Proprietarul Winstar se retrage din Ucraina pentru a se concentra asupra perimetrului gazifer din Satu Mare

Proprietarul Winstar se retrage din Ucraina pentru a se concentra asupra perimetrului gazifer din Satu Mare
scris 24 dec 2015

Serinus Energy, proprietarul Winstar Satu Mare, a ajuns la un acord pentru vânzarea participației de 70% pe care o deține la KUB-Gas Holdings, operatorul a șase perimetre petroliere în nord-estul Ucrainei, în schimbul a 30 milioane de dolari, la care se adaugă o sumă nespecificată reprezentând capital de lucru și prețuri de transfer. Banii vor fi folosiți pentru plata unor datorii și finanțarea programului de investiții din Satu Mare, producția de gaze naturale la sonda de la Moftinu urmând să înceapă în prima parte a anului 2017.

Vânzarea participației la perimetrele din Ucraina ar urma să se încheie până pe 31 ianuarie 2016, potrivit unui comunicat al Serinus Energy, companie controlată de fondul de investiții polonez Kulczyk Investments.

Urmărește-ne și pe Google News

Serinus a cumpărat 70% din acțiunile KUB-Gas Holdings în anul 2010, în schimbul a 45 milioane de dolari. Potrivit companiei, rezultatele financiare în Ucraina au fost afectate în urma modificărilor legislative implementate în ultimii ani de guvernul de la Kiev, printre care majorarea substanțială a redevențelor în industria gazelor naturale.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Cu ajutorul unor condiții fiscale adecvate, suntem încrezători că sectorul gazelor naturale din Ucraina ar putea reveni pe creștere. Din cauza incertitudinilor privind situația din Ucraina, credem că este în interesul acționarilor să renunțăm la activitățile din această țară pentru a ne consolida bilanțul activelor și a ne concentra eforturile asupra dezvoltării proiectului din România", a spus Tim Elliott, directorul general al Serinus Energy.

Serinus va folosi 11,28 milioane de dolari din fondurile încasate din vânzarea acțiunilor KUB-Gas Holdings ca să ramburseze un împrumut contractat de la BERD în luna februarie pentru finanțarea operațiunilor din România, se arată în comunicat.

Alte 7,4 milioane de dolari ar putea fi utilizate pentru rambursarea unui credit care viza investițiile Serinus din Tunisia, în timp ce diferența, reprezentând peste 11,3 milioane de dolari, va merge către Winstar Satu Mare, pentru finanțarea proiectului de la Moftinu.

Perimetrul Serinus din Satu Mare are o suprafață de 2.949 de kilometri pătrați și a fost operat initial de Winstar Satu Mare (60% din concesiune) și KMG International, fosta Rompetrol (40%). În luna iunie, KMG International a anunțat că se va retrage din proiect, asfel că Winstar Satu Mare a devenit singurul operator al perimetrului din nord-vestul României.

Tot în iunie, Serinus a obținut de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) prelungirea cu trei ani a licenței de exploatare pentru concesiunea de la Satu Mare.

Potrivit estimărilor Serinus, la sonda Moftinu-1001 forată în ultimul trimestru din 2014 au fost indentificate rezerve recuperabile în perspectivă (P50) de aproximativ 510 milioane metri cubi de gaze, echivalentul a circa 4% din consumul anual al României.

Costurile totale pentru dezvoltarea sondei de la Moftinu sunt estimate la 16 milioane de dolari, iar producția ar putea demara în prima parte a anului 2017. Conducerea Serinus explorează mai multe opțiuni pentru realizarea, la costuri mai mici, a unei producții limitate înainte de anul 2017, se arată în comunicat.

Pe lângă perimetrul din Satu Mare, Serinus Energy are activități de explorare și producție în Tunisia, Brunei și Siria. Serinus este listată în Polonia și Canada.

viewscnt
Afla mai multe despre
serinus energy
winstar
satu mare
moftinu
sonda
productie