Cotațiile petrolului scad semnifcativ astăzi, după ce Administrația americană pentru Informații în domeniul Energiei (EIA) a raportat creșterea substanțială a stocurilor de benzină și alte produse petroliere din SUA, ceea ce sugerează o reducere a cererii.
Petrolul Brent este tranzacționat la 61,7 de dolari pe baril, un declin de aproape 2% față de ieri. West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piața americană, este tranzacționat pentru 56,3 dolari pe baril, cu 2,3% sub prețul de ieri.
"Evoluția negativă a sentimentului din piață este un motiv pentru a reduce din pozițiile long care au precedat întâlnirea OPEC. Dacă te uiți printre active și cauți să vinzi ceva care a avut o evoluție bună până acum, petrolul este o opțiune", spune Jasper Lawler, director de cercetare la London Capital Group, citat de Reuters.
Potrivit datelor publicate de EIA, stocurile de petrol au scăzut săptămâna trecută cu 5,6 milioane de barili, declinul fiind peste cel anticipat de investitorii chestionați de S&P Global Platts, de 4,1 milioane de barili.
Pe de altă parte, stocurile de benzină au crescut puternic, cu 6,8 milioane de barili. Totodată, stocurile de alte produse petroliere distilate, ca motorina sau păcura, au crescut cu 1,7 milioane de barili.
Cotațiile scădeau și înainte de datele EIA, dat fiind că un raport estimativ publicat aseară Institutul American al Petrolului (API) indica o creștere cu peste 9 milioane de barili a stocurilor de petrol din SUA.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul nu iartă companiile din energie de impozitul pe monopol și alte taxe speciale, ci le păstrează și anul viitorCartelul statelor exportatoare de petrol (OPEC) și alți mari producători, printre care și Rusia, au decis, săptămâna trecută, prelungirea cu 9 luni a acordului de reducere a producției zilnice, care ar fi urmat să expire în martie 2018. Astfel, acordul menit să stabilizeze prețul internațional al petrolului va rămâne în vigoare pe întreaga durată a anului viitor. În plus, participanții la reuniunea de joi de la Viena au mai decis, la solicitarea Rusiei, ca acordul să poată înceta mai devreme în cazul în care piața petrolului se va supraîncălzi.
Cu excepția ultimelor zile dinainte de reuniunea OPEC, cotațiile au crescut în perioada recentă pe fondul așteptărilor legate de prelungirea acordului de diminuare a producției. Goldman Sachs avertiza înainte de întâlnirea marilor exportatori că așteptările ca OPEC să prelungească acordul actual sunt deja încorporate în cotațiile petrolului, astfel încât vor exista presiuni de scădere a cotațiilor, chiar și în cazul unei decizii favorabile din partea cartelului.