Tranzacțiile între "greii" producției românești de gaze naturale, raportate public pentru prima dată: Romgaz a vândut către OMV Petrom de peste jumătate de miliard de lei

Tranzacțiile între "greii" producției românești de gaze naturale, raportate public pentru prima dată: Romgaz a vândut către OMV Petrom de peste jumătate de miliard de lei
scris 4 mai 2022

Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a încheiat în ultimele 12 luni (aprilie 2021 – aprilie 2022) contracte de vânzare de gaze în valoare de peste jumătate de miliard de lei către al doilea mare producător local, OMV Petrom, care îi va fi și partener la cea mai mare exploatare offshore din Marea Neagră românească, Neptun Deep, potrivit unei raportări transmise de Romgaz Bursei de Valori București (BVB).

Legislația pieței de capital impune companiilor listate să raporteze la Bursă, în prima parte a fiecărui an, tranzacțiile cu societăți afiliate a căror valoare cumulată pe o perioadă de 12 luni depășește pragul de 5% din valoarea activelor sau pe cel de 10% din cifra de afaceri, repere aferente anului financiar anterior.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori

Romgaz și OMV Petrom sunt considerate "afiliate" pentru că statul român, prin Ministerul Energiei, deține acțiuni la ambele (peste 70% din capital la Romgaz și aproape 21% la OMV Petrom).

Este pentru prima dată când tranzacțiile Romgaz-OMV Petrom ating pragul de la care legea impune raportarea lor publică. Astfel, Romgaz a încheiat în perioada menționată contracte de vânzare de gaze cu Petrom, bilaterale și la Bursa Română de Mărfuri (BRM), în valoare de 518,5 milioane lei, la care s-au adăugat alte tipuri de contracte (în primul rând de vânzare de condensat), care au însumat 60,3 milioane lei, ducând totalul la aproape 579 milioane lei, adică 5,1% din activele Romgaz la 30 decembrie 2021, de 11,292 miliarde lei.

VIDEO PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Prețul energiei este marea problemă. Celelalte pot fi oarecum gestionabile până la un punct CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Prețul energiei este marea problemă. Celelalte pot fi oarecum gestionabile până la un punct

Majorarea valorii acestor contracte se explică în primul rând prin scumpirile galopante de pe piețele angro de gaze naturale. În plus, producția de gaze a OMV Petrom a scăzut atât în 2021, cât și în primul trimestru din 2022, cu procente de câte 11% (inclusiv ca urmare a vânzării unor zăcăminte), fiind așteptat să se reducă și în continuare, până la demararea extracției din Marea Neagră, în timp ce consumul total de gaze în România a crescut în ambele perioade.

De asemenea, din cauza agresiunii militare a Rusiei asupra Ucrainei, este posibilă și reducerea semnificativă a accesului la gaze din import, pe fondul sancțiunilor reciproce Moscova-Occident. OMV Petrom nu are contracte directe cu gigantul rus de stat Gazprom, însă importurile reprezintă cam 6% din portofoliul său de aprovizionare, cum a anunțat CEO-ul pentru Profit.ro, și sunt efectuate în principal prin intermediul companiei-mamă austriece OMV, care în primul trimestru al anului a cumpărat în medie 7,6 TWh de gaze pe lună de la Gazprom, potrivit raportului la T1 2022 al grupului.

GRAFICE Băncile au acordat un volum record de credite noi în lei în martie. Împrumuturile noi în euro au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 11 ani CITEȘTE ȘI GRAFICE Băncile au acordat un volum record de credite noi în lei în martie. Împrumuturile noi în euro au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 11 ani

Astfel, cele mai mari contracte de vânzare de gaze Romgaz-OMV Petrom raportate au fost încheiate pe 1 martie anul acesta, cu livrare în perioada aprilie-septembrie 2022, și au o valoare însumată de 321,6 milioane lei (unul de 193 milioane lei și unul de 128,6 milioane lei).

Romgaz a vândut gaze către OMV Petrom și la prețuri reglementate, de 150 și 250 lei/MWh, în conformitate cu obligația impusă de legislație de la 1 aprilie 2022. În baza acesteia au fost încheiate 2 contracte, pe 27 aprilie 2022, cu livrare în mai 2022-martie 2023, și cu valoarea totală de 40 milioane lei, din care 39,81 milioane reprezintă gaze destinate producătorilor de energie termică pentru sistemele centralizate de încălzire și numai 120.416 lei livrări pentru clienți casnici.

OFICIAL România își menține ”angajamentul” de aderare la Zona Euro, dar tot fără termen. Acum, Guvernul se ”axează” pe revenirea post-pandemie și pe diminuarea efectelor războiului din Ucraina CITEȘTE ȘI OFICIAL România își menține ”angajamentul” de aderare la Zona Euro, dar tot fără termen. Acum, Guvernul se ”axează” pe revenirea post-pandemie și pe diminuarea efectelor războiului din Ucraina

Compania românească de stat a raportat și contractele încheiate cu cei mai mari furnizori de gaze din piață, Engie și E.ON (având Ministerul Energiei drept acționar minoritar), precum și cu producătorii de energie termică ELCEN București și Termoficare Oradea, ceea ce însă nu reprezintă o premieră.

De notat este valoarea contractelor de vânzare de gaze la prețuri reglementate încheiate de Romgaz cu Engie și E.ON, care se ridică în total la 3,15 miliarde lei, din care 1,73 miliarde lei contractele cu Engie (1,7 miliarde lei direct către populație și 27,7 milioane lei către CET-uri) și aproape 1,42 miliarde lei cu E.ON (casnici – 1,41 miliarde lei, CET-uri – 4,42 milioane lei).

viewscnt
Afla mai multe despre
romania productie gaze
romania consum gaze
romania importuri gaze
omv petrom romgaz
scumpire gaze