Controversata "taxă pe soare" în Parlament: un proiect de lege o menține, altul o abrogă

Controversata "taxă pe soare" în Parlament: un proiect de lege o menține, altul o abrogă
scris 20 feb 2024

Pe circuitul parlamentar de la Camera Deputaților, cameră decizională, se află în prezent 2 proiecte de lege care vizează celebra și controversata ″taxă pe soare″, pe energia produsă de prosumatori și consumată de către aceștia, pentru nevoile lor: unul o menține, celălalt o abrogă, relevă analiza Profit.ro.

Primul este cel de aprobare a OUG nr. 163/2022, prin care a fost introdusă posibilitatea de impunere a taxei în legislația românească, prin transpunere din cea europeană. A fost adoptat tacit de Senat în urmă cu un an, pe 3 februarie 2023.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Decizie pentru demolarea clădirii unuia dintre cele mai bune licee din București. Ce este pregătit CITEȘTE ȘI FOTO Decizie pentru demolarea clădirii unuia dintre cele mai bune licee din București. Ce este pregătit

Raportul pe fond la draftul legii de aprobare a ordonanței, depus pe 13 februarie 2024 și gata să fie trimis în plenul Camerei Deputaților, menține neschimbată prevederea privind taxa, făcând doar o corectură formală în privința trimiterii la Directiva UE de unde a fost preluată:

Autoritățile administrației publice centrale și ANRE pot aplica taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor în unul sau mai multe din următoarele cazuri: a) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului și efectul de stimulare a unui astfel de sprijin; b) de la data de 1 decembrie 2026, dacă puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depășește 8% din puterea totală instalată în capacitățile de producție de energie electrică la nivel național și dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize cost-beneficiu, efectuată de ANRE printr-un proces deschis, transparent și participativ, că dispoziția prevăzută la alin.(2) lit.a) pct.(ii) (din Directivă - în loc de alin. (3) lit. b) – n.r.) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporționată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depășește ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obține o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum și că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acțiuni rezonabile; sau c) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este produsă în instalații cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW″.

În ședința Comisiei de Mediu și Echilibru Ecologic din Camera Deputaților din decembrie 2023, în care s-a votat raportul, s-a propus și eliminarea prevederii de mai sus, însă în cele din urmă s-a convenit, la propunerea președintelui Comisiei, Virgil Popescu, ca aceasta să fie eliminată în plen, potrivit înregistrării video a ședinței. El a arătat că a propus un amendament de eliminare încă de când proiectul era la Senat, însă acesta nu a mai apucat să fie dezbătut, draftul fiind adoptat tacit.

Capital One își cumpără rivalul într-o tranzacție de peste 35 miliarde dolari CITEȘTE ȘI Capital One își cumpără rivalul într-o tranzacție de peste 35 miliarde dolari

Aproape de trimiterea în plenul camerei decizionale se află însă și un alt proiect, care vizează chiar abrogarea din OUG-ul din 2022 a prevederii privind posibilitatea impunerii taxei pe soare. El a fost inițiat de mai mulți senatori ex-USR, trecuți la partidul REPER al lui Dacian CioloșA fost adoptat de Senat pe 29 martie 2023, iar astăzi a fost aprobat raportul pe fond.

Formularea inițială a proiectului, gândită de inițiatori, era: ″Autoritățile administrației publice centrale și ANRE nu pot aplica taxe și tarife prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne și este consumată în spațiile lor″. Ea a fost modificată printr-un amendament al mai multor senatori, cărora li s-a alăturat deputatul Virgil Popescu, și care stipula pur și simplu eliminarea prevederii privind posibilitatea introducerii taxei pe soare.

Cireșe apărute în piețele românești, la prețuri astronomice. Vin din Argentina CITEȘTE ȘI Cireșe apărute în piețele românești, la prețuri astronomice. Vin din Argentina

″Astfel, se elimină posibilitarea aplicării de taxe și tarife prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor. Din contră, ne dorim să susținem creșterea numărului prosumatorilor, precum și a capacităților de stocare a energiei produse″, a declarat astăzi Virgil Popescu, președintele Comisiei de Mediu și Echilibru Ecologic din Camera Deputaților, care a întocmit raportul.

Popescu a reamintit și că ″textul legii nu prevede nicio taxă și este opțională posibilitatea introducerii, doar dacă se îndeplinesc anumite condiții″.

