Profitul operațional al grupului energetic E.ON a scăzut cu peste o treime în primul trimestru, la 1,04 miliarde de euro, din cauza creșterii tarifelor pentru rețele și a costurilor de achiziție în Germania și străinătate, dar și a lucrărilor de întreținere de la una dintre centralele sale nucleare germane, transmite Reuters.
Afectat de un declin prelungit al industriei energiei, E.ON iese din cea mai amplă restructurare din istoria grupului, în urma căreia a separat divizia de trading și a păstrat rețelele, activele de energie regenerabilă și operațiunile de retail, arată news.ro.
Profitul operațional ajustat (EBIT) a scăzut la 1,04 miliarde de euro, sub estimarea medie a analiștilor, de 1,07 miliarde de euro.
Grupul a confirmat că va plăti în 2017 un dividend de 0,3 euro pe acțiune, în creștere de la 0,21 euro pe acțiune în 2016 și că anticipează un profit EBIT ajustat de 2,8-3,1 miliarde de euro și un profit net ajustat de 1,2-1,45 miliarde de euro în 2017.
CITEȘTE ȘI Comisia Europeană cere României să elimine restricțiile de instalare a stațiilor de gaze naturale lichefiate”Este o ambiție, mai ales că segmentul soluțiilor pentru clienți se va confrunta în continuare cu o concurență puternică”, afirmă directorul general Johannes Teyssen într-o scrisoare adresată acționarilor, adăugând că profiturile diviziilor de rețele și nucleară vor scădea pe termen mediu.
Profitul EBIT ajustat al diviziei de soluții pentru clienți, care include afacerile de retail, a scăzut cu 44% în primul trimestru, la 330 milioane de euro, inclusiv din cauza operațiunilor din România, afectat de creșterea tarifelor pentru rețele, de prețurile scăzute ale gazelor și de costurile de atragere a unor noi clienți.
Grupul E.ON este prezent în România din 2005 și are circa 3 milioane de clienți în sectoarele de gaze naturale și energie electrică. Compania administrează 81.000 km de rețea energie electrică și peste 20.000 km de rețele gaze naturale.
La sfârșitul lui 2016, E.ON avea în România 5.464 de angajați, în scădere de la 6.175 în 2015.