Profitul Transelectrica a stagnat la 305 mil. lei. Creșterea consumului de energie a compensat reducerea tarifelor

Profitul Transelectrica a stagnat la 305 mil. lei. Creșterea consumului de energie a compensat reducerea tarifelor
scris 13 nov 2015

Profitul net al Transelectrica a crescut marginal în primele 9 luni din 2015, cu 0,6%, la 305 milioane lei, iar cel operațional a scăzut cu 1,5%, la 598 milioane lei, creșterea consumului de energie compensând reducerea tarifelor reglementare aprobate de ANRE pentriu serviciile operatorului de transport și sistem.

Consumul net de energie a crescut cu 4,2% în perioada menționată, la 41 TWh, iar producția netă s-a majorat cu 3%, la 45,7 TWh. Volumul de energie tarifat de Transelectrica în primele 9 luni ale anului a fost de 38,9 TWh, în creștere cu 3,4% față de perioada similară din 2014. Volumul de energie transportată a crescut cu 3,2%, la 31,9 TWh, se arată în raportul pe primele 9 luni din 2015 al Transelectrica.

Urmărește-ne și pe Google News

Veniturile din activități cu profit permis ale Transelectrica s-au majorat cu 1,33%, la 1,064 miliarde lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

De la 1 iulie 2015, ANRE a redus tariful de transport perceput de Transelectrica cu 6,8%, iar pe cel pentru servicii de sistem funcționale (activități de dispecerizare a sistemului energetic național) – cu 17,6%. Tariful pentru servicii de transport și sistem a fost majorat ușor, cu 0,3%. "Consumul intern de electricitate a devenit determinantul principal al veniturilor din tariful reglementat", se arată în raportul Transelectrica.

Datorită nivelului superior al exporturilor de energie în primele nouă luni ale anului 2015, s-a intensificat competiția pe piața alocării capacităților de interconexiune transfrontalieră, rezultând o creștere semnificativă a veniturilor obținute din alocarea capacității de interconexiune, cu peste 68% față de perioada similară a anului trecut, se mai spune în raport, acestea majorându-se la 76 milioane lei. 

"Fluxurile transfrontaliere au înregistrat o creștere semnificativă a exportului pe relația cu Ungaria, Serbia și Bulgaria, principalele motive fiind scăderea prețului energiei electrice pe piața din România și amplificarea operațiunilor de export către piețele mai scumpe din Ungaria sau Balcani. Pe relația cu Republica Moldova nu s-au înregistrat operațiuni de import/ export în primele nouă luni ale anului 2015 și nici în perioada similară a anului 2014", se precizează în documentul citat.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
export energie electrica
transport energie electrica
tarif transport energie