice în cadrul grupului OMV, precum și în cadrul OMV Petrom, inclusiv poziția de director pentru active interne (domestic assets) al OMV Petrom în perioada 2008-2011.
CITEȘTE ȘI Cum decide statul cine câștigă și cine pierde între două companii la care este acționar“Îi mulțumim lui Gabriel Selischi pentru eforturile sale, care au contribuit la obținerea unor rezultate bune de către divizia de upstream, din care menționez creșterea producției anuale de hidrocarburi în România după mulți ani de declin, precum și progresele înregistrate în explorarea perimetrului Neptun Deep. Doresc de asemenea să îl felicit pentru noua poziție în cadrul grupului OMV, care contribuie la dezvoltarea în continuare a experienței sale internaționale”, a declarat CEO-ul companiei-mamă OMV, Rainer Seele, totodată președinte al Consiliului de Supraveghere OMV Petrom.
„Faptul ca Gabriel Selischi a fost propus pentru a conduce operațiunile upstream din zona Australasia la nivelul întregului grup OMV este încă o confirmare a valorii specialiștilor români din domeniul de petrol si gaze. De asemenea, mă bucură revenirea în România a lui Peter Zeilinger și am convingerea că va continua cu succes proiectele diviziei de upstream”, a spus, la rândul său, directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.
CITEȘTE ȘI Părinții copilului decedat lângă o sondă OMV Petrom cer daune de un mld de euro, cât vânzările pe un trimestruOMV Petrom a consemnat pierderi în trimestrul al treilea al anului trecut, cifrate la 46 milioane lei, față de un câștig de 691 milioane lei în trimestrul al doilea și de peste 1 miliard de lei în trimestrul corespunzător din 2014, iar profitul net pe primele nouă luni din 2015 a scăzut la mai puțin de jumătate comparativ cu rezultatul din perioada similară a anului anterior, respectiv la 991 milioane lei.
În ultimele 12 luni, cotația țițeiului Brent s-a redus la jumătate, de la circa 60 dolari/baril în ianuarie 2015 la sub 30-31 dolari/baril în prezent. Față de vârful de cotație atins în iunie 2014, de circa 100 dolari/baril, scăderea este de 70%.