Luptă aprigă pentru retehnologizarea Vidraru, contract de 100 milioane euro. Un miliardar rus și doi giganți din China, printre ofertanți

Luptă aprigă pentru retehnologizarea Vidraru, contract de 100 milioane euro. Un miliardar rus și doi giganți din China, printre ofertanți

Alexei Mordașov (dreapta), patronul grupului Severstal, la o întrevedere cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Sursă foto: kremlin.ru

scris 14 sep 2016

Un număr de 45 de companii din 7 țări, inclusiv Rusia și China se află pe lista ofertanților la licitația organizată de Hidroelectrica pentru atribuirea contractului de retehnologizare a acumulării hidroelectrice Vidraru, estimat la 98,4 milioane euro, TVA inclusă. Anul acesta se împlinesc 50 de ani de la inaugurarea barajului și hidrocentralei de la Vidraru. La acea dată, barajul era al cincilea în Europa și al nouălea în lume ca dimensiuni.

La licitație s-au înscris firme specializate în construcții energetice din România, Rusia, China, Cehia, Serbia, Slovenia și Macedonia. Lista, care poate fi consultată integral aici, cuprinde atât ofertanți individuali, cât și candidați grupați în consorții, inclusiv asociați, subcontractanți și terți susținători.

Urmărește-ne și pe Google News

Două megacompanii de stat din China figurează printre aspiranții la adjudecarea contractului de retehnologizare a complexului Vidraru, respectiv Power Construction Corporation of China, cu venituri totale de peste 43 miliarde dolari în 2015, și Power Huadong Engineering Corporation, cu peste 6.000 de angajați, care s-a numărat și printre companiile care au depus oferte pentru proiectul hidrocentralei de la Tarnița.

Comerțul en gros a crescut cu 4,7% în iulie, susținut de cererea de mașini și produse agricole CITEȘTE ȘI Comerțul en gros a crescut cu 4,7% în iulie, susținut de cererea de mașini și produse agricole

La licitație s-a înscris și compania rusă specializată în construcții și lucrări inginerești pentru sectorul energetic Power Machines, cu venituri anuale de circa 680 milioane de dolari în 2015. Power Machines este controlată de miliardarul rus Alexei Mordașov, prin intermediul grupului Severstal, care mai derulează operațiuni în energie, metalurgie și minerit.

Potrivit Bloomberg, Mordașov, care controlează și circa 25% din concernul turistic german TUI, are o avere estimată la 14,4 miliarde dolari. În urmă cu 10 ani, Mordașov a pierdut în fața miliardarului indian Lakshmi Mittal cursa pentru preluarea grupului metalurgic Arcelor. Numele lui Mordașov apare și în documentele Panama Papers.

Mordașov este un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin. Potrivit Forbes, care estimează averea lui Mordașov la 13,6 miliarde dolari, miliardarul ar fi renunțat în 2015 la operațiunile din SUA ale Severstal pentru a se concentra pe business-ul din Rusia după o întâlnire cu Putin, la care președintele Rusiei l-ar fi sfătuit pe Mordașov să evite investițiile "imprudente"

Industria românească a scăzut în iulie cu 3,4%, primul declin din ultimele șase luni CITEȘTE ȘI Industria românească a scăzut în iulie cu 3,4%, primul declin din ultimele șase luni

Alte companii străine care s-au arătat interesate de retehnologizarea complexului Vidraru sunt Litostroj Power și Konkar (Slovenia), Blansko Engineering și CKD Blansko (Cehia), ATB Sever Max și Monting Energetika (Macedonia), precum și ATB Sever Doo din Serbia. Lista include, totodată, cele mai importante nume românești din domeniu, respectiv Romelectro, Romenergo, Energomontaj, ISPE, Hidroconstrucția, Energoconstrucția, Adrem, Elsaco, Construcții Hidrotehnice SA sau ABB SRL, subsidiara locală a grupului multinațional omonim.  

Interesant este că la licitație s-a înscris și UCM Reșița, aflată în insolvență. Administrator judiciar al întreprinderii reșițene este consorțiul format din VF Insolvență SPRL, afiliată a firmei de avocatură Voicu & Asociații și firma Euro Insol a lui Remus Borza, cea din urmă gestionând și insolvența Hidroelectrica. UCM Reșița depinde în proporție covârșitoare de contractele de mentenanță, automatizări și retehnologizări cu Hidroelectrica. În iunie, Remus Borza declara, pentru publicația Express de Banat, că un consorțiu din care face parte și UCM Reșița a câștigat licitația pentru retehnologizarea hidrocentralei Stejaru din județul Neamț și că speră ca UCM Reșia să poată prelua și contractul similar de la Vidraru.

