ROPEPCA: Rezervele dovedite de gaze ale României se vor epuiza în nouă ani, iar cele de țiței în 12 ani

ROPEPCA: Rezervele dovedite de gaze ale României se vor epuiza în nouă ani, iar cele de țiței în 12 ani
scris 14 sep 2016

Rezervele dovedite de gaze naturale ale României se vor epuiza în nouă ani, iar cele de țiței în 12 ani, dacă nu vor fi făcute investiții pentru noi descoperiri de hidrocarburi, a declarat miercuri președintele Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA), Artur Stratan. Acesta subliniază că anul trecut au fost anulate multe investiții, astfel că nivelul producției va continua să scadă.

Mai mult, prăbușirea prețurilor internaționale la petrol, din ultimii doi ani a pus o presiune foarte mare pe investițiile din sectorul hidrocarburilor, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În iunie 2014, prețul petrolului Brent (de referință pe piața europeană) era de aproximativ 115 dolari pe baril, pentru ca în prezent să fie în jur de 48 de dolari pe baril.

"Gradul de epuizare la resursele de petrol este de 90%. Mai avem posibilitatea de a produce hidrocarburi în România doar pentru o perioadă limitată, respectiv 12 ani la țiței și 9 ani la gaze naturale", a dspus președintele ROPEPCA, la o conferință pe teme energetice.

Acesta se referă la rezervele dovedite din zona onshore.

Dezastrul de la Compania Națională a Uraniului: încasările s-au prăbușit cu 90% după rezilierea contractului cu Nuclearelectrica CITEȘTE ȘI Dezastrul de la Compania Națională a Uraniului: încasările s-au prăbușit cu 90% după rezilierea contractului cu Nuclearelectrica

Referindu-se la creșterea importurilor de gaze în această perioadă cu 400% față de anul trecut, evoluția a fost generată de faptul că gazele din import sunt mai ieftine decât cele din producția internă.

Producătorii interni de gaze plătesc taxe în plus pe care importatorii nu trebuie să le suporte, cum ar fi taxa pe stâlp și impozitul suplimentar de 60%, potrivit ROPEPCA.

"Gazprom produce o cantitate egală cu întreaga producție a României de țiței și gaze în maximum zece sonde din Siberia, deci costurile de operare pot fi ținute sub control", a menționat șeful asociației.

Costul de producție în România este între 16 și 18 dolari pe baril la țiței, iar prețul final nu poate fi scăzut, spun specialiștii.

"Dacă va continua presiunea prețului țițeiului, veți vedea foarte multe zăcăminte marginale care vor fi retrocedate, iar statul nu va avea ce să mai facă cu ele", a afirmat Stratan.

Referitor la noile niveluri ale redevențelor, marii jucători din sector au avut discuții în ultimele luni cu reprezentanți ai Ministerului Finanțelor.

Stratan spune că acestea s-au oprit odată cu plecarea secretarului de stat Gabriel Biriș, responsabil cu fiscalitatea, iar discuțiile vor fi reluate de la capăt cel mai probabil cu noul Guvern.

Viitorul cadru fiscal ar putea fi aplicat cel mai devreme de la 1 ianuarie 2018, estimează ROPEPCA. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ropepca
gaze
titei