Compania de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, și-a redus cu 51% profitul net, de la 418 milioane lei la 207 milioane lei, în primele 9 luni ale acestui an, ca urmare în principal a unei pierderi temporare de 90 milioane lei raportate pe segmentul de activitate cu profit zero.
Profit.ro organizează pe 27 noiembrie, cu transmisiune în direct inclusiv la PROFIT NEWS TV, cea de-a șasea ediție a Profit Financial.forum, cu lideri ai piețelor financiare și autorităților din domeniu, respectiv din conducerea Băncii Centrale, Guvernului, Ministerului de Finanțe, Autorității de Supraveghere Financiară, ca și cu manageri de top din bănci comerciale, companii din piața de capital, asigurări și administratori de fonduri
Această pierdere urmează a fi recuperată, potrivit legii, în mod eșalonat prin tariful de transport în următorii cinci ani (2023-2027).
Pe zona principală a activităților de bază (transport și dispecerizare) în primele 9 luni Transelectrica a înregistrat o diminuare de 14% a veniturilor (1,5 miliarde lei, față de 1,74 miliarde lei în aceeași perioadă a anului trecut), scădere datorată în principal “reducerii veniturilor din capitalizarea consumului tehnologic propriu (CPT) și a veniturilor din alocarea capacității de interconexiune”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Scăderea veniturilor din interconexiune (255 milioane lei în 9L 2023 față de 315 milioane lei în 9L 2022) se datorează în principal nivelului de utilizare în perioada analizată a disponibilităților capacității de interconexiune de către traderii de pe piața de energie electrică, susține compania
Costurile cu achiziția energiei pentru acoperirea consumul propriu tehnologic (CPT) au fost în sumă de 377 milioane lei, mai mici cu 41% (-259 milioane lei) comparativ cu ianuarie-septembrie 2022. Transelectrica a achiziționat energie electrică pentru acoperirea a circa 75% din cantitatea aferentă prognozei de CPT validate prin mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică (MACEE), la un preț de achiziție reglementat.
Măsurile luate la nivel european în vederea eficientizării consumului de energie, înlocuirea gazului rusesc, reducerea cererii din zona industrială, precum și creșterea ponderii energiei eoliene, în condițiile unei ierni atipice și călduroase, au condus la o scădere a consumului cantităților tranzacționate pe piețele pe termen scurt și a prețurilor energiei pe aceste piețe.
Astfel, prețul mediu al energiei achiziționate pe piața zilnică și intrazilnică pe primele 9 luni a fost mai mic cu 48% față de prețul din perioada similară a anului 2022, menținându-se totuși mai ridicat decât prețul din anii precedenți.
În intervalul ianuarie-septembrie 2023, consumul de energie electrică la nivelul SEN a înregistrat scăderi lunare cu valori cuprinse între 2,77% în luna august, respectiv 11,61% în luna ianuarie. Astfel, primele nouă luni ale anului 2023 s-au încheiat cu o scădere a consumului de 7%, în timp ce producția a înregistrat o creștere de 3%.
Față de primele 3 trimestre ale anului trecut s-a înregistrat în general o creștere a gradului de utilizare a capacității alocate la export, a schimburilor comerciale la export (+68%), cât și a energiei tranzitate, pe fondul unei hidraulicități mai ridicate comparativ cu anul trecut și în condițiile unui consum intern de energie electrică mai mic comparativ cu perioada similară din 2022.