Producția OMV Petrom, în creștere față de trimestrul precedent, însă în scădere față de ultimul trimestru din 2021

Producția OMV Petrom, în creștere față de trimestrul precedent, însă în scădere față de ultimul trimestru din 2021
scris 12 ian 2023

Cel mai important producător de hidrocarburi din România, OMV Petrom și-a redus în ultimul trimestru al anului trecut producția cu 4,2 mii barili echivalent petrol pe zi (mii bep/zi) sau cu 3,4% comparativ cu aceeași perioadă a lui 2021, însă a majorat-o cu 800 bep/zi sau 0,7% comparativ cu cea din trimestrul al treilea.

O reducere mai semnificativ a înregistrat producția de țiței și condensat, de 2,8 mii barili pe zi sau 4,7%, cea de gaze scăzând cu doar 1,3 mii bep/zi sau 2%, comparativ cu cea din ultimul trimestru al lui 2021.

Urmărește-ne și pe Google News

Producția de gaze din perioada octombrie-decembrie 2022 a fost aproximativ identică celei din trimestrul precedent (scădere de 200 barili/zi sau 0,3%), în timp ce cea de țiței s-a micșorat cu 1,3 mii bep/zi sau 2,3%.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În pofida scăderii producției, vânzările de produse rafinate ale companiei a crescut, de la 1,41 milioane tone în ultimul trimestru al lui 2021 la 1,49 milioane tone în ultimele trei luni ale anului trecut.

FOTO Reșița își face parc fotovoltaic pe o pășune CITEȘTE ȘI FOTO Reșița își face parc fotovoltaic pe o pășune

Vânzările totale de hidrocarburi au reflectat evoluția producției, fiind cu 4,2 mii bep/zi sub cele din ultimul trimestru din 2021 i cu 1,2 mii bep/zi peste cele din trimestrul al treilea al anului trecut.

Reducerea sezonieră a consumului a condus la o reducere a vânzărilor de produse rafinate comparativ cu trimestrul al treilea, când OMV Petrom a comercializat 1,51 milioane tone.

Marja de rafinare s-a păstrat la un nivel ridicat, de 18,79 dolari pe baril, chiar dacă a scăzut comparativ cu marja record din trimestrul al doilea al acestui an, de 24,4 dolari/baril. rata de utilizare a rafinăriei Petrobrazi a fost de 99%.

Vânzările de gaze către terți au crescut de la 9 TWh în ultimele 3 luni ale lui 2021 și 6,92 TWh în trimestrul al treilea la 9,56 TWh.

“În T4/22, segmentul de afaceri Gaze și electricitate a fost semnificativ reglementat prin extinderea aplicabilității limitelor de preț și a taxării suplimentare, atât la gaze naturale, cât și la electricitate. În consecință , estimăm că rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale în segmentul G&E va fi doar marginal pozitiv”, precizează compania.

Totodată, compania susține că potrivit Regulamentului european, transpus în legislația autohtonă, prin care a fost introdusă contribuția de 60% din profitul contabil, nu este obligat să achite această taxă.

“Regulamentul UE 1854/2022, care a introdus o contribuție de solidaritate cu caracter temporar, a fost transpus în legislația românească prin Ordonanță de Urgență a Guvernului nr. 186i publicată în dată de 29 decembrie 2022. În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 și a prevederilor acestei ordonanțe de urgență, ne așteptăm că OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului”, precizează compania.

Potrivit unui comunicat de presă emis către acționari, compania precizează că, pentru primele 9 luni ale anului 2022, OMV Petrom a achitat deja către Bugetul de Stat al României redevențe, impozite suplimentare și alte contribuții specifice industriei de aproximativ 5,2 mld lei, la care se adaugă aproximativ 1,6 mld lei impozit pe profit.

În total, pentru primele 9 luni ale anului 2022, acestea reprezintă aproximativ 60% din profitul brut înainte de impozitare și au crescut de peste 6 ori față de aceeași perioada a anului precedent.

Rezultatele financiare preliminare aferente anului 2022 și trimestrului IV 2022 ale OMV Petrom vor fi publicate pe 2 februarie 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
producție
omv
petrom
gaze
țiței