Profitul net al Electrica SA a scăzut cu 3% anul trecut, la aproape 257 milioane lei. Lichiditățile companiei s-au comprimat cu peste 1 miliard de lei

Profitul net al Electrica SA a scăzut cu 3% anul trecut, la aproape 257 milioane lei. Lichiditățile companiei s-au comprimat cu peste 1 miliard de lei
scris 15 feb 2018

Compania energetică Electrica SA, unde cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu peste 48% din acțiuni, a raportat pentru anul trecut un profit net în scădere cu 3%, la aproape 257 milioane lei.

Este vorba despre rezultatele preliminare individuale ale companiei-mamă Electrica SA, neconsolidate cu cele ale subsidiarelor, cele mai importante fiind filialele de distribuție a energiei electrice Muntenia Nord, Transilvania Nord și Transilvania Sud și furnizorul de energie Electrica Furnizare.

Urmărește-ne și pe Google News

Profitul a fost obținut pe fondul majorării cu o treime a veniturilor, la 481,23 milioane lei, coroborată însă cu o creștere cu 35% și a principalelor cheltuieli, cele cu energia electrică achiziționată, la 469,49 milioane lei, ca urmare a majorării ample din 2017 a prețurilor pe bursa de profil OPCOM.

Compania a raportat o pierdere din exploatare de 107,41 milioane lei, în scădere cu 7% față de 2016, ca urmare a reducerii aproape la jumătate a rubricii "alte cheltuieli de exploatare", la 48,12 milioane lei. Cheltuielile de ajustare cu deprecierea creanțelor comerciale s-au redus cu peste 60%, la 15,12 milioane lei.

Efectul reformei fiscale din SUA: Cisco anunță o răscumpărare de acțiuni de 25 de miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Efectul reformei fiscale din SUA: Cisco anunță o răscumpărare de acțiuni de 25 de miliarde de dolari

Veniturile financiare ale companiei au scăzut cu 6%, la 364,38 milioane lei.

În noiembrie 2017, Electrica SA a finalizat tranzacția prin care a preluat participațiile minoritare ale Fondului Proprietatea, de câte 22%, la filialele de distribuție Muntenia Nord, Transilvania Nord și Transilvania Sud și la furnizorul de energie Electrica Furnizare. Valoarea totală a tranzacției s-a ridicat la 752 milioane lei.

Și ca urmare a tranzacției, compania a terminat anul 2017 cu lichidități (numerar, echivalente de numerar, depozite bancare și titluri de stat) de 872,9 milioane lei, în scădere amplă, cu aproape 58% (1,19 miliarde lei) față de situția de la finele anului anterior, când deținea lichidități de 2,0647 miliarde lei.       

La finalul anului trecut, Electrica SA avea active totale de 4,014 miliarde lei, în ușoară creștere comparativ cu 31 decembrie 2016 (3,986 miliarde lei). 

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica sa
furnizare energie
distributie energie
fondul proprietatea
opcom
scumpire energie electrica