Grupul Monsson al omului de afaceri suedez rezident în Monaco Emanuel Muntmark, unul dintre cei mai mari investitori în capacități energetice regenerabile din România, dar cu afaceri în întreaga lume, supranumit "regele eolienelor", și-a cedat și participația minoritară de 10% cu care rămăsese asociat la compania dezvoltatoare a celui mai mare proiect de parc fotovoltaic din Europa, de peste 1.000 MW, de la Pilu-Grăniceri din județul Arad, în apropierea graniței cu Ungaria, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Proiectul este dezvoltat de firma locală West Power Investments SRL.
Monsson SARL, vehicul juridic luxemburghez parte a grupului omonim, și-a cedat deținerea de 10% la West Power Investments SRL către Rezolv Energy, companie aflată sub controlul unui fond de investiții administrat de asset-managerul specializat în infrastructură energetică Actis.
West Power Investments SRL a fost înființată de Emmanuel Muntmark și 3 dintre partenerii săi români în 2020, iar Rezolv Energy a preluat 90% din capital în ultima parte a lui 2022.
Anul trecut, Monsson a cumpărat compania agricolă din Arad proprietară a terenului pe care se ridică viitorul cel mai mare parc fotovoltaic din Europa și, astfel, va beneficia de chiria plătită de dezvoltatorul centralei solare pentru utilizarea amplasamentului.
Proiectul, constând într-o centrală solară de 1.057,5 MW și o instalație de stocare de circa 500 MW, a primit autorizație de construire vara trecută. Investiția totală a fost estimată public la aproximativ 1 miliard de euro.
CITEȘTE ȘI Startup-ul de inteligență artificială al lui Elon Musk adună încă 6 miliarde dolari, inclusiv de la un prinț saudit. Musk promite construirea unui supercomputerPentru racordarea parcului fotovoltaic Pilu-Grăniceri la rețeaua națională de transport al energiei este nevoie de construirea unei stații de conexiune de 400 kV la Grăniceri, în apropierea liniei electrice aeriene (LEA) Nădab-Bekescsaba, de realizarea de linii electrice subterane, cabluri de comunicații, racorduri, precum și de modernizarea drumului de acces existent.
Inițial, pentru construirea stației de conexiune se avea în vedere utilizarea unei soluți tehnice de tip GIS (Gas Insulated Switchgear), însă în cele din urmă s-a optat pentru o soluție clasică de tip AIS (Air Insulation Station - stație cu izolație în aer).
CITEȘTE ȘI Taxele în campanie electorală: PSD vrea să amendeze proiectul PNL de protejare până în 2033 a "cotei unice de impozitare asupra veniturilor și profiturilor"Valoarea estimată a investiției în lucrările necesare racordării este de 400 milioane euro, iar durata de implementare – de 5 ani, se arată în documentația proiectului.
Avizul tehnic de racordare (ATR) pentru proiectul parcului fotovoltaic arădean, care se va întinde pe o suprafață de teren de peste 1.000 de hectare, datează din primăvara anului 2022.