Gigantul american al energiei ExxonMobil, fost concesionar la cel mai mare zăcământ offshore de gaze naturale din Marea Neagră românească, a avertizat Uniunea Europeană că este pregătit să retragă miliarde de dolari din proiecte de investiții europene menite să reducă emisiile de gaze cu efect de seră dacă autoritățile de la Bruxelles nu reduc povara reglementărilor comunitare de mediu, despre care a afirmat că sunt responsabile pentru ″dezindustrializarea economiei europene″.
Karen McKee, președinta diviziei Product Solutions a conglomeratului american, a declarat pentru Financial Times că ExxonMobil a pus deoparte 20 de miliarde de dolari pentru investiții planificate în proiecte de decarbonare, programate în perioada 2022-2027, însă a adăugat că este probabil că va prioritiza ″alte părți ale lumii″, din cauza poverii reglementărilor de mediu ale UE, ce pun obstacole implementării proiectelor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
″Deși avem un număr semnificativ de proiecte în UE, s-a cheltuit foarte puțin din suma respectivă. Când investim, avem în minte orizonturi foarte lungi de timp. Aș spune că cele mai recente evoluții din Europa nu au creat încredere în adoptarea de politici predictibile, pe termen lung. Asistăm la dezindustrializarea economiei europene și suntem îngrijorați″, a spus McKee.
Ea a adăugat că țintele și reglementările extrem de ambițioase ale UE privind combaterea schimbărilor climatice au un impact ″extrem de advers″ asupra afacerilor și au dus la proceduri ″lente și complicate″ de avizare, autorizare și finanțare a proiectelor.
ExxonMobil este una dintre cele mai mari companii de petrol și gaze din lume. Grupul a investit peste 20 miliarde euro în Europa în ultimii 10 ani, iar în decembrie a anunțat un proiect pilot de captare a emisiilor de carbon cofinanțat cu 30,5 milioane euro din fonduri UE nerambursabile.
Comentariile lui McKee într-un moment în care 70 de executivi de top din sectorul industrial se întâlnesc în Belgia la Antwerp pentru a pune presiune pe UE să își regândească politica industrială și să sprijine companiile care au probleme cu implementarea pachetului legislativ climatic Green Deal. UE s-a angajat să-și reducă emisiile de CO2 la zero până în 2050.
CITEȘTE ȘI Locuitorii din Milano se revoltă: „Duhnește!". Amintiri din pandemia COVID-19, unii foști locuitori se felicită că s-au mutatLiderii politici naționali precum președintele Franței, Emmanuel Macron, și premierul Belgiei, Alexander de Croo, au transmis Comisiei Europene că sunt îngrijorați de faptul că reglementările de mediu ale UE alungă investitorii, după ce au dus la proteste ample ale fermierilor.
Executivul de la Bruxelles, a cărui președintă, Ursula von der Leyen, țintește un al doilea mandat, a făcut eforturi mari pentru a implementa Green Deal și a sprijini totodată competitivitatea economică a Europei, inclusiv pentru a răspunde corului de avertismente venite din partea multor guverne naționale, potrivit cărora companiile abandonează UE în favoarea SUA și a Chinei. Von der Leyen a promis recent măsuri de îmbunătățire a climatului de business, după ce tot ea a sprijinit adoptarea de reglementări menite să ducă la realizarea unora dintre cele mai ambițioase ținte climatice și de mediu din lume.