Romgaz, partener cu OMV Petrom în cel mai important proiect offshore din Marea Neagră, Neptun Deep, vrea să-și majoreze de la 420 milioane lei la 630 milioane lei plafonul contractului de facilitate de credit încheiat cu BCR, parte a grupului austriac Erste. Motivul: compania trebui să depună, așa cum a anunțat Profit.ro, o garanție de 210 milioane lei ca urmare a încheierii cu succes a etapei angajante a procesului de capacitate incrementală organizată de Transgaz.
Profit News TV îi va aduce împreună, în Maratonul Economia Verde, programat pentru 28 martie, pe cei mai importanți jucători din industriile care au făcut pași importanți în trecerea la economia verde și care au adoptat sustenabilitatea ca strategie majoră a companiei pe care o reprezintă.
Vor participa atât miniștrii Economiei și Mediului, cât și oficiali din Ministerul Energiei și marii jucători din domeniu.
Maratonul va fi organizat cu sprijinul Environ, Tinmar Energy, Transgaz, ING, ACUE, Bursa de Valori București, Romgaz, Electrica Furnizare
Totodată, Romgaz vrea să includă în scopul contractului de facilitate a unei clauze care să permită emiterea și a altor instrumente de garanție bancară pe lângă garanția de bună execuție existentă (obligația de plată a chiriei pentru sediul Romgaz Black Sea Limited Nassau (Bahamas) Sucursala București) pentru terțul garantat, respectiv pentru Romgaz Black Sea Limited, care acționează prin sucursala sa din România, Romgaz Black Sea Limited Nassau (Bahamas) Sucursala București.
Romgaz Black Sea Limited este fosta ExxonMobil Exploration and Production Limited, companie achiziționată de la gigantul american cu un miliard de euro, inclusiv cu un credit de 325 milioane euro, contractat de la BCR.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Decizia trebuia adoptată de Adunarea Generală a Acționarilor întrucât valoarea împrumuturilor depășește, individual sau cumulat, echivalentul în lei a 100 milioane de euro.
„Plafonul de 420.000.000 lei al contractului de facilitate, împreună cu majorarea de 210.000.000 lei și cu creditul bancar în valoare de 325.000.000 euro pentru achiziția participației în ExxonMobil Exploration and Production Limited (actuala Romgaz Black Sea Limited), depășesc valoarea plafonului de 100 milioane euro stabilit prin Actul constitutiv”, precizează producătorul de gaze.
Procesul de rezervare a capacității incrementale a fost inițiat în data de 7 noiembrie 2022 prin depunerea în comun cu OMV Petrom S.A. a unei cereri inițiale de capacitate.
Sintagma "capacitate incrementală" de transport de gaze naturale este definită de normele în vigoare drept "o posibilă creștere viitoare, prin intermediul unor proceduri bazate pe piață, a capacității tehnice existente sau o posibilă capacitate nouă creată acolo unde în prezent nu există niciuna, care poate fi oferită pe baza unor investiții în infrastructura fizică de transport și care poate fi alocată ulterior, sub rezerva obținerii de rezultate pozitive la testul economic, în punctele existente de intrare/ieșire în/din sistemul național de transport (SNT) sau prin crearea unor noi puncte de intrare/ieșire în/din SNT".
Conform procedurii, 1 decembrie 2023 este data limită până la care solicitanții de capacitate au dreptul să renunțe unilateral la contractul cadru de transport, cu plata către Transgaz S.A. a costurilor estimate de execuție și management al execuției.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ CET Arad - vândut unui trader elvețian de mărfuri care a aparținut celui mai bogat belgianÎn documentația privind desfășurarea etapei angajante a procesului de capacitate incrementală publicată de S.N.T.G.N. Transgaz S.A., valoarea costurilor (în principal costuri de execuție și de management al execuției) pe care operatorul de transport anticipează că le va angaja anterior datei de 1 decembrie 2023 se ridică la suma de 418 milioane lei.
Cele 2 companii, Romgaz și OMV Petrom, trebuie să constituie în favoarea operatorului de transport o garanție financiară aferentă obligației de despăgubire în caz de încetare unilaterală a contractului în orice moment înainte de 1 decembrie 2023. Această garanție se va constitui în termen de 30 de zile de la data semnării contractului cadru de transport, iar valoarea ei, este egală cu contravaloarea maximă stabilită în documentația aferentă procesului de capacitate incrementală înmulțită cu ponderea capacității rezervate de fiecare solicitant din totalul de capacitate rezervată.
În condițiile în care capacitatea de intrare care face obiectul acestei proceduri este solicitată de Romgaz Black Sea Limited Nassau (Bahamas) Sucursala București și OMV Petrom S.A. în pondere egală (50%), valoarea garanției ce trebuie constituită de Romgaz Black Sea Limited Nassau este de 209,2 milioane lei, de unde și solicitarea majorării plafonului din contractul semnat cu BCR cu 210 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei: Eu sunt convins că absolut toate companiile din România vor plăti acea taxă de solidaritateCompania susține că astfel va beneficia de condițiile favorabile ale contractului deja încheiat cu BCR, conform căruia nu are costuri cu comisioane bancare (de neutilizare, de emitere, prelungire a valabilității, de majorare a valorii instrumentelor de garanție emise etc.) și nu a fost obligată să depună vreo formă de garantare (depozit cash colateral sau alte forme) pentru acordarea facilității în vederea emiterii de instrumente de garanție.
Începând cu 1 august 2022, Romgaz finanțează activitatea de exploatare și efectuarea lucrărilor de investiție ale Romgaz Black Sea. În acest sens Romgaz acordă împrumuturi către Romgaz Black Sea cu rambursarea acestora după intrarea pe producție și înregistrarea de venituri din valorificarea gazelor. Procentul de dobândă aferent acestor împrumuturi este estimat la 10%/an în 2023 (ROBOR 12M + 1,74%).
Numerarul, echivalentele de numerar și alte active financiare (depozite la bănci și titluri de stat achiziționate) ale Romgaz s-au situat la 31 decembrie 2022 la un nivel de 1,9 milioane lei, la jumătatea celor de 3.9 milioane lei de la finalul anului 2021. „Această diminuare a fost generată în principal de achiziția ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited”, explică principalul producător intern de gaze.
Rezervele din perimetrul Neptun Deep sunt estimate la 100 miliarde metri cubi de gaze.