Rompetrol vrea să cadă la pace cu Consiliul Concurenței și modifică contractele cu distribuitorii de GPL

Rompetrol vrea să cadă la pace cu Consiliul Concurenței și modifică contractele cu distribuitorii de GPL
scris 4 sep 2015
Rompetrol Gas SRL și-a luat angajamentul de a modifica contractele cu distribuitorii de GPL, pentru a înlătura clauzele considerate anticoncurențiale de către Consiliul Concurenței în urma unei investigații demarate în 2011. 
 
Urmărește-ne și pe Google News
Este vorba despre clauze prin care, potrivit Consiliului Concurenței, Rompetrol s-ar implica în stabilirea prețului final de vânzare la pompă către consumatorul final al companiilor care distribuie GPL cumpărat de la Rompetrol, le-ar impune companiilor de distribuție unele restricții privind prețul de revânzare cu amănuntul al GPL și le-ar împiedica pe acestea să cumpere și să distribuie GPL din alte surse.     
 
În ianuarie 2011, Consiliul Concurentei a declanșat, din oficiu, o investigație având ca obiect o posibilă înțelegere privind prețurile între Rompetrol Gas și distribuitorii companiei pe piața gazului petrolier lichefiat (GPL). Este vorba despre companii care distribuie GPL cumpărat de la Rompetrol, prin stații de tip skid aflate tot în proprietatea Rompetrol și amplasate pe terenuri deținute în proprietate de distribuitori.  
 
"Acordăm o atenție deosebită acestui domeniu, având în vedere că orice formă de restrângere sau împiedicare a concurenței afectează direct interesele consumatorilor. Am monitorizat piața și am obținut unele indicii cu privire la o posibilă înțelegere între Rompetrol și distribuitorii săi referitor la impunerea unor restricții privind prețul de revânzare cu amănuntul al GPL", declara la acea dată, într-un comunicat, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.
 
În cadrul acelei investigații, Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediul Rompetrol Gas și al unor distribuitori. În ianuarie 2011, Consiliul mai avea deja în derulare două investigații pe piața locală de distribuție a GPL, unde suspecta crearea unor carteluri.
 
Nu-și recunosc vreo vină
 
În aprilie 2015, Rompetrol a trimis o adresă către Consiliul Concurenței, în care își exprima interesul de a intra în discuții cu Consiliul privind acceptarea de angajamente în acest caz investigat de instituție. Ulterior, în mai, Consiliul Concurenței a comunicat Rompetrol că aprobă inițierea de discuții privind acceptarea de angajamente din partea companiei investigate.
 
"(...) în cadrul întâlnirii din data de 4.06.2015 dintre reprezentanții Rompetrol Gas SRL și ai Consiliului Concurenței au fost analizate clauzele Contractelor pentru livrare de autogaz in skid Rompetrol Gas și au fost identificate cele care au generat îngrijorările Consiliului Concurenței, fiind totodată agreată modalitatea de corectare a acestora, astfel încât să fie înlăturată situația care a determinat Consiliul Concurenței să declanșeze investigația", se arată într-un document al Consiliului Concurenței
 
În urma întâlnirii, Rompetrol Gas SRL a trimis Consiliului Concurenței un document conținând o serie de propuneri privind asumarea de angajamente, pentru înlăturarea situației care a dus la declanșarea investigației. 
 
"Prezenta constituie o ofertă serioasă, fermă neechivocă, precisă, completă necondiționată și irevocabilă, și nu reprezintă o recunoaștere sau o însușire de către subscrisa (Rompetrol Gas SRL – n.r.) a vreunei încălcări sau răspunderi, respectiv a criticilor formulate de Consiliul Concurenței în cadrul investigației", se afirmă în documentul citat.
 
Care sunt angajamentele Rompetrol
 
Astfel, Rompetrol se angajează să elimine din contractele cu distribuitorii orice referire la "prețul de vânzare cu amănuntul" afișat la pompă de distribuitori, cu care aceștia revând combustibilul achiziționat de la Rompetrol și să elimine orice condiționare a prețului de livrare a combustibilului de către Rompetrol Gas SRL către distribuitori de prețul de vânzare cu amănuntul al companiilor de distribuție.
 
"Astfel, va rezulta indubitabil faptul că stabilirea prețului cu care beneficiarul (distribuitorii – n.r.) comercializează cu amănuntul combustibilul achiziționat de la Rompetrol Gas este atributul exclusiv al beneficiarului, rezultat determinat în mod independent în urma aplicării propriilor evaluări interne", se arată în documentul trimis de Rompetrol Consiliului Concurenței și semnat de directorul general al Rompetrol Gas SRL, Cătălin Crăciun.
 
Un alt angajament asumat de Rompetrol este acela de a elimina din contracte noțiunea de "preț la pompă recomandat" și a tuturor mențiunilor contractuale referitoare la acesta, pentru a se clarifica faptul că Rompetrol Gas nu are nici o influență asupra modalității în care beneficiarul stabilește propriul preț de vânzare cu amănuntul.  
 
