Procesul Roșia Montană de la Washington a fost suspendat după ce șefa tribunalului a fost numită ministru al Justiției în Hong Kong. În ce controverse este implicată

Procesul Roșia Montană de la Washington a fost suspendat după ce șefa tribunalului a fost numită ministru al Justiției în Hong Kong. În ce controverse este implicată

Teresa Cheng, noul ministru al Justiției din Hong Kong, fost președinte al tribunalului arbitral de la ICSID care arbitrează disputa Roșia Montană dintre Gabriel Resources și România

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 10 feb 2018

Procedura de arbitraj de la tribunalul de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington în care Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roșia Montană, cere despăgubiri de 4,4 miliarde dolari statului român pentru blocarea proiectului a fost suspendată după ce președinta tribunalului, Teresa Cheng, și-a dat demisia, în urma numirii sale în funcția de ministru al Justiției în Hong Kong.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Teresa Cheng a demisionat din postul de președinte al tribunalului arbitral pe 7 februarie, în contextul în care preluase portofoliul Justiției din Hong Kong cu o lună înainte, pe 6 ianuarie.

Urmărește-ne și pe Google News

Ca urmare a vacantării postului, procedura de arbitraj a fost suspendată până la numirea unui nou președinte. "Am fost informați că nu există un interval de timp stabilit pentru numirea unui succesor al doamnei Cheng", a transmis Gabriel Resources.

Lumea se mută în cloud cu pachetul Office 365 pus la dispoziție de Telekom Romania CITEȘTE ȘI Lumea se mută în cloud cu pachetul Office 365 pus la dispoziție de Telekom Romania

Suspendarea survine astfel cu doar o săptămână înaintea deadline-ului din 15 februarie până la care statul român trebuie să depună la tribunal documentația de răspuns la memoriul Gabriel Resources înaintat instanței în vara anului trecut, în care compania își prezenta și argumenta pretențiile față de România.

Numirea Teresei Cheng în funcția de ministru al Justiției în Hong Kong nu a fost lipsită de controverse. Astfel, potrivit presei locale, ea a solicitat Guvernului o dispensă pentru a i se permite să ducă până la capăt un număr de 6 proceduri de arbitraj comercial internațional neprecizate în care era implicată cu toate că preluase deja portofoliul ministerial, ceea ce a generat acuzații de potențiale conflicte de interese din partea opoziției.

Mai mult, ea a fost acuzată că a încălcat legislația locală în construcții prin adăugarea de 10 structuri neautorizate și ilegale la două locuințe ale sale, printre care o piscină, un subsol și o structură de acoperiș. Ea s-a apărat spunând că structurile respective erau deja montate în momentul în care cumpărase proprietățile, dar a recunoscut că ar fi trebuit să le raporteze autorităților, mai ales în condițiile în care are și pregătire de specialitate ca inginer în construcții. 

Site-urile care nu folosesc conexiuni HTTPS vor fi marcate ca nesigure de Google Chrome CITEȘTE ȘI Site-urile care nu folosesc conexiuni HTTPS vor fi marcate ca nesigure de Google Chrome

Cu ocazia acestui scandal, Teresa Cheng a anunțat că este căsătorită de mai mulți ani cu vecinul său de cartier, de asemenea inginer în construcții și proprietar al uneia dintre cele două locuințe intrate în vizorul autorităților. Mariajul lor nu fusese cunoscut anterior în mod public, despre Cheng știindu-se că este celibatară, ceea ce a dus la noi acuzații de lipsă de transparență.

Opoziția a mai acuzat-o pe Cheng că, în calitate de consilier juridic al Comisiei Electorale din Hong Kong, a recomandat acesteia respingerea candidaturii unui membru al unui partid de opoziție la alegerile programate luna viitoare pe motivul că acesta susține autodeterminarea Hong Kong-ului, ceea ce ar contraveni principiului fondator al statului – "o țară, două sisteme".

Astfel, pentru toate aceste motive, în Parlament au fost depuse două moțiuni de neîncredere la adresa lui Cheng prin care se solicita demiterea acesteia, ambele însă respinse la vot. "Îmi cer scuze sincer față de public. Sper ca cetățenii și parlamentarii să îmi dea șansa de a dovedi că îmi pot face bine treaba", a declarat noul ministru al Justiției cu ocazia votului.

CV-ul Teresei Cheng

CV-ul Teresei Cheng

Cei mai bogați oameni ai lumii au pierdut aproape 100 de miliarde de dolari în urma turbulențelor de pe bursă CITEȘTE ȘI Cei mai bogați oameni ai lumii au pierdut aproape 100 de miliarde de dolari în urma turbulențelor de pe bursă

Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), a anunțat la finalul lunii iunie 2017 că intenționează să ceară despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari americani (5,7 miliarde de dolari canadieni) de la statul român, acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investițiilor, prin blocarea proiectului minier aurifer de la Roșia Montană.

“Guvernul român a blocat ilegal proiectul Roșia Montană și a acționat apoi în contradicție cu acordul dintre Gabriel și stat și licențele existente. Acțiunile guvernului român echivalează cu exproprierea investițiilor companiei în România. Având în vedere că cererile de conciliere și negociere ale Gabriel au fost complet ignorate de Guvern, singura alternetivă pentru companie este să meargă cu hotărâre înainte cu procedura de arbitraj. Mâine intenționăm să depunem o cerere robustă, detaliată, prin care să cerem despăgubiri în valoare de 5,7 miliarde de dolari", a declarat Jonathan Henry, directorul general al Gabriel Resources.

Gabriel Resources deține 80,69% din acțiunile Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roșia Montană, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roșia Montană.

viewscnt
Afla mai multe despre
rosia montana
gabriel resources
rmgc
icsid
tribunal arbitral
litigiu rosia montana
hong kong