Scumpirile la gigacalorie se amână

Scumpirile la gigacalorie se amână
scris 3 nov 2021

Obligativitatea respectării unei legi adoptate anul acesta în vară de către Parlament amână pentru moment majorarea, altfel inevitabilă, a prețurilor locale ale energiei termice livrate populației prin sisteme centralizate de termoficare.

Potrivit actului normativ citat, care a modificat Legea serviciului public de alimentare cu energie termică, prețul local al gigacaloriei, format din prețul de producere a energiei termice și tarifele serviciilor de transport, distribuție și furnizare, se stabilește, se ajustează sau se modifică la solicitarea operatorilor serviciului public de alimentare cu energie termică, cu avizul autorității de reglementare competente (Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei - ANRE), prin hotărâri ale autorităților administrativ-teritoriale, pe baza metodologiei elaborate de autoritatea de reglementare competentă.

Urmărește-ne și pe Google News
Dacia susține că a livrat deja 1.000 de Spring în România și a depășit 30.000 de comenzi. Cel mai vândut automobil electric din România CITEȘTE ȘI Dacia susține că a livrat deja 1.000 de Spring în România și a depășit 30.000 de comenzi. Cel mai vândut automobil electric din România

Noile prețuri de producere a energiei termice în centrale de profil au fost deja aprobate de către ANRE, prin decizii care au consfințit scumpiri masive, între 77% și 95%, determinate de avansul foarte mare al cotațiilor la gaze naturale și certificate CO2.

Acum, ar trebui să urmeze la rând tarifele de transport și distribuție practicate de operatorii sistemelor centralizate de termoficare precum Termoenergetica București, urmașa falimentarei RADET, după care – prețul local total al căldurii, precum și prețul de facturare pentru populație, cu eventuala majorare a subvențiilor de la bugetele locale, pentru care va fi nevoie și de bani de la bugetul central de stat.

Biofarm deschide o nouă unitate de producție și testare, în Bucuresti, investiție de peste 35 milioane euro CITEȘTE ȘI Biofarm deschide o nouă unitate de producție și testare, în Bucuresti, investiție de peste 35 milioane euro

"Pierderile tehnologice luate în calcul la aprobarea tarifelor pentru serviciul de transport și distribuție a energiei termice se aprobă de autoritatea administrației publice locale, având în vedere o documentație întocmită de operatorul care are și calitatea de furnizor și elaborată pe baza bilanțului energetic realizat de o persoană fizică sau juridică autorizată de autoritatea de reglementare competentă; documentația este supusă unui aviz din partea autorității de reglementare competente", mai stipulează legea.

Iar potrivit ANRE, este nevoie de reglementarea unei Proceduri de avizare a documentației privind pierderile tehnologice utilizate la calculul prețurilor și tarifelor energiei termice, întocmite pe baza bilanțului energetic în sistemele de alimentare centralizată cu energie termică, Procedură care să fie aprobată prin ordin al Autorității. ANRE tocmai a lansat în dezbatere publică un astfel de proiect de ordin, ceea ce înseamnă că va mai dura până vor putea fi acordate toate aprobările și avizele necesare pentru scumpirea gigacaloriei.

Rivian, cu Amazon acționar, pregătește listarea la o evaluare de 60 miliarde dolari CITEȘTE ȘI Rivian, cu Amazon acționar, pregătește listarea la o evaluare de 60 miliarde dolari

"Actualul proiect de reglementare creează cadrul necesar realizării documentațiilor privind pierderile tehnologice utilizate la calculul prețurilor și tarifelor energiei termice, într-un mod unitar și corespunzător scopului pentru care sunt întocmite, în vederea eficientizării procesului de avizare la nivelul ANRE și a facilitării proceselor de aprobare, la nivelul autorităților administrației publice locale, a pierderilor tehnologice, prețurilor și tarifelor de energie termică", explică ANRE.

