S-a sfârșit iarna? România înmagazinează zilnic mai mult gaz decât extrage, cu o lună mai devreme decât anul trecut

S-a sfârșit iarna? România înmagazinează zilnic mai mult gaz decât extrage, cu o lună mai devreme decât anul trecut
scris 30 mar 2022

România a înmagazinat, pe 27 martie, mai mult gaz decât a extras din depozite, pentru prima dată în acest an și cu o lună mai devreme decât anul trecut. Cantitatea injectată în depozite a fost cu 14 GWh peste cea extrasă. Dincolo de vreme foarte prietenoasă, nivelul ridicat al înmagazinărilor ar putea fi pus și pe seama incertitudinilor privind livrările viitoare de gaz rusesc, dar și a noilor prevederi legislative care obligă furnizorii să depoziteze gaze echivalente cu 30% din consumului clienților proprii pentru iarna viitoare.

Aprilie este, de obicei, luna în care începe ciclul anual de înmagazinare, însă perioada mai călduroasă de la sfârșitul lunii martie a determinat un consum destul de scăzut pentru această perioadă, care poate fi acoperit aproape integral din producția internă.

Urmărește-ne și pe Google News

Drept urmare, mai mult de jumătate din importurile de gaze rusești sunt reexportate în Ungaria, iar o cantitate echivalentă cu restul cantităților importate, este înmagazinată.

Anul trecut, prima zi în care volumele înmagazinate le-au depășit pe cele extrase a fost 24 aprilie, când au fost introduși în depozite 18 GWh și extrași 7 GWh.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri

Pe 27 martie, companiile din România, în principal Romgaz și OMV Petrom, au produs 242,2 GWh, reprezentând aproape 85% din consumul destul de redus pentru această perioadă, de 287 GWh.

În aceeași zi, în România au intrat 83,3 GWh de gaz rusesc, din care aproximativ 43 GWh au tranzitat România, ajungând în Ungaria. Iar din depozite au fost extrași 42,7 GWh și introduși 56,9 GWh.

România dispune de 7 depozite - 6 operate de Depogaz, al cărui principal acționar este Romgaz, iar unui de Depomureș, companie controlată de Engie. Înmagazinările au fost făcute exclusiv în depozite Depogaz, cele de la Ghercești și Sărmășel.

În prezent, România are depozitați 6,3 TWh de gaze, reprezentând un procent de 19% din capacitatea totală de înmagazinare

Anul trecut, la aceeași dată, erau depozitați 5,8 TWh, reprezentând 17,8% din capacitatea totală, iar pe 24 aprilie, data la care pentru prima dată injectările au fost superioare extragerilor, 4,5 TWh (14,03% din capacitatea totală.

viewscnt
Afla mai multe despre
înmagazinare
gaz
extrageri
ciclu