Război ruso-turc pe prețul gazelor furnizate de Gazprom

scris 28 oct 2015

Încălcarea spațiului aerian al Turciei de către aviația militară rusă în vederea bombardării Siriei a tensionat la maximum relațiile dintre cele două administrații, de la Moscova și Ankara. După ce președintele turc, Recep Tayip Erdogan, a criticat dur operațiunea militară a Rusiei și a amenințat că Turcia ar putea cumpăra gaz natural de la alți furnizori, monopolul de stat turc, Botas, a deschis o acțiune legală împotriva Gazprom pe tema prețului gazului importat din Rusia.

Gazprom nu s-a arătat surprins și a confirmat faptul că Botas a solicitat judecarea diferendului la o curte de arbitraj internațională. Purtătorul de cuvânt al Gazprom, Sergei Kupriyanov a recunoscut că cererea de arbitraj a Botas este una legitimă, fiind prevăzută în termenii contractuali dintre cele două părți. El a precizat, însă, că există și posibilitatea de a conveni un acord înainte de a se ajunge în fața unei curți de arbitraj internațional.

Urmărește-ne și pe Google News

Turcia - cea de-a doua piață de export a Rusiei

Potrivit Botas, în luna decembrie a anului trecut, cele două companii au semnat un memorandum ce conținea un discount asupra valorii căruia celele două părți urmau să se pună de acord, însă între timp nu s-a întâmplat nimic în acest sens. Cum acordul privind nivelul discount-ului nu a fost semnat, Botas se crede îndreptățită să solicite un arbitraj pe această temă.

Turcia este cea de-a doua piață de export a Gazprom, după cea germană, anul trecut importând numai puțin de 27,3 miliarde metri cubi de gaze. Jumătate din importurile de gaze ale Turciei sunt furnizate de Gazprom.

Turcia vrea o reducere de 10,25%

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat în decembrie 2014 intenția de a înlocui proiectul South Stream, neagreat de oficialii europeni, cu un gazoduct ruso-turc.

Cele două state nu au ajuns încă la un acord pe tema construirii rutei de transport de gaze alternative la South Stream, Blue Stream 2, în pofida faptului că negociază de un an pe această temă. Turcia condiționează realizarea gazoductului de acordarea unui discount de 10,25% la prețul gazului importat din Rusia, discount acceptat verbal de Moscova, însă până în prezent niciun acord nu a fost semnat.

Pe data de 11 septembrie, potrivit Energy Report, autoritățile de la Ankara au anunțat suspendarea negocierilor ruso-turce ca urmare a precondițiilor impuse de gigantul rus Gazprom pe tema discount-ului dorit de Turcia la importurile de gaze rusești.

“Nu spun că participanții s-au ridicat de la masă, spun doar că negocierile sunt înghețate”, declara ministrul turc al energiei Sefa Sadik Aytekin în cadrul unei conferințe desfășurate la Istanbul.

Gazprom a refuzat cererea Turciei de majorare a volumului de gaze exportat

În continuare însă, principala problemă a proiectului este costul său extrem de ridicat, într-un climat marcat de prețuri extrem de reduse ale produselor energetice. Proiectul vizează realizarea a patru conducte care ar trebui să traverseze Marea Neagră pe o porțiune de 900 de km, și ar avea o capacitate de transport de 63 miliarde de metri cubi.

Nici relațiile dintre Gazprom și guvernul turc nu sunt extrem de prietenoase, șeful gigantului rus, Alexei Miler refuzând cererea Turciei de a majora volumul de gaze transportat prin actualul gazoduct, Blue Stream, invocând faptul că volumul poate fi majorat doar dacă se construiește Blue Stream 2.

Război ruso-turc pe prețul gazelor furnizate de Gazprom
viewscnt
Afla mai multe despre
south stream
blue stream
turcia
rusia
gazprom
diferent
pret
gaze