Competiția este cuvântul cheie în ceea ce privește exploatarea gazelor din Marea Neagră, iar o comparație arată că povara fiscală impusă sectorului offshore de statul român este de 5 ori mai mare decât media europenă, a declarat la Profit Energy.forum - Energia post-Coronavirus, CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere.
“Competitivitatea este esențială și trebuie să luată în considerare. Dacă vă uitați la nivelul fiscal din legislația actuală și îl comparați cu media europeană din sectorul offshore, acesta este de cinci ori mai mare. Este cu adevărat important să fii competitiv și atractiv”, susține Verchere.
În opinia CEO-ului OMV Petrom, pe lângă modificarea sistemului de impozitare, pentru a putea adopta o decizie finală de investiție este necesar ca statul român să adopte mai multe măsuri.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
O parte din acestea au fost deja adoptate, precum e cazul declanșării procesului de liberalizare a pieței.
Verchere a afirmat că programul ofertare de gaz (gas release program), prin care companiile sunt obligate doar să oferteze pe piețele centralizate 40% din producție, nu să vândă un procent fix, este un progres față de obligațiile de tranzacționare în vigoare până la adoptarea acestui program.
CEO-ul OMV Petrom a avertizat că mediul economic este în prezent total diferit decât cel de acum doi ani, când au fost adoptate actele normative care au condus la amânarea adoptării deciziei finale de investiție în proiectul Neptun Deep.
“În prezent, mediul este unul provocator, în care accesul la capital este mai dificil, dar și cu un nivel redus al prețurilor la gaze și țiței”, a explicat Verchere, afirmând că România ar trebui să se miște rapid pentru a recupera toți acești ani pierduți.
“Dezvoltarea resurselor naturale este fundamentală din 3 motive: pentru securitatea energetică, pentru beneficiile economice și pentru veniturile aduse la bugetul de stat. Potrivit unui studiu realizat de Deloitte în 2018, veniturile potențiale au fost estimate la 1,2 miliarde de euro pe an”, a declarat CEO-ul OMV Petrom.
Verchere consideră că gazul natural este o parte esențială a soluției la schimbările climatice la nivel global dar pentru România, în special.
“Gazul natural are cea mai mică amprentă de carbon dintre toți combustibililor fosili și este rentabil. Este utilizat în principal pentru încălzire și producția de electricitate, însă remarcăm o schimbare și în ceea ce privește transportul”, a explicat CEO-ul OMV Petrom . Verchere.
Acestea sunt motivele pentru care Verchere crede că OMV Petrom este o parte a soluției la schimbările climatice, dezbaterile pe această temă fiind accelerate în urma pandemiei Coronavirusului.
“România are un potențial uriaș în Marea Neagră, capabil să nu numai să contribuie la tranziția energetică, ci să și aducă beneficii economice pentru români”, afirmă Verchere.
Prezent la același eveniment, secretarul de stat Niculae Havrileț a anunțat că Ministerul Economiei și Energiei a elaborat un proiect de modificare a legii offshore menit a debloca investițiile din Marea Neagră, care va fi pus pe masa Parlamentului imediat după alegeri.
Problemele și provocările sectorului energetic, afectat la fel ca multe alte domenii de criza generată în contextul pandemiei COVID-19, sunt dezbătute pe larg de liderii celor mai importanți jucători în domeniu, alături reprezentanți ai autorităților, la Videoconferința - Energy Profit Forum - Energia post-coronavirus, organizată în data de 8 octombrie 2020. Mai multe detalii AICI
Videoconferinta este transmisă în direct pe trei platforme - postul Profit.ro TV, siteul și pe pagina de facebook ale Profit.ro - și este organizată cu sprijinul Black Sea Oil & Gas, Complexul Energetic Oltenia, FPPG, E-INFRA (Nova Power & Gas), Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.