România a trimis la Washington contramemoriul la cererile canadienilor de la Gabriel Resources în procesul Roșia Montană

România a trimis la Washington contramemoriul la cererile canadienilor de la Gabriel Resources în procesul Roșia Montană
scris 26 feb 2018

România a trimis la Washington, cu o întârziere de o săptămână, contramemoriul în răspuns la documentația prin care canadienii de la Gabriel Resources își argumentează solicitarea unor despăgubiri în sumă de 4,4 miliarde dolari în procesul legat de proiectul aurifier Roșia Montană.

Contramemoriul României a fost depus la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington joi, 22 februarie, cu șapte zile după expirarea termenului limită, ce fusese stabilit pentru 15 februarie.

Urmărește-ne și pe Google News

Procedura de arbitraj dintre canadieni și România a fost suspendată la începutul lunii, după ce președinta tribunalului de la ICSID, Teresa Chang, a demisionat în urma numirii sale în funcția de ministru al Justiției în Hong Kong. Suspendarea rămâne în vigoare până la desemnarea unui nou președinte de tribunal.

20% din angajații CEZ România au decis să părăsească compania în 2016 CITEȘTE ȘI 20% din angajații CEZ România au decis să părăsească compania în 2016

Memoriul depus de Gabriel Resources și contramemoriul României sunt vizate de clauze de confidențialitate impuse de ICSID, potrivit canadienilor, care estimează că ambele documente vor fi făcute publice “în timp util” pe site-ul instituției de arbitaj.

Între timp, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) transmite că va analiza contramemorialul și va pregăti un răspuns în care își va susține poziția privind proiectul aurifer blocat de la Roșia Montană.

În iunie 2017, Gabriel Resources a anunțat că va cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari americani (5,7 miliarde de dolari canadieni) de la statul român, acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investițiilor, prin blocarea proiectului de la Roșia Montană.

“Guvernul român a blocat ilegal proiectul Roșia Montană și a acționat apoi în contradicție cu acordul dintre Gabriel și stat și licențele existente. Acțiunile guvernului român echivalează cu exproprierea investițiilor companiei în România. Având în vedere că cererile de conciliere și negociere ale Gabriel au fost complet ignorate de Guvern, singura alternetivă pentru companie este să meargă cu hotărâre înainte cu procedura de arbitraj. Mâine intenționăm să depunem o cerere robustă, detaliată, prin care să cerem despăgubiri în valoare de 5,7 miliarde de dolari", a declarat atunci șeful Gabriel Resources, Jonathan Henry.

Compania canadiană deține 80,69% din acțiunile Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roșia Montană, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roșia Montană.

viewscnt
Afla mai multe despre
gabriel resources
rosia montana
proces
contramemoriu