De asemenea, Rompetrol spune că va elimina din contractele în care o asemenea clauză ar fi prezentă  orice referire la eventuale raporturi care trebuie păstrate între prețul de vânzare practicat de Rompetrol în relația cu distribuitorii și cel de revânzare cu amănuntul practicat de către companiile de distribuție. 
 
În plus, compania se angajează să elimine dintre criteriile de acordare a discounturilor de preț pentru GPL-ul livrat distribuitorilor a noțiunii "poziționare preț", în vederea eliminării oricăror suspiciuni cu privire la o posibilă monitorizare indirectă de către Rompetrol a comportamentului pe piață al distribuitorilor. 
 
Privilegii în raport cu concurența
 
Rompetrol Gas SRL își mai ia angajamentul de a elimina din contracte clauzele potrivit cărora distribuitorii ar fi obligați să notifice Rompetrol cu privire la ofertele mai avantajoase de la alți furnizori și de a accepta oferta Rompetrol Gas în defavoarea ofertei concurenților, la condiții cel puțin la fel de avantajoase, precum și eventualele sancțiuni corespunzătoare neîndeplinirii aceste obligații. 
 
"Se răspunde astfel pe deplin și adecvat îngrijorării Consiliului Concurenței cu privire la efectul pe care asemenea clauze contractuale l-ar avea asupra posibilității distribuitorilor de a se dezvolta și a se comporta liber pe piață", se precizează în documentul citat.
 
Nu în ultimul rând, Rompetrol se angajează să limiteze durata inițială a contractelor cu distribuitorii la 12 luni. 
 
"Menționăm că, deși contractul prevede obligația distribuitorului de a achiziționa combustibil exclusiv de la Rompetrol Gas, iar durata lui poate ajunge să depășească, în practică, 5 ani, având în vedere că obligația de exclusivitate se referă la achiziții în skiduri proprietatea Rompetrol Gas și date în folosința distribuitorului, situația se încadrează în excepțiile prevăzute de Regulamentul nr. 330/2010 al Comisiei Europene cu privire privind aplicarea art. 101 alin. 3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, cu privire la catagoriile de acorduri verticale și practici concertate", se mai afirmă în documentul trimis de Rompetrol Consiliului Concurenței.
 
Potrivit sursei citate, angajamentele Rompetrol de modificare a unor clauze contractuale considerate anticoncurențiale de către Consiliul Concurenței se referă la un număr de aproximativ 200 de contracte semnate cu distribuitorii de GPL. 
 
Amendați irevocabil
 
Recent, Rompetrol Downstream și ENI România au pierdut irevocabil procesul cu Consiliul Concurenței, prin care atacaseră amenda primită pentru o înțelegere de tip cartel, dar Înalta Curte de Casație și Justiție a României le-a redus suma de plată la 2% din afacerile pe 2010.
 
Instanța a confirmat astfel că societățile petroliere au încălcat legea concurenței, însă le reduce amenda de la 2,6% la 2% din cifra de afaceri realizată în anul 2010.
 
Potrivit deciziei instanței, Rompetrol Downstream SRL este obligată să plătească 122,73 milioane lei, iar amenda pentru ENI România SRL se ridică la 8,61 milioane lei. Ambele decizii ale Înaltei Curți de Casație și Justiție sunt irevocabile.
 
Ce s-a decis în cazul celorlalți petroliști
 
De asemenea, instanța a confirmat irevocabil la începutul lunii iulie încălcarea legii concurenței și de către compania petrolieră MOL Romania, prin participarea la o înțelegere de tip cartel pe piața carburanților. Instanța a redus însă amenda aplicată de autoritatea de concurență companiei MOL cu 20%, de la 80,2 milioane lei la 64,2 milioane lei.
 
Astfel, până în prezent, instanța a soluționat irevocabil trei din cele șase procese cu companiile petroliere aflate pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție. În perioada următoare sunt așteptate soluționările în cazul recursurilor formulate de SC OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing SRL și Lukoil Romania SRL.
 
La sfârșitul anului 2011, Consiliul Concurenței a sancționat șase companii petroliere cu amendă de aproape 880 milioane lei (205 milioane euro) pentru încheierea unei înțelegeri anticoncurențiale. În urma investigației, autoritatea de concurență a constatat că cele șase companii au încălcat atât Legea Concurenței, cât și Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene (TFUE) prin stabilirea retragerii simultane pe piață a sortimentului de benzină Eco Premium.
 
SC OMV Petrom SA (la data încălcării legii opera benzinăriile Petrom și Petrom V) a primit o amendă de 366,5 milioane de lei. SC OMV Petrom Marketing SRL (la data încălcării legii opera benzinăriile OMV) a fost amendată cu 137,2 milioane de lei, în timp ce SC Rompetrol Downstream SRL a primit o amendă de 159,5 milioane de lei. SC Lukoil Romania SRL a fost amendată cu 136,8 milioane de lei, SC MOL Romania Petroleum Products SRL cu 80,2 milioane de lei și SC ENI Romania SRL cu 11,1 milioane de lei.
 
 
viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol
consiliul concurentei
gpl
amenda consiliul concurentei