Romelectro a câștigat contracte de peste 20 milioane euro cu Transelectrica și Hidroelectrica. Compania estimează pentru acest an afaceri de peste 80 milioane euro

Romelectro a câștigat contracte de peste 20 milioane euro cu Transelectrica și Hidroelectrica. Compania estimează pentru acest an afaceri de peste 80 milioane euro
scris 7 dec 2017

Compania Romelectro, cel mai mare contractor de proiecte complexe de energie din România, urmează să semneze în curând contracte cumulate de peste 20 milioane euro cu Transelectrica, pentru stațiile electrice de la Focșani Sud, Bacău Sud și Roman Nord, precum și cu Hidroelectrica, pentru modernizarea hidrocentralei Slatina, a anunțat joi Cristian Secoșan, director general al Grupului Romelectro, într-o întâlnire cu presa.

”Suntem bucuroși să observăm relansarea unor companii de utilități în proiecte de investiții foarte necesare pentru funcționarea Sistemului Electroenergetic Național în condiții de siguranță, flexibilitate și impact redus de mediu. Mă refer în primul rând la proiectele lansate de Transelectrica, dar și la cele care stau să pornească în segmentul de producere pe hidro și pe termo. Avem în curs de semnare unele contracte, cu Transelectrica pentru stațiile de la Focșani Sud, Bacău Sud și Roman Nord, precum și cu Hidroelectrica pentru modernizarea hidrocentralei Slatina”, spune Secoșan.

Urmărește-ne și pe Google News

Pentru acest an, compania estimează o cifră de afaceri de peste 80 milioane euro, cu aproape 60% mai mare față de cea realizată anul trecut, scrie News.ro.

“Anul 2017 a fost unul de creștere pentru Romelectro. Am continuat reorganizarea internă la nivelul firmei și al Grupului de firme Romelectro, inclusiv prin gradul mai mare de internalizare a lucrărilor, administrăm mai multe contracte de mare anvergură în țară și în străinătate. Pe piața externă suntem prezenți în Kosovo și Egipt, unde știți deja că am înființat câte o sucursală, și în Arabia Saudită, unde am înființat o firmă, Romelectro Arabia LLC, la care suntem acționar majoritar”, a adăugat el.

Previziunile scandaloase ale Saxo Bank pentru 2018: prăbușiri bursiere, prăpastie în UE, bitcoin aruncat la lupi, China scoate petro-yuanul, extrema stângă urcă în SUA, Tencent depășește Apple CITEȘTE ȘI Previziunile scandaloase ale Saxo Bank pentru 2018: prăbușiri bursiere, prăpastie în UE, bitcoin aruncat la lupi, China scoate petro-yuanul, extrema stângă urcă în SUA, Tencent depășește Apple

În ceea ce privește planurile pentru anul viitor, compania vrea să crească gradul de integrare și internalizare la nivelul Grupului Romelectro, iar pe piața internațională intenționează să stabilească parteneriate cu mari jucători din piață.

”În 2017 am continuat politica expansiune pe piețe interne și de antrenare de firme românești în aceste piețe. Piața internațională este mult mai generoasă în investiții, sunt multe regiuni pe glob cu programe de zeci de miliarde de dolari. Firmele românești pot intra pe aceste piețe, cu condiția armonizării intereselor și acceptării unor acțiuni coordonate”, adaugă Secoșan.

Oficialii Romelectro spun că în piața internațională antreprenorii români ar trebui să fie sprijiniți mult mai mult de mediul guvernamental.

”Afacerile internaționale se desfășoară într-un mediu puternic concurențial, în care – în multe țări și regiuni – un sprijin din partea unei instituții a statului este esențial în adjudecarea contractului. Nu contează dacă entitatea beneficiară de acest sprijin este o firmă de stat sau privată. Tot aici trebuie menționat suportul financiar de care un exportator român trebuie să beneficieze”, precizează Secoșan.

În ceea ce privește termocentrala Romgaz de la Iernut, un grup nou pe gaze în ciclu combinat, de 430 MW, cel mai mare proiect greenfield de energie electrică promovat și demarat de o firmă de stat după 1989, aceasta va fi gata până la 31 decembrie 2019.

”La Iernut, avem nevoie de 600-700 de muncitori, din care o bună parte oameni de înaltă calificare, de exemplu sudori. Ca să putem acoperi acest necesar, vom lucra cu parteneri”, adaugă Secoșan.

Anul viitor, în primul trimestru, Romelectro va finaliza termocentrala Burullus din Egipt, unde construiește un bloc de 1.200 MW, contract în parteneriat cu SAEM Energomontaj. Blocul funcționează în ciclu simplu încă din septembrie debitând în sistem 800 MW.

Tot anul viitor, compania va mai încheia un proiect, amenajarea hidroenergetică pe râul Jiu, pe sectorul Livezeni – Bumbești, care mai cuprinde două centrale, CHE Dumitra, CHE Bumbești, și o microhidrocentrală la Livezeni.

Un alt proiect pe care îl va finaliza este stația electrică Bradu (400/220/110/20 kV), un nod important în sistemul energetic.

De asemenea, în Arabia Saudită compania este calificată la SEC Saudi Electricity Company și în curs de a primi acreditarea de la alte firme mari din regat (SABIC, Saudi Aramco), aceasta fiind condiție de intrare în competiția de contracte.

”Mai urmărim și alte lucrări în Egipt, dar și în țările din spațiul ex-Iugoslav, o piață generoasă în proiecte energetice, dar în același timp dificil de ocupat din cauza concurenței firmelor locale”, precizează Secoșan.

Grupul Romelectro este contractor, dezvoltator și investitor în proiecte din domeniul termoenergetic, hidroenergetic, transport și distribuție energie electrică, protecția mediului și industrie.

Romelectro este compus din patru firme românești, compania Romelectro SA și alte trei: Institutul de Studii și Proiectări Energetice (ISPE), CELPI și Electromontaj Carpați Sibiu.

Anul trecut, a fost înființată și firma Romelectro Arabia, entitate juridică saudită în care Romelectro este acționar majoritar. În plus, Romelectro a înființat două sucursale în Egipt și Kosovo, prin care să administreze contractele derulate în aceste țări.

Grupul Romelectro are circa 650 de angajați.

viewscnt
Afla mai multe despre
romelectro
transelectrica