Roșia Montană: Deadline definitiv pentru deznodământul mega-procesului de miliarde

Roșia Montană: Deadline definitiv pentru deznodământul mega-procesului de miliarde
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 28 dec 2023

Tribunalul de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington care arbitrează disputa de miliarde de dolari dintre Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer omonim blocat din Munții Apuseni, și statul român, a anunțat termenul-limită definitiv până la care va emite decizia în această speță, relevă date oficiale analizate de Profit.ro.

Procedura de arbitraj a durat peste 8 ani, fiind inițiată de cei de la Gabriel Resources în iulie 2015 și declarată închisă de tribunal pe 14 septembrie 2023.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Efectul incendiului de la Ferma Dacilor - Toate pensiunile din Prahova intră la control privind autorizațiile de securitate la incendiu CITEȘTE ȘI FOTO Efectul incendiului de la Ferma Dacilor - Toate pensiunile din Prahova intră la control privind autorizațiile de securitate la incendiu

Reglementările ICSID prevăd că tribunalul trebuie să emită decizia finală către părți în termen de 120 de zile de la închiderea procedurii, însă dacă constată că nu poate redacta hotărârea în acest interval de timp, instanța arbitrală își poate acorda un termen suplimentar de 60 de zile.

În cazul Roșia Montană, tribunalul a anunțat recent părțile că va face uz de acest termen suplimentar de 60 de zile, astfel că decizia va fi emisă cel târziu pe 12 martie 2024.

Pakistanul lansează campanii agresive: Plătiți taxe sau vă pierdeți inclusiv telefonul! CITEȘTE ȘI Pakistanul lansează campanii agresive: Plătiți taxe sau vă pierdeți inclusiv telefonul!

″Această nouă întârziere potențială a emiterii deciziei de către tribunal este frustrantă pentru toți cei implicați, însă sperăm că decizia va fi luată înainte de data acestui deadline definitiv″, a declarat CEO-ul și președintele Consiliului de Administrație al Gabriel Resources, Dragoș Tănase.

Arbitrajul a fost inițiat de Gabriel Resources în temeiul tratatelor bilaterale de investiții Canada-România și Regatul Unit-România, după ce statul român a refuzat să autorizeze proiectul minier. Compania susține că i se cuvin despăgubiri egale cu valoarea sa de piață la Bursa din Toronto la data de 29 iulie 2011, moment în care presupusul prejudiciu cauzat de statul român ar fi devenit efectiv, plus dobânzi, ceea ce duce totalul pretențiilor față de România la aproape 4,8 miliarde dolari.

VIDEO Casa lui Giuseppe Verdi va fi expropriată. Proprietarii, „surprinși și șocați” CITEȘTE ȘI VIDEO Casa lui Giuseppe Verdi va fi expropriată. Proprietarii, „surprinși și șocați”

Compania canadiană a indicat, ulterior, că s-ar mulțumi și cu circa un sfert din principalul sumei pe care a solicitat-o ca despăgubiri României pentru blocarea proiectului, respectiv doar cu recuperarea investițiilor sale efective, estimate la 760 milioane dolari, la care s-ar adăuga dobânzi.

Cheltuielile totale cu avocați și experți ale Gabriel Resources în procesul cu statul român sunt estimate de companie la 63,96 milioane de dolari, sumă pe care reprezentanții acesteia au cerut instanței să i-o acorde în totalitate ca despăgubiri datorate de România. Cei ai statului român au calificat suma drept foarte mare și nejustificată în raport cu propriile costuri. Pe de altă parte, Gabriel Resources susține că, în astfel de cazuri de arbitraj, tribunalele au admis că reclamanții au, în general, costuri mai ridicate, deoarece trebuie să-și demonstreze cazul.

Automobilul convențional nemțesc pierde cursa cu Tesla și companiile din China. „Cursa s-a încheiat” CITEȘTE ȘI Automobilul convențional nemțesc pierde cursa cu Tesla și companiile din China. „Cursa s-a încheiat”

Statul român a cheltuit de câteva ori mai puțin și cere, de asemenea, tribunalului să îi fie recunoscute și despăgubite costurile respective, în valoare de 12,72 milioane de dolari.

Gabriel Resources Ltd. Canada deține 80,6858% din acțiunile Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roșia Montană. Cei mai mari acționari ai Gabriel Resources sunt fondurile de investiții Kopernik Global Investors, Tenor Capital Management, Electrum Global Holdings, Paulson&Co Inc. și The Baupost Group.

viewscnt
Afla mai multe despre
roșia montană
gabriel resources
rmgc
proces roșia montană
aur roșia montană