Statul român riscă să piardă fonduri UE nerambursabile pentru investiții în sistemele de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) și în energia regenerabilă pentru că nu a identificat încă și nu a comunicat Comisiei Europene ce măsuri intenționează să ia în scopul creșterii ponderii energiei din surse regenerabile în sectorul termoficării și răcirii, în conformitate cu legislația comunitară, reiese dintr-un document guvernamental analizat de Profit.ro.
Normele europene prevăd așa-numite condiții favorizante orizontale (CO), de îndeplinirea cărora depinde finanțarea unuia sau mai multor obiective specifice care vizează anumite sectoare de intervenție.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Spre deosebire de perioada 2014-2020, aceste condiții favorizante sunt monitorizate și aplicate pe parcursul întregii perioade de programare în vederea menținerii unui cadru investițional favorabil care să garanteze că operațiunile selecționate pentru a beneficia de sprijin sunt implementate în conformitate cu strategiile și documentele de planificare existente care atestă îndeplinirea condițiilor favorizante, asigurându-se astfel faptul că toate operațiunile cofinanțate sunt aliniate la cadrul de politică al Uniunii Europene. La transmiterea programelor spre aprobarea Comisiei Europene, statul membru declară, după caz, ca îndeplinite/neîndeplinite condițiile favorizante legate de obiectivele specifice FEDR/FC/FSE+ aferente intervențiilor prevăzute în fiecare dintre acestea. Prin urmare, pentru a obține finanțarea nerambursabilă, aceste condiții favorizante ar trebui să fie agreate cu Comisia Europeană până la momentul aprobării programelor operaționale. În situație contrară, cheltuielile cu implementarea intervențiilor vizate de condițiile neîndeplinite vor fi exclusiv în sarcina bugetului de stat până la momentul îndeplinirii acestora și acceptării ca îndeplinite de către Comisie", se menționează în document.
Acolo se arată că, în ceea ce privește asumarea îndeplinirii condiției favorizante CT 4 ”Promovarea eficace a utilizării energiei regenerabile în toate sectoarele și în întreaga UE”, care nu a fost asumată nici de către Ministerul Energiei, nici de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), ca autorități responsabile, în cadrul ședinței Guvernului României din data de 22.10.2020 s-a stabilit că aceasta cade în sarcina Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în prezent Ministerul Energiei.
"Până în prezent, nu s-a înregistrat nici un progres pe această condiție favorizantă, ceea ce poate determina neincluderea în cadrul programelor operaționale 2021-2027 a intervențiilor în domeniul energiei regenerabile și a serviciilor de alimentare centralizată cu energie termică (SACET)", se spune în documentul citat.
Criterul 2 al acestei condiții favorizante prevede creșterea ponderii energiei din surse regenerabile în sectorul termoficării și răcirii, în conformitate cu cerințele Directivei (UE) 2018/2001 și ale Regulamentului (UE) 2018/1999.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Furnizorul de servicii petroliere Petro Welt Technologies, una din cele mai mari companii, renunță la afacerea din România, la câteva luni de la lansarea oficială. Compania dă vina pe restricțiile din pandemie"Referitor la criteriul 2 al condiției favorizante privind promovarea eficace a utilizării energiei regenerabile, este necesară organizarea unor discuții interinstituționale între reprezentanții ME, în calitate de instituție responsabilă pentru elaborarea politicilor sectoriale în domeniul energiei și MDLPA. Subliniem că, în cazul în care această condiție favorizantă nu va fi îndeplinită sau nu va avea asumate acțiuni care să conducă la îndeplinire, ME și MDLPA trebuie să-și asume eliminarea finanțării SACET-urilor și a energiei regenerabile din fondurile aferente politicii de coeziune", atrage atenția documentul.
MIPE propune astfel reluarea discuțiilor dintre ME și MDLPA în vederea identificării măsurilor necesare care conduc la îndeplinirea criteriului 2 al condiției CT 5 privind ”Promovarea eficace a utilizării energiei regenerabile în toate sectoarele și în întreaga UE”, a asumării acestora și a luării unor decizii la nivel înalt cu privire la deblocarea situației, cu termen 29 octombrie.
CITEȘTE ȘI FOTO Primele imagini cu Alec Baldwin după ce a ucis o regizoare și a rănit un regizor"În condițiile în care situația nu se va soluționa până la transmiterea oficială a programelor operaționale către Comisia Europeană, se va aproba de către Guvernul României, prin Memorandum, eliminarea finanțării SACET-urilor și a energiei regenerabile din fondurile aferente politicii de coeziune", se conchide în document.
Sistemele centralizate de încălzire din România, vechi de decenii, sunt în marea lor majoritate într-o stare tehnică dezastruoasă și au nevoie ca de aer de investiții în retehnologizare și eficientizare.