Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, totodată producător de energie electrică, va pune în funcțiune o nouă sondă la Caragele, urmând să crească producția, anunță ministrul Energiei.
Romgaz a reînceput anul acesta forajele și la Caragele, cel mai promițător zăcământ de uscat din România, după cum Profit.ro a relatat aici și aici.
Este vorba de descoperirile de gaze Herepea din județul Mureș și Boteni din județul Dâmbovița.
Pe fiecare dintre cele 2 amplasamente se află forate câte 3 sonde de cercetare (6 în total), Romgaz având în vedere demararea exploatării lor experimentale, potrivit unui document al companiei.
Pentru asta, este nevoie de echiparea sondelor și de construirea infrastructurii specifice de preluare în sistemul național de transport (SNT) operat de Transgaz a gazelor care urmează să fie extrase.
CITEȘTE ȘI OpenAI anticipează pierderi de aproximativ 5 miliarde de dolari în acest an, la venituri de 3,7 miliarde de dolariAstfel, la ambele zăcăminte se are în vedere echiparea sondelor cu instalații tehnologice de suprafață, amenajarea de grupuri de sonde cu toate facilitățile și echipamentele specifice pentru purificarea, deshidratarea și măsurarea tehnologică a gazelor, construirea de infrastructură de transport formată din conducte colectoare de amonte, pentru predarea gazelor în SNT, condiționarea gazelor, pentru a corespunde condițiilor impuse de standardele în vigoare în vederea predării acestora în sistemul de transport, precum și măsurarea fiscală a gazelor în vederea livrării lor în SNT.
Toate lucrările necesare sunt în curs de contractare, relevă sursa citată. Achizițiile cel mai recent demarate vizează construirea de stații de uscare și măsurare a gazelor, cu instalații de racordare la SNT, atât la Herepea, cât și la Boteni. Valoarea totală a acestora este estimată la aproaape 68 milioane lei plus TVA (Herepea – 32,04 milioane lei, Boteni – 35,91 milioane lei).
CITEȘTE ȘI România, într-un top nedorit. Companiile aeriene datorează 2 miliarde de euro pentru întârzierile și anulările de zboruri de pe aeroporturi din UE din vara acestui an″Se poate finaliza o investiție demarată cu ani în urmă de către SNGN Romgaz, valorificându-se astfel cheltuielile de investiții efectuate până la ora actuală, pentru lucrări de cercetare geologică, foraj, lucrări de testare a sondelor și se pot astfel transforma sondele în capacități de producție, conducând la realizare de venituri și amortizarea investițiilor efectuate″, scrie în documentațiile de atribuire.
Obiectivul strategic al companiei este de a limita declinul anual de producție la sub 2,5%, prin creșterea rezervelor din activitatea de explorare (rata de înlocuire a rezervelor) și, implicit, creșterea producției de gaze, prin introducerea în circuitul comercial a noilor descoperiri de zăcăminte.
CITEȘTE ȘI FOTO&VIDEO Garsonieră cât un balcon, de vânzare în BucureștiBugetul de investiții al Romgaz pe anul acesta se cifrează la peste 4,4 miliarde lei. Mai mult de jumătate (2,85 miliarde lei) are ca destinație finanțarea filialei Romgaz Black Sea Limited, care deține 50% din Neptun Deep, viitoarea cea mai mare exploatare offshore de gaze naturale din Marea Neagră românească, la care parteneri și operatorii sunt cei de la OMV Petrom și unde startul producției este așteptat în 2027.
Romgaz a vândut obligațiuni corporative de 500 de milioane de euro, în condițiile unei cereri masive, de aproape 6 miliarde de euro, banii atrași urmând să finanțeze programul de investiții al companiei.