Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunțat un acord istoric asupra unui proiect de text al Convenției Mării Caspice, în urma negocierilor purtate cu omologii săi din Azerbaidjan, Iran, Kazahstan și Turkmenistan, informează agenția EFE.
Conform tratatelor din anii 1921 și 1940, Marea Caspică a fost împărțită între Rusia și Iran, dar dezintegrarea Uniunii Sovietice a făcut ca aceste tratate să devină caduce ca urmare a apariției noilor state Azerbaidjan, Kazahstan și Turkmenistan. Acestea din urmă au acceptat o delimitare a suveranității asupra Mării Caspice conform Convenției privind Dreptul Mării, dar Iranul a preferat mereu un condominium între toate statele riverane sau împărțirea ei în cinci părți egale, arată Agerpres.
Cheia constă în definirea Caspicii ca fiind un lac sau o mare, întrucât de aceasta depinde împărțirea ei și a imenselor rezerve de petrol și gaze descoperite acolo. Dacă se va considera că este un lac, atunci cele cinci state ar trebui să-și împartă în mod egal resursele și beneficiile exploatării lor. În schimb, dacă va fi considerată o mare, aceasta ar implica o delimitare proporțională între țările riverane a platoului continental și a zonei economice exclusive pe o suprafață plecând de la litoralul fiecăreia.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În cel de-al doilea caz, Iranului i-ar reveni numai 13% din Marea Caspică și sectorul cel mai puțin bogat în resurse, experții estimând că mai mult de jumătate din rezervele de petrol se găsesc în zona care ar ajunge astfel sub controlul Kazahstanului.