Musk spune că acordul cu Hertz nu este semnat. Acțiunile Tesla scad CITEȘTE ȘI Musk spune că acordul cu Hertz nu este semnat. Acțiunile Tesla scad

"Perioada pentru care este realizată lucrarea de bilanț în baza căreia a fost întocmită documentația poate fi anul calendaristic anterior anului în care se transmite cererea de avizare sau o perioadă care cuprinde ultimele 12 luni încheiate anterior transmiterii cererii de avizare. (...) Avizul emis de ANRE conform prezentei proceduri este obligatoriu pentru solicitarea de avizare a prețurilor și tarifelor practicate de un operator SPAET (Operator al serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat – n.r.), cu condiția ca documentația avizată să fie întocmită în baza unui bilanț energetic aferent unei perioade anterioare nu mai vechi de 3 ani", prevede draftul de ordin ANRE.

Întâmplător sau nu, această amânare dă timp pentru formarea și votarea în Parlament a unui nou Guvern cu puteri depline, care să poată transfera prin OUG bani primăriilor pentru menținerea la un nivel cât de cât suportabil a prețurilor la căldură și apă caldă datorate de populație iarna aceasta.

Schimbări în preferințele românilor la mașinile second-hand de import: BMW nu mai este cea mai cumpărată marcă premium CITEȘTE ȘI Schimbări în preferințele românilor la mașinile second-hand de import: BMW nu mai este cea mai cumpărată marcă premium

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat recent că nu poate spune cu exactitate cât vor plăti în plus bucureștenii racordați la sistemul de termoficare pentru apă caldă și căldură. Acesta spune că ANRE a stabilit prețul de producție, trebuie să stabilească și prețul de transport și distribuție, iar Guvernul să stabilească cum va ajuta orașele cu sisteme centralizate de încălzire, iar abia apoi se va putea ști cu cât va crește prețul gigacaloriei.

În funcție de aceste date, Nicușor Dan a spus că va veni cu o propunere referitoare la cât la sută din creșterea de tarif va fi subvenționată de primărie, propunere ce trebuie aprobată de Consiliul General.

Yahoo părăsește China CITEȘTE ȘI Yahoo părăsește China

Ministrul PNL demis al Energiei, Virgil Popescu, declara la finalul lunii septembrie că, din punctul său de vedere, nu se pune problema renunțării la subvențiile pe care primăriile le acordă operatorilor de termoficare centralizată din bugetele locale, pentru că aceste subvenții sunt menite să acopere pierderile tehnologice din rețele, nefiind normal ca cetățenii să suporte aceste pierderi pe facturi.

Subvențiile date de primării din bugetele locale operatorilor de termoficare centralizată, pentru menținerea unui preț de facturare al gigacaloriei mai mic decât costurile reale de operare a sistemelor centralizate, sunt acordate în baza unei ordonanțe de Guvern din 2006, care prevede că, în situația în care autoritățile administrației publice locale aprobă prețuri locale ale energiei termice facturate populației mai mici decât prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației, acestea asigură din bugetele locale sumele necesare acoperirii diferenței dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației și prețul local al energiei termice facturate populației.

FOTO Metroul din București, extins către Ilfov. Cum va arăta magistrala către Jilava CITEȘTE ȘI FOTO Metroul din București, extins către Ilfov. Cum va arăta magistrala către Jilava

Potrivit Ordonanței, dacă primăriile nu cuprind în bugetul local aceste sume sau nu efectuează plata acestor sume către furnizorii de energie termică potrivit programului aprobat prin buget, furnizorii de energie termică sesizează Ministerul Administrației și Internelor și, în baza ordinului comun al ministrului administrației și internelor și al ministrului finanțelor publice, direcțiile generale ale finanțelor publice alocă bugetelor locale cotele defalcate din impozitul pe venit, cuvenite acestora potrivit legii, numai pentru plata obligațiilor către furnizorii de energie termică, până la lichidarea obligațiilor respective.

În baza acestei ordonanțe a fost elaborată o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană, a cărei perioadă de aplicare a fost prelungită succesiv. Ea urma să expire la 30 iunie anul acesta, însă a fost prelungită până la 30 iunie din 2023, printr-un ordin comun emis în vară de ministrul Dezvoltării, Cseke Atilla, și de ministrul de atunci al Finanțelor Publice, Alexandru Nazare.

viewscnt
Afla mai multe despre
caldura apa calda
scumpire gigacalorie
subventie gigacalorie