Rompetrol a atacat la Curtea Constituțională și impozitul pe cifra de afaceri a petroliștilor, după ce contestase anterior și contribuția de solidaritate

Energie   
Rompetrol a atacat la Curtea Constituțională și impozitul pe cifra de afaceri a petroliștilor, după ce contestase anterior și contribuția de solidaritate

Rompetrol Rafinare, operatorul rafinăriilor Petromidia și Vega, controlat de KazMunayGas, gigantul petrolier de stat al Kazahstanului, a atacat la Curtea Constituțională (CCR) impozitul specific de 0,5% din cifra de afaceri impus companiilor din sectoarele de petrol și gaze, suplimentar față de impozitul pe profit.

Solicitarea de sesizare a CCR a fost admisă de instanța de judecată într-un proces intentat de Rompetrol împotriva ANAF și a Ministerului Finanțelor. Acțiunea juridică are ca obiect contestarea unei decizii a Direcției de Soluționare a Contestațiilor de la Finanțe, prin care s-a respins plângerea administrativă depusă de Rompetrol Rafinare împotriva declarației de impunere privind impozitul specific pe cifra de afaceri.

Urmărește-ne și pe Google News
Microsoft va investi 700 milioane de dolari pentru a consolida securitatea cibernetică a Poloniei CITEȘTE ȘI Microsoft va investi 700 milioane de dolari pentru a consolida securitatea cibernetică a Poloniei

Compania consideră că impunerea impozitului de 0,5% din cifra de afaceri încalcă, printre altele, principiile constituționale privind supremația legilor, egalitatea în fața legii și libertatea economică. 

Legea bugetului de stat pe 2025 estimează pentru anul în curs încasări de 636,5 milioane lei din impozitul de 0,5% din cifra de afaceri a petroliștilor. Execuția preliminată pe 2024 se ridică la 465,7 milioane lei.

Rusia amendează Google pentru un videoclip YouTube care învață trupele ruse cum să se predea CITEȘTE ȘI Rusia amendează Google pentru un videoclip YouTube care învață trupele ruse cum să se predea

Rompetrol are deja pe rolul CCR, de anul trecut, o sesizare de neconstituționalitate a ordonanței de urgență a Guvernului prin care, la finalul lui 2022, a fost impusă în România contribuția de solidaritate de 60% pe ″profiturile excesive″ ale companiilor din industriile de țiței, gaze naturale, cărbune și rafinare, în baza unui Regulament UE din toamna aceluiași an.

Compania a înregistrat în primele 3 trimestre din 2024 pierderi de 66,7 milioane dolari, de aproape 20 de ori mai ridicate comparativ cu perioada similară a anului trecut, când a raportat pierderi de 3,5 milioane dolari. Cifra de afaceri a Rompetrol Rafinare s-a diminuat cu aproximativ 12%, la 3,5 miliarde dolari.

Rompetrol spune că a plătit la bugetul de stat peste 1,126 miliarde dolari în primele 9 luni ale anului 2024, din care 30,3 milioane dolari contribuție de solidaritate, achitată în iunie 2024, iar 6,1 milioane dolari – impozitul pe cifra de afaceri aferent trimestrelor I și II ale anului trecut, plătit în aprilie și iulie 2024.

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol rafinare curtea constituțională. rompetrol rafinare impozit pe cifra de afaceri
impozit pe cifra de afaceri petrol și gaze
supraimpozitare petroliști