Prețul local de facturare al energiei termice furnizate populației prin sistemul centralizat de încălzire din Capitală operat de Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) este pregătit să crească de vineri, 1 aprilie, de 2,4 ori, de la 137 lei/gigacalorie plus TVA la 330 lei/gigacalorie plus TVA, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București (CGMB) de miercuri.
Mai mult, dat fiind că, în sezonul rece (până pe 31 martie), la căldură și apă caldă s-a aplicat cota TVA redusă de 5%, iar de la 1 aprilie se revine la cota uzuală (19%), potrivit legislației în vigoare, prețul efectiv plătit de consumatorii casnici din București ar urma să crească de la 1 aprilie de 2,73 ori, de la 143,85 la 392,7 lei/gigacalorie.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânziPrimarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni că CGMB va scumpi gigacaloria în ședința de miercuri, însă nu a precizat și cu cât. Prețul fără TVA de 137 lei/gigacalorie este în vigoare, neschimbat, din august 2011.
"Ca urmare a creșterii semnificative a prețului gazelor naturale, în data de 27.10.2021, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei - ANRE a emis deciziile nr. 1974, 1995 și 2000, privind aprobarea (…) prețurilor reglementate la energia termică livrată în SACET în perioada noiembrie - decembrie 2021 și în anul 2022 pentru lunile ianuarie - martie, pentru SC CET Grivița SRL, SC Vest-Energo SA și respectiv pentru CET-urile aparținând SC Electrocentrale București SA. (…) ELCEN deține o pondere de 91,5% a livrărilor de căldură în SACET. Față de tariful de 205,34 lei/Gcal (fără TVA) practicat până la data de 31 octombrie 2021 de aceasta, tariful utilizat începând cu data de 1 noiembrie 2021 prezintă o creștere de 86,58%, aspect care are efect asupra tarifelor de transport și distribuție practicate de către CMTEB", se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre.
Potrivit sursei citate, în cazul menținerii actualului tarif al energiei tennice pentru populație, ar deveni imposibilă susținerea subvenționării în continuare de la bugetul local a întregii diferențe dintre prețul local și cel facturat populației.
"Din aceste considerente, se propune majorarea tarifului energiei termice livrate populației la valoarea de 330 lei/Gcal (fără TVA)", se mai menționează în document.