Mierea chinezească, înlocuită în România cu miere din Ucraina

Mierea chinezească, înlocuită în România cu miere din Ucraina
scris 26 dec 2023

Inversare de situație în 2023 față de 2022 în ce privește importurile de miere din țările din afara Uniunii Europene: cantitatea de miere cumpărată din Ucraina de traderi/procesatori activi în România a depășit cantitatea de miere achiziționată din China.

Între 1 ianuarie – 24 decembrie 2023, România a importat din Ucraina 2496 de tone de miere, în timp ce cantitatea adusă din China a fost de 675 de tone, arată Lanțul Alimentar.

Urmărește-ne și pe Google News
Dispută în SUA - Ce i se pregătește cartofului CITEȘTE ȘI Dispută în SUA - Ce i se pregătește cartofului
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Anul trecut, România importase 2612 de tone de miere chinezească și doar 536 de tone din Ucraina.

O explicație a situației comerciale de anul acesta constă în scăderea drastică a prețului mediu plătit pentru mierea din Ucraina: 2,10 euro/kg, față de 2,74 euro/kg, plătit anul trecut.

Frigărui din carne de pui livrate din România, depistate cu Salmonella în Olanda CITEȘTE ȘI Frigărui din carne de pui livrate din România, depistate cu Salmonella în Olanda

Prețul mierii din China, cea mai ieftină la nivel global, a înregistrat o ușoară creștere: 1,56 euro/kg, anul acesta, 1,43 euro/kg, anul trecut.

În plus, mierea din China a picat deseori testul calității, probele analizate de laboratoare din diverse țări fiind adulterate: mierea este obținută prin utilizarea în amestec a unor siropuri de porumb, arțar etc.

Zelenski mulțumește României pentru că i-a ajutat pe fermierii ucraineni să supraviețuiască: Slavă Domnului, a apărut România inteligentă! CITEȘTE ȘI Zelenski mulțumește României pentru că i-a ajutat pe fermierii ucraineni să supraviețuiască: Slavă Domnului, a apărut România inteligentă!

Procesatorii români folosesc mierea din import pentru a o amesteca cu mierea din producție internă. Importurile de miere din țări din afara Uniunii Europene se ridică la aproximativ 4.000 de tone anual, în timp ce producția internă depășește 3-40.000 de tone.

Producțiile de miere au fost modeste în ultimii ani, iar importurile din Ucraina și alte țări extracomunitare ne omoară, se plâng apicultorii români, a fost relatat anterior.

Aceștia cereau autorităților acordarea unui ajutor de minimis pentru compensarea pierderilor, având în vedere că fenomenele meteo extreme au afectat mai mult de jumătate din producție.

Platforma de video streaming cu cele mai bune recenzii. Peste HBO Max, Hulu, Disney+, Netflix CITEȘTE ȘI Platforma de video streaming cu cele mai bune recenzii. Peste HBO Max, Hulu, Disney+, Netflix

Potrivit sursei citate, lipsa resurselor financiare, scăderea consumului și importurile masive de miere au generat probleme grave în sector.

,,În ultimii ani, producțiile de miere au fost modeste, undeva la sub jumate din producția medie anuală, iar anul acesta este la fel: nu depășește 48-50% din producția medie. Nu putem să o vindem nici pe aceasta pentru că prețurile de achiziție sunt foarte mici, iar importurile de miere din Ucraina și alte țări extracomunitare ne omoară. Stăm și cu bruma de miere pe care o avem în stoc și nu avem bani să pregătim familiile de albine pentru iernare. Lipsa fondurilor proprii și lipsa susținerii financiare din partea Guvernului au determinat în perioada de iarnă și de primăvară pierderi de familii de albine cuprinse între 30-40% din efectiv în anumite zone", a declarat președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, informează Agerpres.

Lipsa solicitărilor de miere pentru export

Acesta a precizat că anul trecut a apărut o problema nemaiîntâlnită în 50 de ani în apicultura românească și anume lipsa solicitărilor de miere pentru export, dar și scăderea consumului intern de miere.

,,Am văzut că nici programul ,,Mierea în Școli" nu va fi accesat de la 1 ianuarie 2024, fiind amânat pentru al 17-lea an consecutiv, deși România se află în coada clasamentului european privind consumul de miere pe cap de locuitor. Anul acesta, deși este unul slab, cu o producție între 12.000 -14.000 de tone de miere, nu merge nici exportul și nici nu se vinde mierea la intern. A scăzut consumul fantastic peste tot în Europa. Colac peste pupăză, vorba românului, aducem miere din import și ați văzut că a recunoscut și Uniunea Europeană că aproape 48-50% este falsă. Noi aducem miere din Ucraina și a noastră, care e de valoare, nu o dăm nici la copii, pentru că nu vrem să dăm mierea în școli. E ciudat că nu mai putem să exportăm, iar aceasta este o situație nemaiîntâlnită în 50 de ani în apicultura românească", a avertizat Fetea.

Livrările Airbus au crescut cu 11% în primele șapte luni ale anului la 381 de avioane CITEȘTE ȘI Livrările Airbus au crescut cu 11% în primele șapte luni ale anului la 381 de avioane

De ce ajutoare au nevoie apicultorii

În acest context, ACA solicită acordarea unui ajutor de minimis de 15-20 de euro pe familia de albine pentru a mai recupera din pierderi, mai ales că anul trecut, chiar dacă Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) avea prins în buget un sprijin pentru sectorul apicol, acesta nu a fost acordat.

,,Am avut mortalități iarna trecută, am avut secetă în acest an, iar acum familiile de albine sunt slabe. S-a terminat demult activitatea apicolă și de acum până la iernare trebuie să dăm mâncare din pungă, ori toate acestea presupun cheltuieli ce depășesc 150-200 lei/familia pe albine, adică în jur de 50 de euro/familie, ceea ce este foarte mult. Sunt mulți profesioniști care nu mai reușesc să supraviețuiască.

Toate aceste probleme determină o scădere a interesului apicultorilor pentru această meserie, inclusiv a celor tineri, și, în măsura în care Guvernul, prin Ministerul Agriculturii, nu va găsi o soluție de sprijin pentru sector, situația va deveni din ce în ce mai dramatică. Noi am cerut întotdeauna un minimis între 15 și 20 de euro pe familia de albine, dar dacă se dau 5 lei, 10 lei, e vorba de două-trei kilograme de hrană pentru iernare, este important că mai puteam recupera ceva din gaura făcută în acest an și anul trecut", a subliniat șeful ACA.

viewscnt
Afla mai multe despre
miere
import
ucraina