Tranzitul gazului rusesc către UE, prin Ucraina, s-ar putea reduce la jumătate, dacă Gazprom încetează să furnizeze gaze către Austria, spun surse din domeniul energetic citate de agenția RBC Ukraine. Austria, una dintre puținele state europene care au rămas dependente de gazul rusesc, a anunțat, săptămâna trecută, că există pericolul sistării livrărilor de la Gazprom, în urma unei hotărâri judecătorești.
OMV susține că o altă companie europeană de energie ar putea opri plățile către Gazprom în urma acelei decizii judecătorești. Dacă hotărârea instanței va fi pusă în aplicare în Austria, plățile către Gazprom pentru gaze vor deveni imposibile, iar acest lucru ar duce la oprirea livrărilor. OMV nu a dezvăluit detalii despre hotărârea judecătorească și nici despre firma implicată, scrie Hotnews.ro.
Compania germană Uniper cere compensații de 15 miliarde euro
Chiar dacă OMV nu a dezvăluit numele companiei, surse din sectorul energetic spun că aceasta este Uniper din Germania, care a suferit pierderi masive în 2022. Aceste pierderi s-au produs deoarece Gazprom a redus și apoi a oprit furnizarea de gaze prin Nord Stream 1.
Compania energetică Uniper a fost nevoită să caute surse alternative de gaz, la prețuri mai mari. În prezent, Uniper cere, prin arbitraj, o compensație de 15 miliarde de euro.
Momentul exact în care s-ar putea opri livrările rusești de gaz către Austria nu este necunoscut, precizează RBC Ukraine.
Chiar dacă tranzitul prin Ucraina va scădea fizic, Gazprom va fi obligată să plătească în continuare, în cadrul contractului „ship or pay”, pentru 40 de miliarde de metri cubi pe an.
Însă, acordul cu Gazprom pentru tranzitul prin Ucraina expiră la finalul lui 2024. Uniunea Europeană nu consideră că este necesar să extindă acordul privind tranzitul gazului rusesc către Europa prin Ucraina.
Prețul gazului, în creștere
Pe fondul riscului reducerii tranzitului prin Ucraina, prețul gazului a crescut în ultima săptămână, chiar dacă ne aflăm în prag de vară, când, în mod obișnuit, pe fondul reducerii consumului, ar trebui înregistrate scăderi.
Astfel, pe bursa TTF de la Amsterdam, piață de referință pentru UE, gazele au ajuns să fie tranzacționate cu peste 35 euro/MWh, cel mai ridicat nivel din ultima jumătate de an. În ultimele luni, media era în jurul nivelului de 30 euro/MWh.