GRAFIC Scumpire a gazelor pe BRM în urma reducerii de către OMV Petrom și Romgaz a producției interne cu 20%. România rămâne exportator net, în condițiile în care are peste înmagazinați peste 30 TWh

GRAFIC Scumpire a gazelor pe BRM în urma reducerii de către OMV Petrom și Romgaz a producției interne cu 20%. România rămâne exportator net, în condițiile în care are peste înmagazinați peste 30 TWh
scris 10 sep 2024

Prețul gazelor pe piața spot intrazilnică, operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) s-a majorat marți cu aproape 10 lei/MWh sau 6% în urma reducerii producției interne cu aproape 20%, efectuată de cei 2 mari producători interni, OMV Petrom și Romgaz.

Marți, pe piața intrazilnică un MWh a fost comercializat la un preț mediu de peste 162 lei, după ce, numai în urmă cu două zile acesta coborâse, așa cum a anunțat Profit.ro, sub 150 lei, ca urmare a nivelului scăzut al consumului și gradului ridicat de înmagazinare.

Urmărește-ne și pe Google News

Motivul acestei creșteri bruște a prețurilor este scăderea cu aproximativ 20% a producției interne, de la 23,5 miliarde metri cubi la 19,2 miliarde mc.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„Producția internă prin SNT este în acest moment de cca. 19,2 mil mc/zi”, a precizat CEO-ul Transgaz Ion Sterian.

Evoluția prețului gazelor pe piața intraday operată de BRM din ultima lună

Evoluția prețului gazelor pe piața intraday operată de BRM din ultima lună

Potrivit acestuia, scăderea este cauzată de „⁠ revizia anuală TEG, LTS, stația de comprimare TUCO Bulbuceni și câmpul de producție OMV de la Hurezani- cca 3,4 mil mc/zi” și de „⁠⁠oprirea centralei de la Iernut a Romgaz a condus la oprirea câmpurilor de producție Balda, cca 0,7 mil mc/zi și Mureș, cca 0,3 mil mc/zi.”

Revizia OMV Petrom este estimată a se desfășura în perioada 10-17 septembrie 2024, în timp ce „pe programul transmis de Romgaz azi, se estimează repornirea centralei de la Iernut mâine, și implicit vor fi pornite și câmpurile de producție Balda și Mureș”.

OMV Petrom a anunțat încă de la finalul lunii mai că se așteaptă la o scădere mai accentuată a propriei producții în a doua jumătate a anului, în pofida unei diminuări sub cea anticipată, de doar 4%, în primul trimestru al acestui an..

“În primul trimestru am avut performanțe bune de producție, de fapt mai bune decât ne așteptam, cu o scădere de doar 4% comparativ cu primul trimestru al anului trecut. Cred că a fost destul de echilibrat între petrol și gaze naturale în primul trimestru. În acest moment, ne menținem anticipația de a produce peste 106.000 de barili echivalent petrol pe zi pentru întregul an. În a doua jumătate a anului avem însă activități de mentenanță, la fel ca anul trecut. Deci, ne așteptăm la o rată de scădere mai mare în a doua jumătate a anului”, a declarat CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere.

Duminică, pe piața intrazilnică se tranzacționase o cantitate de 0,5 GWh la un preț minim al zilei de 149,5 lei/MWh, rezultat al nivelului scăzut al consumului și gradului ridicat de înmagazinare.

Producția, importurile, exporturile, înmagazinările prognozate pentru marți,10 septembrie

Producția, importurile, exporturile, înmagazinările prognozate pentru marți,10 septembrie

Interesant este că, în pofida reducerii producției interne, România continuă să fie exportator net de gaze, marți importând, via Bulgaria, 7,1 milioane mc și exportând 7,4 milioane mc către Ungaria și un milion mc către Republica Moldova.

România avea înmagazinați duminică peste 30 TWh, reprezentând 97,62% din capacitatea tehnică disponibilă, ceea ce pune presiune pe producătorii interni, care în curând nu-și vor mai putea vinde gazul produs excedentar în raport cu consumul decât la export.

viewscnt
Afla mai multe despre
românia
import
export
gaze
înmagazinare
preț
piața spot
intraday
pzu