În decembrie 2022, în mandatul de ministru al Energiei al lui Virgil Popescu, la minister a avut loc un adevărat circ public, creat de șeful AUR, deputatul George Simion, și având ca pretext taxa pe soare.

ULTIMA ORĂ DECIZIE Vânzarea băuturilor energizante către minori, inclusiv prin automate, interzisă. Amenzi de până la 30.000 lei și suspendarea activității CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DECIZIE Vânzarea băuturilor energizante către minori, inclusiv prin automate, interzisă. Amenzi de până la 30.000 lei și suspendarea activității

Interesant este că o altă comisie de specialitate a Camerei Deputaților, cea de politică economică, a dat aviz negativ (fără consecințe juridice) pe proiectul de abrogare a taxei pe soare, cu argumentul că ″În cadrul dezbaterilor a reieșit faptul că propunerea legislativă afectează îndeplinirea angajamentelor României față de Uniunea Europeană, sub aspectul transpunerii normelor Directivei (UE) 2018/2001, preluarea dispozițiilor acesteia fiind realizată, într-o manieră completă și corectă, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.163/2022, atât în ceea ce privește drepturile prosumatorilor, cât și excepțiile actului european, sub aspectul posibilității autorităților administrației centrale, cât și a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, de a aplica acestor consumatori taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale, în anumite situații bine determinate″.

De amintit că, în martie 2023, Guvernul, la rândul său, a emis punct de vedere negativ pe proiectul de abrogare, cu același argument. La acea dată, ministru al Energiei era chiar Virgil Popescu.

VIDEO Elon Musk: Primul pacient uman al companiei Neuralink poate controla mouse-ul prin intermediul gândurilor CITEȘTE ȘI VIDEO Elon Musk: Primul pacient uman al companiei Neuralink poate controla mouse-ul prin intermediul gândurilor

De curând, Guvernul a solicitat Comisiei Europene să clarifice dacă poate elimina din legislația în vigoare faptul că începând cu 2026 poate impune ”taxa pe soare”, respectiv impozitarea prosumatorilor, a anunțat recent ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Acesta a arătat că dacă Bruxelles-ul va spune că prin eliminarea prevederii nu se încalcă directiva europeană în domeniu, nu va avea nicio problemă în susținerea eliminării textului de lege.

Controversata ordonanță privind ”taxa pe soare” a fost publicată în 2022 și prevede că autoritățile administrației publice centrale și ANRE pot aplica taxe prosumatorilor de energie din surse regenerabile într-una sau mai multe din 3 situații.

ULTIMA ORĂ Guvernul se va muta la Parlament. Palatul Victoria, în reabilitare CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul se va muta la Parlament. Palatul Victoria, în reabilitare

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a spus că a solicitat Direcției Energie a Comisiei Europene să clarifice dacă eliminarea textului este posibilă fără ca România să intre într-o procedură de infringement.

Burduja a spus, totodată, este exclusă impunerea unei astfel de taxe pe soare pentru că puterea instalată a prosumatorilor este departe de 8%, cum ”suntem departe” și de 2026.    

FOTO A fost aprobat studiul de fezabilitate pentru Autostrada Pașcani-Suceava CITEȘTE ȘI FOTO A fost aprobat studiul de fezabilitate pentru Autostrada Pașcani-Suceava

Pe de altă parte, Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie din România (APCE) a transmis foarte recent, printr-un comunicat în care citează chiar un răspuns al Comisiei Europene, că legislația UE nu obligă România să impună așa-numita ″taxă pe soare″, pe energia produsă de prosumatori și consumată de către aceștia, pentru nevoile lor.

″Invocarea Directivei Europene pentru introducerea “taxei pe soare” a determinat Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie să adreseze o solicitare de clarificare către Comisia Europeană. Răspunsul Comisiei Europene este clar și fără echivoc: <Articolul 21(3) este o clauză de tip „poate”, ceea ce înseamnă că transpunerea de către statele membre este opțională. Prin urmare, Comisia nu consideră necompletarea transpunerii acestui tip de prevederi ca o încălcare a Directivei>″, a spus APCE.

Asociația a concluzionat că introducerea “taxei pe soare” nu este o măsură impusă de la nivelul Uniunii Europene, ci o decizie a politicienilor din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa pe soare
taxe tarife prosumatori
panouri solare pe case
prosumatori romania