Propunere îngrijorătoare pentru industria energetică în Raportul Draghi: Producătorii subvenționați de stat, obligați să vândă la preț reglementat consumatorilor industriali amenințați de concurența din afara UE

Propunere îngrijorătoare pentru industria energetică în Raportul Draghi: Producătorii subvenționați de stat, obligați să vândă la preț reglementat consumatorilor industriali amenințați de concurența din afara UE
scris 11 sep 2024

Producătorii europeni de energie care beneficiază de scheme de sprijin de stat ar trebui să fie obligați să-și vândă o parte din cantitățile de curent electric generate la preț reglementat, constând în cost de producție plus marjă, către consumatorii industriali din sectoare ale Uniunii Europene amenințate de concurența din afara UE, scrie în mult-așteptatul raport Draghi privind competitivitatea blocului comunitar.

În document se propune introducerea obligației ″de a furniza o parte minoră, predefinită, din producția subvenționată public, prin contracte pe termen lung (Power Purchase Agreements – PPA), la <cost de producție plus marjă>, către anumite industrii expuse concurenței internaționale″.

Urmărește-ne și pe Google News
Cel mai mare producător de țevi de oțel din Turcia a deschis unitatea din România, investiție de 15 milioane de euro CITEȘTE ȘI Cel mai mare producător de țevi de oțel din Turcia a deschis unitatea din România, investiție de 15 milioane de euro

Obiectivul este acela de ″a facilita industriei expuse concurenței internaționale accesul la surse de energie competitive din UE″.

Prețurile finale de furnizare ale energiei electrice (din UE – n.r.), în mod specific cele aplicate sectoarelor industriale, sunt în prezent de 2 până la 3 ori mai mari decât în SUA și China. Istoric, prețurile din UE au fost cu până la 80% mai mari față de cele din SUA și s-au situat la un nivel similar cu cele din China″, se atrage atenția în raport.

Eurelectric, cea mai importantă organizație profesională a industriei energetice europene, a caracterizat propunerea ca fiind ″în mod deosebit îngrijorătoare″, adăugând că implementarea ei ar reduce stimulentele pentru producători de a intra în contracte pe termen lung și ar descuraja investițiile în generarea de energie curată.

VIDEO Misiunea Polaris Dawn a SpaceX a fost lansată. Pentru prima dată, persoane private vor ieși în spațiu CITEȘTE ȘI VIDEO Misiunea Polaris Dawn a SpaceX a fost lansată. Pentru prima dată, persoane private vor ieși în spațiu

″Este esențial să se aibă în vedere o perspectivă sistemică atunci când se ia în considerare introducerea alocării unei părți predefinite din producția subvenționată public către unele industrii. Această abordare reprezintă o intervenție semnificativă în piață și riscă să descurajeze investițiile în sectorul energiei electrice. Considerăm că nu este o abordare potrivită, într-un moment în care concurăm cu alte sectoare pentru a atrage capital″, a declarat secretarul general al Eurelectric, Kristian Ruby.

Potrivit organizației, există metode posibile mai bune de a obține reduceri de prețuri la energie pentru industriile energointensive, cum ar fi reducerea fiscalității aplicate electricității, în comparație cu cea la care sunt supuse gazele naturale, precum și asigurarea unei remunerări corespunzătoare pentru consumatorii industriali care participă la piețele de echilibrare, reducându-și sau majorându-și consumul la ordinele dispecerilor operatorilor de rețele, ″argument împărtășit de Dragi însuși în raport″.

Crescătorii de stridii din Italia se gândesc să cultive perle în apele încălzite ale Mediteranei CITEȘTE ȘI Crescătorii de stridii din Italia se gândesc să cultive perle în apele încălzite ale Mediteranei

″Astăzi, electricitatea este taxată de 1,4 ori mai mult decât gazul. Corectarea acestui dezechilibru ar balansa terenul de joc în raport cu piața gazelor și, astfel, ar stimula trecerea la surse electrice decarbonizate de energie. În consecință, accelerarea electrificării este esențială pentru ținerea prețurilor sub control″, mai afirmă Eurelectric.

În domeniul energiei, raportul Draghi mai propune, printre altele, încurajarea prin diverse măsuri a semnării de contracte de achiziție de electricitate pe termen lung de către consumatorii industriali, inclusiv prin asigurarea de garanții de către băncile de stat, dar și prin eventuala înființare de organisme publice care să acționeze ca agregatori ai cererii clienților noncasnici în raporturile comerciale cu producătorii de energie, care să cumpere energie de la producători și să o revândă consumatorilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
prețuri energie
consumatori industriali energie
prețuri reglementate energie
subvebții producători energie
raportul draghi