Pe lista ofertanților se află și Hidroserv, controlată 100% de Hidroelectrica și aflată într-o situație financiară extrem de dificilă, luându-se în calcul inclusiv intrarea ei de asemenea în insolvență. Potrivit News.ro, CA-ul Hidroserv ar dori ca de eventuala insolvență a furnizorului de servicii de mentenanță al Hidroelectrica să se ocupe tot Remus Borza. Acest lucru prezintă însă un risc semnificativ de conflict de interese, dat fiind că Euro Insol este administrator judiciar al UCM Reșița, care se numără printre creditorii Hidroserv.

Miercuri, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, i-a cerut public lui Borza să renunțe la afacerile cu statul, după ce acesta s-a înscris în ALDE, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu. Printre clienții Euro Insol se mai numără companiile de stat Regia Autonomă pentru Activități Nucleare, aflată în procedură de faliment, și CET Govora, în insolvență.

Transportatorii au ieșit optimiști de la negocierile cu Guvernul privind RCA, dar vor demiterea conducerii ASF. Ei spun că a fost convenită înghețarea tarifului de referință pe piața RCA pentru 6 luni CITEȘTE ȘI Transportatorii au ieșit optimiști de la negocierile cu Guvernul privind RCA, dar vor demiterea conducerii ASF. Ei spun că a fost convenită înghețarea tarifului de referință pe piața RCA pentru 6 luni

La finalul lunii mai, Hidroelectrica a scos la licitație un megacontract de retehnologizare a acumulării hidroelectrice Vidraru, la aniversarea împlinirii a 50 de ani de la inaugurarea obiectivului, lucrările urmând să dureze circa 4 ani și jumătate și să coste 98,4 milioane de euro, TVA inclusă, potrivit estimării producătorului de energie hidro controlat de statul român, ieșit de curând din insolvență.

Contractul de lucrări "Retehnologizare amenajare hidroenergetică Vidraru" scos la licitație de Hidroelectrica implică lucrări de execuție – montaj la întregul ansamblu de echipamente mecanice, hidromecanice și electrice din centrala hidroelectrică și din barajul de la Vidraru, plus integrarea instalațiilor deja modernizate. De asemenea, sunt cerute servicii de expertizare, proiectare și inginerie pentru fiecare dintre unitățile tehnice funcționale ce fac parte din obiectivul de investiții, precum și activitățí de project management constând în coordonarea lucrărilor, serviciilor, activităților de achiziție, fabricare, procurare, livrare, testare, verificare și punere în funcțiune, în vederea realizării unui contract de retehnologizare „la cheie”, potrivit fișei de date a achiziției.

La licitație, prețul solicitat va avea cea mai mare pondere în evaluarea și departajarea participanților, respectiv de 70%. Va fi ținut cont de randamentul mediu ponderat a turbinei hidraulice ce va trebui instalată (pondere de 11%), de banda de putere (10%), de randamentul generatorului (5%) și de puterea nominală a turbinei (4%).

Hidrocentrala Vidraru, pusă în funcțiune pe 9 decembrie 1966, utilizează potențialul hidroenergetic al Argeșului pe un sector de 28 km lungime, între Cumpăna și Oiești, valorificând o cădere totală de apă de 324 metri. Lacul de acumulare are un volum total de 465 milioane mc, din care 320 milioane mc reprezintă volumul util. Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurării, al cincilea în Europa și al nouălea în lume între construcțiile similare. Amenajarea asigură o producție anuală de energie electrică de circa 400 GWh, într-un an hidrologic mediu.

Avertisment: Exporturile de grâu ale Europei vor încetini CITEȘTE ȘI Avertisment: Exporturile de grâu ale Europei vor încetini

Hidroelectrica va putea fi listată la Bursă, cel mai probabil, "undeva la jumătatea anului viitor", a declarat săptămâna trecută președintele directoratului companiei, Ovidiu Agliceru, și nu până la finalul acestui an, cum susținea, recent, ministrul Energiei Victor Grigorescu că ar fi șanse, pentru că acest demers nu se poate realiza până nu se iau decizii cu privire la investițiile Hidroelectrica aflate în curs de derulare, respectiv care dintre ele vor fi finalizate și la care se va renunța.

Profitul brut înregistrat de Hidroelectrica după închiderea contabilă pe primele șapte luni din acest an este mai mare cu peste 13% față de aceeași perioada a anului 2015, în condițiile în care cifra de afaceri de 1,9 miliarde lei cumulată până la sfârșitul lunii iulie 2016 este mai mică cu 8% față de aceeași perioadă a anului trecut. Hidroelectrica a înregistrat pe primele șapte luni ale anului 2016 un profit brut de 913 milioane lei.

Hidroelectrica s-a aflat în insolvență din 20 iunie 2012 până în 21 iunie 2016, însă în două faze, pentru că în perioada iunie 2013 – februarie 2014 a ieșit din procedura judiciară.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
hidrocentrala vidraru
barajul vidraru
vladimir putin
remus borza
hidroserv
ucm resita
companii de stat china