Compania de stat Electrocentrale București (ELCEN), controlată de Ministerul Energiei, cel mai mare producător de agent termic pentru sistemul centralizat de încălzire al Capitalei, a cărui cerere o asigură în proporție de peste 90%, fiind totodată cel mai mare producător de curent electric din București, face primii pași înspre demararea proiectelor de construire de noi unități de generare anunțate inițial la ieșirea din insolvență din urmă cu un an.
ELCEN a lansat consultări de piață pentru a vedea care ar fi costurile și condițiile tehnice și comerciale ale încheierii unor contracte de servicii de consultanță de tip Owner’s Engineer, în vederea ridicării și punerii în funcțiune de blocuri energetice noi pe amplasamentele centralelor existente CET Sud și CET Grozăvești, cu finanțare nerambursabilă europeană din Fondul de Modernizare.
La CET Sud, ELCEN vrea construirea unui bloc energetic de circa 617 MW electrici și 438 MW termici în ciclu combinat pe gaze naturale în amestec cu hidrogen, iar la CET Grozăvești – unul similar, de 63 MW electrici și 41 MW termici.
″Puterea electrică instalată în ELCEN insumează 1.286,25 MW, iar puterea disponibilă la această dată este de 601 MW, în condițiile în care, în perioada de iarnă, consumul de energie electrică în București este de aproximativ 700 MW″, se arată în documentația consultărilor.
Potrivit sursei citate, cele 2 noi centrale ar urma să fie puse în funcțiune cel târziu în 2029, când ar începe perioada de garanție.
Cu sprijinul consultanților, ELCEN vrea contracte de execuție ″la cheie″ a celor 2 blocuri energetice noi, plus contracte de mentenanță pe termen lung pentru echipamentele principale (turbine cu gaze, turbine cu abur etc) cu producătorul original al acestora.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Comisia Europeană aprobă fuziunea Orange-Masmovil cu condiția vânzării unor active către Digi, operatorul cu cea mai rapidă creștere în SpaniaÎn primăvara anului trecut, ELCEN anunța planuri de investiții pe termen mediu și lung în capacități noi de producție în valoare totală estimată, fără TVA, la aproape 640 milioane euro.
ELCEN a ieșit din insolvență în februarie 2023, după ce a plătit datorii totale de circa 1,8 miliarde lei.