Construirea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, o investiție de 800 de milioane de euro, va începe în această vară, în zona Pilu - Grăniceri, iar proiectul va fi însoțit de o a doua investiție, de aproximativ 200 de milioane de euro, într-o unitate de stocare a energiei, tot cea mai mare de pe continent.
Primarul comunei Grăniceri, Petru Claudiu Bătrînuț, a declarat că vineri dimineață a înregistrat cererea investitorilor de emitere a certificatului de urbanism în vederea construirii unei stații de stocare cu o capacitate de aproximativ 500 de MW, arată Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Acest proiect completează construirea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa. Vorbim de o stație de stocare care va fi ridicată pe 20 de hectare în teritoriul comunei Grăniceri. Aici vor exista, pe platforme betonate, baterii de dimensiunile unor containere de marfă. Va fi cea mai mare capacitate de stocare a energiei regenerabile din Europa, iar investiția se va ridica la aproximativ 200 de milioane de euro, pe lângă investiția de 800 de milioane de euro în parcul fotovoltaic Pilu - Grăniceri", a declarat primarul.
Conform edilului, construirea parcului fotovoltaic, anunțată anul trecut de investitori și autoritățile din Arad, va începe în perioada iulie-august.
"Terenul pe care va fi ridicat parcul fotovoltaic, în suprafață de 1.064 de hectare, a fost scos din circuitul agricol. Ministerul Agriculturii a emis în acest sens avizul favorabil, iar Direcția pentru Agricultură Arad a emis deciziile. PUZ-ul va fi aprobat de Consiliul Local Grăniceri în ședința din 15 martie, iar în paralel investitorii lucrează la documentația pentru obținerea de la noi a autorizației de construire. Investitorul mi-a confirmat, în ultimele convorbiri pe care le-am avut, că lucrează deja la proiectul tehnic al viitorului parc. Estimăm că în mai - iunie emitem autorizația de construire, iar în iulie - august va începe lucrul pe șantier", a declarat primarul comunei Grăniceri.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Cu peste 80% din active afectate și cu listarea Hidroelectrica la orizont, Fondul Proprietatea atacă România pentru supraimpozitarea din energie, după modelul giganților Enel și EDPRLa finalul lunii noiembrie 2022, investitorii și autoritățile județene au prezentat proiectul celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, care va avea capacitatea de 1.044 de MW și ar urma să devină operațional în decembrie 2024.
După cum a relatat Profit.ro, în 2022, în primăvară, compania lui Muntmark, West Power Investments SRL, a primit aviz de racordare pentru proiectul centralei solare Arad 1, care va fi ridicată pe o suprafață de teren de peste 1.000 de hectare de pe raza comunelor arădene Grăniceri și Pilu.
CITEȘTE ȘI FOTO PSD a găsit înlocuitorul lui Dîncu pentru funcția de ministru al ApărăriiParcul fotovoltaic va fi de departe cel mai mare din România, fiind gândit să aibă o putere instalată de peste 1.000 MW.
Muntmark s-a înțeles însă să vândă firma dezvoltatoare unui fond de investiții înregistrat în Luxemburg și administrat de asset-managerul global specializat în infrastructură energetică Actis.
Cel mai mare asociat al West Power Investments SRL este Monsson SARL, vehicul juridic tot din Luxemburg, controlat de Muntmark.
CITEȘTE ȘI VIDEO Oferte pentru cinematograful Favorit. Bătrânul cinema - dărâmat la pământ pentru a renaște în Centru European. Contract blocat ani întregi de birocrație. Cinematograful - o ruină, ieșind din circuit de 20 aniPotrivit unui document analizat de Profit.ro, înțelegerea prevede că, inițial, fondul va împrumuta Monsson SARL 15 milioane euro, în scopul finanțării costurilor de dezvoltare ale proiectului fotovoltaic. În schimb, asociații West Power Investments SRL își vor gaja în favoarea Actis Eastern Europe Energy SARL părțile sociale în firmă și toate beneficiile care decurg sau ar putea decurge din acestea.
Termenii înțelegerii sugerează că, după finalizarea și punerea în funcțiune a parcului solar Arad 1, Actis Eastern Europe Energy SARL va prelua firma dezvoltatoare West Power Investments SRL și va opera centrala fotovoltaică.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO Disney Resort din Shanghai a fost închis brusc, vizitatorii nu au voie să părăsească parculAvizul de racordare prevede ca dată estimată de punere în funcțiune a noii capacități de producție de energie regenerabilă finalul anului 2024.
Informațiile oficiale disponibile arată că cea mai mare parte a terenului pe care va fi construit parcul fotovoltaic aparține companiei agrobusiness Agricola Grăniceri Managening SRL, controlată de investitori italieni, cu care West Power Investments SRL a încheiat contract pentru drepturi de superficie, pe o perioadă de 33 de ani.
CITEȘTE ȘI Mama lui Elon Musk vine în RomâniaPrintr-un alt vehicul juridic, cei de la Actis s-au asociat recent cu asset-managerul britanic Low Carbon pentru proiectul construirii unui parc eolian cu putere instalată de 450 MW în județul Buzău, care ar urma să fie cel de-al doilea ca mărime din România, după Fântânele-Cogealac al australienilor de la Macquarie.
Emanuel Muntmark a mai vândut proiecte de producție de energie regenerabilă către Enel, Electrica SA, Shikun Binui sau Alerion.