Cuba importă petrol rusesc pentru prima dată de la căderea URSS

Cuba importă petrol rusesc pentru prima dată de la căderea URSS
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 4 mai 2017

Cuba va procesa, pentru prima dată în aproape trei decenii, petrol rusesc, după ce importul de țiței venezuelean a înregistrat o scădere spectaculoasă, care a culminat cu o stopare a exportului dinspre Caracas în luna martie.

/*Detalii privind perspectivele pieței energetice, schimbările legislative pregătite în domeniu și impactul acestora asupra jucătorilor din domeniul energetic dar mai ales asupra consumatorului vor fi anunțate, pe lângă multe alte teme, la Profit Energy.forum, pe 15 mai, la Hotel Intercontinental, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții autorităților și asociațiilor de reglementare din domeniul energiei, șefi de companii care activează în sectorul energetic, avocați și consultanți, pentru a dezbate provocările actuale și viitorul sectoarelor energetice. Pentru detalii și înregistrări, AICI.*/

Urmărește-ne și pe Google News

În mai puțin de o săptămână, pe 10 mai, un petrolier rus cu 249.00 de barili de petrol va ancora într-unul din porturile cubaneze, eveniment nemaiîntâlnit de la căderea fostei Uniuni Sovietice (URSS), perioadă în care URSS își manifesta prin aceste livrări susținerea pentru regimul comunist al lui Fidel Castro.

Potrivit Oilprice.com, stoparea importurilor Venezuela a provocat închiderea temporară a rafinăriei Cienfuegos. Compania de stat venezueleană PDVSA a decis să nu mai exporte petrol cu o densitate mai redusă către statele din Caraibe pentru a putea dilua sortimentele de petrol cu o densitate mai ridicată.

Cienfuegos este o rafinărie din era sovietică care a fost concepută inițial pentru a procesa petrol cu caracteristicile celui produs în statele sovietice. Ea a fost modernizată de PDVSA pentru a putea procesa și petrol cu caracteristicile celui venezuelean, ajungând la o capacitate de rafinare de 65.000 de barili pe zi.

În urmă cu o zi, Rosneft, cel mai mare producător rus de petrol, a anunțat că livrarea face parte dintr-un nou acord semnat cu compania cubaneză de stat Cubametals, care vizează importul a 250.000 de tone de țiței și motorină din Rusia pe o perioadă nedefinită.

“Este evident că în prezent Cuba își diversifică contractele pe termen lung în eventualitatea că acordul său semnat în 2000 cu Venezuela privind importul de țiței subvenționat va fi reziliat de autoritățile de la Caracas”, susține Jorge Pinon, expert la University of Texas, din Austin.

viewscnt
Afla mai multe despre
cuba
rusia
petrol
import
rosneft
venezuela
pdvsa