″Regenerabilii″ scapă de înăsprirea ″ucigătoare″ a supraimpozitării

″Regenerabilii″ scapă de înăsprirea ″ucigătoare″ a supraimpozitării
scris 6 dec 2022

Producătorilor de energie regenerabilă li se vor deduce integral cheltuielile cu energia pe care trebuie să o achiziționeze din piețe pentru a-și onora contractele de livrare, atunci când nu bate vântul sau nu este soare, precum și cele cu dezechilibrele, la stabilirea bazei de impunere a supraimpozitării ce vizează veniturile din vânzarea energiei produse la prețuri mai mari de 450 lei/MWh, potrivit comisiilor Senatului.

Cheltuielile de achiziție menționate au fost excluse complet de la deducere, iar în cazul celor cu dezechilibrele, nivelul de deducere a fost limitat la cel mult 5%, prin recenta Lege de aprobare a OUG nr. 119/2022, ceea ce a dus la proteste din partea industriei de profil.

Urmărește-ne și pe Google News
Consiliul Concurenței analizează sectorul drepturilor de autor CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței analizează sectorul drepturilor de autor

Dacă până acum în formula de calcul erau recunoscute și cheltuielile cu achiziția de energie necesară pentru onorarea contractelor atunci când sursa de energie nu este disponibilă (când nu bate vântul, când gradul de însorire este redus), în formula nouă adoptată de Parlament, aceste cheltuieli nu mai sunt recunoscute. Mai mult decât atât, cheltuielile cu dezechilibrele vor fi recunoscute doar în procent de maxim 5% din valoarea energiei electrice vândute, în condițiile în care standardul în industrie arată dezechilibre înregistrate de centralele eoliene de circa 40%, respectiv 25% în cazul centralelor solare. Astfel, se supraimpozitează doar venitul fără a se ține cont că, în cazul surselor regenerabile de energie, sunt momente când resursa nu este disponibilă, iar operatorul este constrâns de însuși modul de funcționare al pieței să cumpere energie pentru a-și onora obligațiile″, transmiteau pe 23 noiembrie mai multe organizații profesionale ale producătorilor de energie regenerabilă, într-un comunicat intitulat ″Nu omorâți regenerabilii!″.

Acum, senatorii din comisiile raportoare la proiectul legii de aprobare a unui alt OUG, cel privind mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică la preț reglementat de 450 lei/MWh, au introdus mai multe amendamente în ordonanță, care vor fi ulterior supuse votului plenului Senatului, ce are calitatea de primă cameră sesizată.

Austria - nou mesaj față de aderarea României și Bulgariei la Schengen CITEȘTE ȘI Austria - nou mesaj față de aderarea României și Bulgariei la Schengen

Printre ele se numără recunoașterea integrală a cheltuielilor producătorilor de energie regenerabilă cu achiziția de energie pentru onorarea contractelor și a celor cu dezechilibrele, la stabilirea sumei datorate lunar ca suprataxă.

Modificările au fost introduse ″pentru a nu afecta disproporționat producătorii din surse regenerabile″, potrivit comisiilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
supraimpozitare energie
contributie solidaritate energie
supraimpozitare producatori energie regenerabila
plafonare preturi energie
scumpire energie