Profitul operațional al Grupului MOL a crescut

Profitul operațional al Grupului MOL a crescut
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 aug 2021

Grupul ungar MOL a înregistrat un rezultat operațional (CCS EBITDA) de 893 de milioane de dolari în trimestrul al doilea, cu 153% mai mare decât anul trecut.

"În primele șase luni, Grupul MOL a atins un rezultat EBITDA de 1,559 miliarde dolari, în timp ce rezultatul operațional CCS EBITDA în trimestrul 2 a crescut cu 153% față de anul precedent, atingând o valoare record de 893 milioane dolari, determinată de situația macro mai solidă pe piața petrolului, marje record în petrochimie și relaxarea restricțiilor impuse în perioada pandemiei COVID-19, cu un efect pozitiv ulterior asupra volumelor de vânzări”, anunță grupul.

Urmărește-ne și pe Google News
Jacek Olczak, CEO Philip Morris International: Ambiția noastră este ca produsele fără fum să reprezinte peste 50% din veniturile nete totale până în 2025. În România am făcut investiții de peste 500 milioane USD pentru transformarea fabricii din Otopeni CITEȘTE ȘI Jacek Olczak, CEO Philip Morris International: Ambiția noastră este ca produsele fără fum să reprezinte peste 50% din veniturile nete totale până în 2025. În România am făcut investiții de peste 500 milioane USD pentru transformarea fabricii din Otopeni

Un rezultat EBITDA solid în T2 permite Grupului MOL să îmbunătățească perspectiva pentru anul 2021 la „aproximativ 3 miliarde dolari” de la „aproximativ 2,3 miliarde dolari”, scrie News.ro.

"Am raportat cel mai performant trimestru din istoria Grupului MOL. Modelul nostru de afaceri rezilient și integrat nu doar că a reușit să facă față cu succes provocărilor generate de Covid, dar a și valorificat oportunitățile de pe piața materiilor prime. Astfel, am obținut un rezultat operațional CCS EBITDA de 893 milioane dolari în al doilea trimestru, ceea ce înseamnă că ne îmbunătățim perspectiva pentru întregul an, la aproximativ 3 miliarde dolari, de la 2,3 miliarde dolari. Sunt foarte încântat de progresul pe care îl înregistrăm în principalelor proiecte, pe măsură ce punem în aplicare planurile strategice în parcursul nostru spre 2030 și mai departe”, spune Zsolt Hernádi, Chairman-CEO.

Pe Segmentul Downstream, rezultatul operațional CCS EBITDA în trimestrul 2 a crescut cu 305% față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 447 milioane dolari, stimulat de o performanță foarte solidă în petrochimie, în timp ce marjele de rafinare și-au revenit treptat de la nivelurile scăzute atinse în trimestrul 2 2020. În semestrul 1 2021, segmentul Downstream a generat rezultate cu 73% mai bune decât în aceeași perioadă a anului trecut. Rezultatul solid al segmentului Downstream a fost determinat în principal de o performanță remarcabilă în petrochimie, marja integrată în petrochimie atingând o valoare record de 1.035,8 euro/t în luna aprilie. Downstream a devenit segmentul care a contribuit cel mai mult la performanța  Grupului în trimestrul 2, prin generarea unui flux de numerar liber de 307 milioane dolari. În privința investițiilor aflate în derulare, proiectul de polioli era finalizat în proporție de peste 84% la sfârșitul trimestrul 2.

În Segmentul Upstream, rezultatul EBITDA a ajuns la 336 milioane dolari în trimestrul 2, o valoare de exact trei ori mai mare decât acum un an, iar rezultatul semestrului 1 s-a situat la 645 milioane dolari, adică echivalentul unei creșteri de 117% față de aceeași perioadă a anului trecut, determinată de prețuri tot mai mari la petrol și gaze. Volumul producției de petrol și gaze a scăzut ușor cu 5% față de trimestrul 1 2021, la 111.200 de barili echivalent petrol, datorită menținerii valorilor înregistrate în Marea Britanie, a  scăderilor pe piața din UK și ECE și reducerii drepturilor de producție netă în ACG, afectată de prețurile mai mari la petrol. Upstream rămâne unul dintre segmentele care contribuie cel mai mult la generarea de numerar în cadrul grupului, cu un flux de numerar liber simplificat în creștere față de anul precedent, precum și față de trimestrul precedent, la 230 milioane dolari în trimestrul 2.

Segmentul Consumer Services a atins o cifră record pentru rezultatul EBITDA în trimestrul 2 2021, adică o creștere de 48% față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 164 milioane dolari. Performanța excelentă a generat un flux de numerar liber solid, în valoare de 230 milioane dolari în prima jumătate a anului, cu 50% mai mult decât acum un an. Relaxarea restricțiilor și a stărilor de alertă din pandemie în principalele țări ECE în care este prezent MOL a avut un efect pozitiv asupra volumelor de vânzări și a marjei non-fuel.

În trimestrul 2 2021, MOL împreună cu sucursala sa INA au convenit să achiziționeze OMV Slovenia, inclusiv 120 de stații de servicii și operațiunile wholesale. Numărul stațiilor Fresh Corner a crescut la 1.008 în trimeestrul 2 de la 984 în trimestrul 1 2021.

Pe Segmentul Gas Midstream, în trimestrul 2 EBITDA a scăzut cu 48%, ajungând la 23 milioane dolari în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul scăderii veniturilor din tranzit și a veniturilor reglementate ca o consecință a reducerii substanțiale a cererii pentru capacitate transfrontalieră și servicii de transport.

Grupul MOL este o companie de petrol și gaze internațională cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operațiuni în peste 30 de țări și 25.000 de angajați în întreaga lume. Grupul MOL controlează trei rafinării și două unități petrochimice la nivelul managementului integrat al lanțului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia și Croația. Compania are, de asemenea, o rețea de aproape 2.000 de stații de servicii în 10 țări din Europa Centrală și de Sud-Est. În prezent, activitățile de producție se desfășoară în 9 țări, iar cele de explorare în 14 țări.

viewscnt
Afla mai multe despre
mol
profit