Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări (FII3M), creat de Polonia și România, a semnat o investiție inițială de 150 milioane de euro în R.Power, cel mai mare dezvoltator independent de proiecte fotovoltaice din Polonia, fonduri ce vor sprijini dezvoltarea companiei pe piețele europene, inclusiv în România, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
În schimbul investiției, Fondul va achiziționa o participație minoritară la compania poloneză, sub rezerva obținerii aprobărilor de la autoritățile relevante.
Fondul are opțiunea de a-și majora investiția până la 250 milioane de euro. Acționarii fondatori ai R.Power vor păstra o participație majoritară și vor continua să conducă compania.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Investiția FII3M va ajuta compania să își accelereze creșterea în Polonia, precum și pe alte piețe, printre care și România, spune Przemek Pięta, cofondator și director general al R.Power.
De asemenea, investiția Fondului va sprijini strategia de creștere pe termen lung a companiei, care intenționează să atingă un portofoliu solar operațional de 1 GW în următorii doi ani pe piețele din UE.
În prezent, compania operează și construiește peste 500 MWp de centrale fotovoltaice la scară utilitară în Polonia și Portugalia, având în dezvoltare un portofoliu total de active fotovoltaice de peste 8,3 GWp în cele cinci țări unde este prezentă (Polonia, Portugalia, România, Italia, Spania și Germania).
Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări este un fond comercial dedicat investițiilor în infrastructură în Europa Centrală și de Est.
CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ - Operatorul centralei Cernavodă a cumpărat peste o treime din ultima emisiune de obligațiuni a CEC BankÎntre timp, în FII3M au intrat și băncile de dezvoltare din Bulgaria, Estonia, Letonia, Ungaria, Slovenia, Lituania și Croația, capitalul Fondului ajungând la peste 900 milioane euro.
Investiția în R.Power reprezintă cea de-a cincea investiție a Fondului. Anterior, a preluat integral cea mai mare companie de leasing de locomotive feroviare din Polonia, Cargounit, a devenit acționar majoritar la firma estoniană de centre de date Greenergy Data Centers și a preluat participații semnificative la producătorul austriac de energie din surse regenerabile Enery, intrat anul trecut în România și la BMF Port Burgas, un important operator portuar din Bulgaria.
În mai anul trecut, Transgaz, a semnat un acord cu Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări, pentru dezvoltarea de proiecte de infrastructură de transport de amestesc de gaze cu hidrogen cu emisii reduse de carbon, a căror valoare cumulată poate ajunge la peste 620 milioane euro, confirmând informațiile publicate anterior de Profit.ro.
Amber Infrastructure, un administrator specializat în investiții internaționale, cu sediul în Marea Britanie și fonduri în administrare de peste 5,5 miliarde de euro, este consilierul de investiții exclusiv al Fondului.
Inițiativa celor Trei Mări se autodefinește ca o "platformă politică flexibilă și informală", la nivel prezidențial, care reunește cele 12 state membre ale UE aflate între mările Adriatică, Baltică și Neagră (Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia). Inițiativa are ca obiectiv creșterea convergenței și a coeziunii, în paralel cu reducerea decalajului de dezvoltare economică între diferite zone și state membre ale UE, prin creșterea interconectivității în regiune, în domeniile energiei, transporturilor și celui digital.