Royal Dutch Shell vrea să taie costurile de producție a petrolului și gazelor cu 40% pentru a se pregăti pentru trecerea la energia regenerabilă

Royal Dutch Shell vrea să taie costurile de producție a petrolului și gazelor cu 40% pentru a se pregăti pentru trecerea la energia regenerabilă
scris 22 sep 2020

Royal Dutch Shell lucrează la un plan de reducere a costurilor de producție a petrolului și gazelor cu 40%, pentru a-și reforma activitățile și a se concentra mai mult pe energie regenerabilă și pe piețele energiei, au declarat surse citate de Reuters.

Problemele și provocările sectorului energetic, afectat la fel ca multe alte domenii de criza generată în contextul pandemiei COVID-19, vor fi dezbătute pe larg de liderii celor mai importanți jucători în domeniu, alături reprezentanți ai autorităților, la Videoconferința - Energy Profit Forum - Energia post-coronavirus, organizată în data de 8 octombrie 2020Mai multe detalii AICI

Urmărește-ne și pe Google News

Noi detalii vor fi anunțate la Profit Energy.forum, videoconferinta transmisa in direct la Profit TV și organizată cu sprijinul Black Sea Oil & Gas, Complexul Energetic Oltenia, FPPG, E-INFRA (Nova Power & Gas), Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.

Noua analiză pentru reducerea costurilor, cunoscută în cadrul companiei sub numele de Project Reshape și care ar putea fi finalizată în acest an, va afecta cele trei divizii principale, iar economiile realizate se vor adăuga obiectivului de 4 miliarde de dolari stabilit în urma declanșării crizei Covid-19, scrie News.ro

Reducerea costurilor este vitală pentru planurile Shell de a se implica în sectorul energetic și al surselor regenerabile de energie, unde marjele sunt relativ mici. Este de asemenea probabilă o intensificare a concurenței cu companiile de utilități și cu companiile petroliere rivale, inclusiv BP și Total, care se luptă pentru cota de piață, pe măsură ce economiile din întreaga lume devin mai ecologice.

Planeta a pierdut aproape 100 de milioane de hectare de pădure în ultimele două decenii CITEȘTE ȘI Planeta a pierdut aproape 100 de milioane de hectare de pădure în ultimele două decenii

”Am avut un model grozav, dar este potrivit pentru viitor? Vor exista diferențe, nu este vorba doar de structură, ci de cultură și de tipul de companie pe care vrem să o facem ”, a declarat o sursă din cadrul Shell.

Anul trecut, costurile totale de operare ale Shell s-au ridicat la 38 miliarde dolari, iar cheltuielile de capital au totalizat 24 miliarde dolari.

Shell explorează modalități de reducere a cheltuielilor cu producția de petrol și gaze, cea mai mare divizie a sa, cu 30% până la 40%, prin reduceri ale costurilor de exploatare și a cheltuielilor de capital pentru noi proiecte, au declarat pentru Reuters două surse implicate în revizuire.

Shell vrea acum să-și concentreze producția de petrol și gaze pe câteva centre cheie, inclusiv în Golful Mexic, Nigeria și Marea Nordului, au spus sursele.

Divizia integrată de gaze a companiei, care gestionează operațiunile de gaze naturale lichefiate (GNL) ale Shell, precum și o parte din producția de gaze, analizează, de asemenea, tăieri profunde, au spus sursele.

Pentru activitățile de refinare și servicii, revizuirea se concentrează pe reducerea costurilor din rețeaua Shell de 45.000 de stații de service - cea mai mare din lume - care este văzută drept una dintre ”activitățile sale cu cea mai mare valoare” și se așteaptă să joace un rol esențial în tranziție, au spus alte două surse implicate în analiză.

”Trecem la o revizuire strategică a organizației, care intenționează să ne asigure că suntem pregătiți să prosperăm pe tot parcursul tranziției energetice și să fim o organizație mai simplă, dar care va fi, de asemenea, competitivă din punct de vedere al costurilor. Analizăm o serie de opțiuni și scenarii în acest moment, care sunt evaluate cu atenție ”, a declarat într-un comunicat o purtătoare de cuvânt a Shell.

Grupurile BP și Eni intenționează la rândul lor ca în următorul deceniu să își reducă concentrarea în sectorul petrolului și gazelor și să construiască noi afaceri cu emisii reduse de carbon.

Analiza efectuată de Shell, despre care sursele spun că este cea mai amplă din istoria modernă a companiei, se așteaptă să fie finalizată până la sfârșitul anului 2020, când Shell vrea să anunțe o restructurare majoră. Grupul urmează să organizeze o întâlnire cu investitorii în februarie 2021.

Echipele din cele trei divizii principale ale Shell studiază, de asemenea, modul de remodelare a afacerii prin reducerea a mii de locuri de muncă și eliminarea unor structuri de management atât pentru a economisi bani, cât și pentru a crea o companie mai flexibilă, în timp ce se pregătește să se restructureze, au spus sursele.

Shell, care la sfârșitul anului 2019 avea 83.000 de angajați, a realizat o reducere majoră a costurilor după achiziția de 54 miliarde de dolari a BG Group 2016, care a contribuit la creșterea semnificativă a generării de numerar în ultimii ani.

Costurile de exploatare ale Shell, care includ producția, vânzările, distribuția, administrarea și cheltuielile de cercetare și dezvoltare, au scăzut cu 15%, sau aproximativ 7 miliarde de dolari, între 2014 și 2017.

Însă încetinirea puternică a economiei globale în urma epidemiei COVID-19, împreună cu planurile Shell de a reduce emisiile de carbon la zero până în 2050 au generat noi presiuni.

Shell și-a redus planurile de cheltuieli de capital pentru 2020 cu 5 miliarde de dolari, până la 20 de miliarde de dolari, în urma prăbușirii prețurilor petrolului și gazelor naturale din cauza pandemiei, pe fondul avertismentelor că ar putea avea efecte de durată asupra cererii globale de energie.

Van Beurden a declarat în iulie că Shell era pe drumul cel bun pentru a livra economii de 3 miliarde dolari până la 4 miliarde dolari până la sfârșitul lunii martie 2021, inclusiv prin reduceri de locuri de muncă și suspendarea bonusurilor.

El a spus că restricțiile de călătorie în timpul pandemiei au accelerat digitalizarea Shell în timp ce învățarea automată a fost lansată pentru a minimiza întreruperile și a scurta timpul de întreținere la rafinării, platformele de petrol și gaze și uzinele de GNL.

Pe lângă reducerea costurilor afacerilor cu amănuntul, Shell continuă planurile de a reduce numărul rafinăriilor sale de petrol la 10 față de cele 17 existente anul trecut. Grupul a convenit deja vânzare a trei dintre aceste rafinării.

Revizuirea operațiunilor de rafinare include, de asemenea, găsirea de modalități de creștere puternică a producției de combustibili cu conținut scăzut de carbon, cum ar fi biocombustibili, substanțe chimice și lubrifianți. Aceasta ar putea fi realizată folosind materii prime cu conținut scăzut de carbon, cum ar fi uleiul de gătit, a spus o sursă.

viewscnt
Afla mai multe despre
royal dutch shell
petrol
gaze