RCS&RDS și Electrica Furnizare au câștigat licitația organizată de Primăria Brașov pentru încheierea unui contract de furnizare de energie electrică pe timp de un an instituțiilor din subordinea municipalității. Estimat la 13,8 milioane de lei, TVA inclusă, contractul a fost atribuit pentru suma de 12,8 milioane de lei, TVA inclusă.
Electrica Furnizare și-a adjudecat un lot al licitației pentru suma de 6,89 milioane de lei, TVA inclusă, în timp ce RCS&RDS a câștigat celelalte două loturi ale procedurii de atribuire, cu un total de 5,95 milioane de lei, inclusiv TVA.
La licitație au mai depus oferte Enel Energie Muntenia, CEZ Vânzare, E.ON Energie, ICCO Energ Brașov, Curent Alternativ București, Enol Grup București, Arelco Power București, Elsaco Energy Botoșani și Industrial Energy București.
CITEȘTE ȘI Distribuitorii vor cumpăra energie pentru a-și acoperi pierderile din rețele de la românii cu panouri solare pe acoperișRCS&RDS și Electrica Furnizare vor alimenta cu energie timp de 12 luni, în perioada 2016-2017, un număr de 625 de locuri de consum, aparținând de 78 de instituții subordonate.
Potrivit documentelor licitației, cantitatea totală de energie electrică solicitată de municipalitatea Brașov, estimată pentru 12 luni, este de 27.600 MWh, cu o aproximație de plus/minus 5%, din care 23.800 MWh la joasă tensiune și 3.800 MWh la medie tensiune.
Reprezentanții Primăriei Brașov au anunțat încă din februarie că lucrează la elaborarea caietului de sarcini pentru achiziția de energie electrică la licitație. Cele mai multe instituții locale brașovene cumpărau energie electrică de la Electrica Furnizare.
În aprilie, firmele Delalina SRL și Foto Distribuție SRL, din grupul RCS&RDS, au dat în judecată Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Guvernul României, ministerele Energiei și Economiei, trei filiale de distribuție ale Enel, precum și Electrica Distribuție Transilvania Nord, după ce le-au fost respinse cererile de acordare de licențe de distribuitori de energie electrică.
CITEȘTE ȘI Mihail Vlasov, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Registrul Comerțului"Cele două subsidiare ale RCS&RDS au cerut, în contencios administrativ, anularea Ordinului ANRE 73/2014 privind aprobarea condițiilor generale asociate licențelor pentru prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice.
Ordinul ANRE contestat de RCS&RDS prevede că firmele care au contracte de concesiune a serviciului de distribuție a energiei în diferite regiuni ale țării, cum ar fi sucursalele Enel și Electrica, au dreptul să refuze ca alte companii să presteze în respectivele regiuni servicii de distribuție a energiei electrice prin rețele de distribuție proprii, invocând dreptul exclusiv de a presta respectivul serviciu în acele regiuni, dobândit prin contractele de concesiune.
ANRE a respins, la jumătatea lunii martie, solicitările de acordare de licențe de distribuție a energiei electrice depuse de Delalina SRL și Foto Distribuție SRL, motivând că cele două firme nu îndeplinesc condițiile legale pentru a primi licențele.
RCS&RDS s-a autorizat la ANRE ca furnizor de energie electrică în aprilie 2013, iar din decembrie 2014 este trader pe piața de energie OPCOM. Compania, care deține și mai multe parcuri fotovoltaice, pentru care încasează subvenții pe bază de certificate verzi suportate de consumatori pe facturi, a câștigat de atunci numeroase contracte de furnizare de energie electrică pentru primării și alte instituții publice, grație prețurilor mici oferite.
De la începutul anului, RCS&RDS, al cărui domeniu principal de activitate nu este furnizarea de energie, ci de servicii de telecomunicații prin rețele de cablu, a câștigat peste 30 de contracte de furnizare de energie electrică, printre clienți numărându-se Arhivele Naționale, Ministerul Apărării Naționale (UM 02489 Galați), Romsilva (Direcția Silvică Argeș), Inspectoratul de Poliție Sălaj, Apă Canal 2000 Pitești, autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM), o unitate militară din Otopeni, TVR, Ministerul Culturii sau transportatorul public din Iași.
De asemenea, operatorul telecom a câștigat anul trecut peste 30 de contracte de furnizare de energie electrică, în portofoliul RCS&RDS intrând Banca Națională a României (BNR), RA-APPS, Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza, orașele Dolhasca, Jimbolia sau Sfântu Gheorghe.
CITEȘTE ȘI Finanțele renunță la un formular pe care îl trimit angajatorii: Actualele obligații declarative generează confuziePotrivit datelor ANRE, RCS&RDS a atins o cotă de piață de 2,56% pe segmentul clienților finali de energie, care reprezintă aproape 90% din consumul total al României, piața fiind dominată de marii jucători de distribuție și furnizare a energiei electrice, cum ar fi Electrica Furnizare sau Enel Energie.
Anul trecut, compania a consemnat o cifră de afaceri de 2,69 miliarde de lei, de la 2,31 miliarde de lei în 2014, în timp ce pierderile au scăzut cu de la 71 milioane de lei la 22,9 milioane de lei.
Operatorul telecom este deținut de omul de afaceri Zoltan Teszari.
Electrica Furnizare, filială a grupului Electrica, a fost înființată în iulie 2011 prin fuziunea fostelor filiale Electrica Furnizare Muntenia Nord, Electrica Furnizare Transilvania Nord și Electrica Furnizare Transilvania Sud.
Societatea este prezentă în 18 județe ale țării și este deținută de Electrica SA - 78% și Fondul Proprietatea – 22%.
Afacerile furnizorului de energie electrică au crescut în 2015 la 4,18 miliarde de lei, în timp de profitul net a coborât de la 204,7 milioane de lei la 131,14 milioane de lei.