Operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, Transgaz, a solicitat oficial emiterea acordului de mediu pentru proiectul de racordare la sistem a viitoarei noi centrale de producție de energie electrică în ciclu combinat de la Borzești, care va fi pusă la punct prin retehnologizarea și modernizarea a două dintre grupurile vechii termocentrale istorice de pe amplasament, proiect al companiei Electrocentrale Borzești din portofoliul grupului Renovatio.
Racordarea presupune construirea unei conducte de circa 2,4 kilometri și a unui robinet de racord, precum și a unei stații de reglare-măsurare-predare (SRMP) a gazelor. Racordul va fi făcut în conducta și stația SRMP prin care se alimentează în prezent cu gaze din magistrala națională combinatul chimic Chimcomplex Borzești, aflat în apropiere. Transgaz estimează perioada de implementare la 8 luni.
"În prezent, instalațiile de producere a energiei electrice din cadrul CET Borzești au în componență două blocuri/grupuri de producere a energiei electrice. Fiecare bloc/grup este format din două cazane energetice de producere abur (2x320 t/h; 140 bar; 545 grad C) și generator de energie electrică (210 MW) antrenat de turbina cu abur în condensație. Retehnologizarea/modernizarea celor doua blocuri/grupuri existente, Grupul 7 și Grupul 8, constă în transformarea acestora într-un sistem de generare energie electrică în ciclu combinat. Astfel, Grupul 7 va fi format din trei grupuri cu generatoare electrice antrenate de turbine cu gaze, cazane recuperatoare pentru producere de abur de medie presiune și două grupuri cu generatoare electrice antrenate de turbine cu abur, iar Grupul 8 va fi format din 2 grupuri cu generatoare electrice antrenate de turbine pe gaze și cazane recuperatoare pentru producere de abur de medie presiune și un grup cu generatoare electrice antrenate de turbine cu abur, care necesită alimentarea cu gaze naturale", se arată într-un document al Transgaz.
CITEȘTE ȘI Un tramvai din linia 7 ce se deplasa pe Șoseaua Viilor a fost ''împușcat'' de un cetățeanInițial, proiectul Electrocentrale Borzești prevedea retehnologizarea doar a grupului 7 de la fosta termocentrală omonimă.
De asemenea, în planul inițial se menționa că alimentarea cu gaze se va face din stația de reglare-măsură a distribuitorului Delgaz Grid din Onești, aflată la circa 300 de metri de noua investiție, prin intermediul a două conducte subterane.
Compania preconiza că lucrările vor fi finalizate până pe 31 mai anul viitor, startul operării fiind estimat pe 1 iulie 2021. Valoarea totală a investiției era estimată la 70 milioane euro.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ - FOTO Decizie radicală a șefilor Renault: va fi schimbat numele LoganVechea termocentrală de la Borzești a fost vândută anul trecut de către fostul gigant de stat falimentar Termoelectrica către Electrocentrale Borzești (pe atunci Infinite Gas Development) contra unei sume de aproape 30 milioane lei, cu tot cu TVA. CET Borzești, dată în funcțiune la finalul anilor ’60, nu mai producea de ani buni.
Electrocentrale Borzești, deținută de grupul Renovatio, controlează direct și firma Borzești Power SRL, care are în plan construirea unui parc fotovoltaic cu putere instalată de 48,8 MW pe același amplasament al fostei CET Borzești. Valoarea investiției este estimată la 30 milioane euro, iar termenul de finalizare a acesteia este preconizat pentru 1 august 2021.
Potrivit presei locale, cei de la Electrocentrale Borzești se gândesc să construiască în apropiere de Onești și un parc eolian, cu putere instalată de circa 50 MW.