Prosumatorii vor primi pe energia introdusă în rețea un preț cu o cincime mai mic decât cel de anul trecut. Pentru micii prosumatori, a introduce electricitate în rețea devine tot mai ineficient. Stocarea - o alternativă

Prosumatorii vor primi pe energia introdusă în rețea un preț cu o cincime mai mic decât cel de anul trecut. Pentru micii prosumatori, a introduce electricitate în rețea devine tot mai ineficient. Stocarea - o alternativă
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 7 ian 2021

Prosumatorii ar trebui să ia serios în considerare achiziționarea de acumulatori în vederea stocării energiei electrice produsă de panourile solare pe care le dețin, prețul pe care-l primesc în acest an pentru energia introdusă în sistem, 19,6 bani/KWh, fiind mai mic cu o cincime decât cel de anul trecut. El reprezintă doar aproximativ o pătrime din prețul pentru serviciul universal solicitat de Furnizorii de ultimă instanță (FUI), ceea ce înseamnă că ar trebui să producă și să introducă în sistem o cantitate suplimentară de 4 ori mai mare decât consumul de la rețea pentru a putea compensa costul acestuia.

Potrivit legislației, prețul pe care un prosumator în primește pentru energia electrică introdusă în sistem este prețul mediu ponderat înregistrat pe piața pentru ziua următoare în anterior. Recent, operatorul comercial al pieței de energie electrică, OPCOM, a publicat prețul mediu ponderat înregistrat pe piața pentru ziua următoare în anul 2020, în valoare de 196,56 lei/MWh sau 19,6 bani/KWh.

Urmărește-ne și pe Google News

Cum anul trecut prosumatorii au primit un preț de 251 lei/MWh sau 25 de bani/kWh, rezultă că prețul din acest an este cu 21,6% mai mic.

Comparativ, FUI-i solicită un preț de serviciu universal de 75-80 bani/KWh. Motivul: în momentul în care se face regularizarea, furnizorii nu plătesc prosumatorilor tarife de transport, distribuție, sistem, taxa de cogenerare, certificate verzi, acciza etc pentru energia introdusă de aceștia în rețea, ci numai pentru energia consumată de aceștia din rețea.

Însă chiar și așa, prețurile energiei marfă (fără tarife/taxe etc) atât pe piața concurențială, cât și pe cea de serviciu universal sunt de 24-40 bani/KWh, cu 22,5-100% peste prețul pe care-l primesc prosumatorii pentru energia introdusă în sistem în 2021.

Darius Dumitru Meșca, Directorul General al Electrica Furnizare: Vom continua procesul de transformare. Suntem un partener solid al consumatorului și în piața concurențială CITEȘTE ȘI Darius Dumitru Meșca, Directorul General al Electrica Furnizare: Vom continua procesul de transformare. Suntem un partener solid al consumatorului și în piața concurențială

Pentru micii prosumatori, care și-au instalat panouri solare de 3-5 KW, menite a acoperi în principal consumul propriei case, a introduce energie electrică în rețea devine, în acest context, un proces din ce în ce mai ineficient.

Preferabilă ar fi achiziționarea unor acumulatori și, în loc să introducă zilnic energie în rețea, să o stocheze.

Dacă un consumator ar putea, de exemplu stoca și consuma zilnic din proprii acumulatori pe timpul nopții în medie 3 KWh, în cursul unui an ar face economie de peste 600 lei (numai din diferența dintre prețul pe care ar trebui să-l plătească pentru consumul din rețea și cel pe care l-ar primi pentru energia introdusă în rețea), ceea ce ar face ca în câțiva ani să-și poată amortiza investiția în acumulatori.

În plus, au început să apară oferte concurențiale diferențiate (vezi CEZ, Electrica), cu preț de zi, mai mare, și preț de noapte, mai mic. Prosumatorii ar trebui să opteze pentru aceste oferte, atât timp cât consumul de zi este acoperit, total sau parțial, în funcție de vreme, din producția panourilor solare.

Însă avantajul deținerii unui sistem de stocare, spre deosebire de sistemul on the grid, finanțat cu subvenții de stat, este dat și de confortul cu care un prosumator întâmpină eventualele pene de curent.

viewscnt
Afla mai multe despre
prosumatori
on the grid
off the grid
acumulatori
stocare