Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a estimat luni că fundamentele pieței petroliere rămân solide și a dat vina pe speculatori pentru scăderea prețurilor, după ce a revizuit în ușoară creștere prognoza privind cererea globală de țiței în 2023 și a menținut-o pe cea pentru 2024 la un nivel relativ ridicat, transmite Reuters.
În septembrie, cotația barilului de țiței a ajuns la 98 de dolari, cel mai ridicat nivel din 2023, dar de atunci a scăzut, ajungând la aproximativ 82 de dolari. Temerile privind evoluția economiei și cererea au afectat prețurile, în pofida sprijinului de pe urma reducerilor de producție decise de OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații) și a conflictului din Orientul Mijlociu, scrie Agerpres.
În raportul lunar publicat luni de OPEC se arată că piața energiei este viabilă, în pofida "sentimentelor excesiv de negative". OPEC citează importurile solide ale Chinei, riscurile minore la adresa scăderii activității economice și situația solidă de pe piața petrolului.
"Datele recente confirmă tendințele robuste de creștere globală și fundamentele solide ale pieței petroliere. Prețurile petrolului au scăzut în ultimele săptămâni, în special în urma speculatorilor de pe piețele financiare", susține OPEC.
Instituția a îmbunătățit prognoza privind cererea globală de țiței în 2023 la 2,46 milioane de barili pe zi (bpd), în creștere cu 20.000 bpd față de precedenta estimare. În 2024, OPEC se așteaptă la majorarea cererii la 2,25 milioane bpd, previziunea fiind nemodificată față de luna trecută.
De la finalul lui 2022, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații reduc producția, pentru a stabiliza piața energiei. OPEC+ a decis în iunie limitarea livrărilor și în 2024. Viitoarea reuniune a alianței este programată în 26 noiembrie, la Viena.