Primarul liberal al Constanței: Cât de liniștiți eram acum dacă Exxon mai era aici, în Marea Neagră!

Primarul liberal al Constanței: Cât de liniștiți eram acum dacă Exxon mai era aici, în Marea Neagră!
scris 15 iun 2023

Retragerea gigantului american Exxon din proiectul Neptun Deep a afectat nu numai independența energetică a României, ci și poziția sa geostrategică, sugerează Vergil Chițac, primarul liberal al municipiului Constanța, fost rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, retras din Marină cu grad de contraamiral.

„Cat de liniștiți eram noi dacă Exxon-ul, care are o cifră de afaceri de peste 2 ori mai mare decât PIB-ul României, mai era aici, în Marea Neagră! Mai avea cineva curajul să se-apropie de noi?!”, s-a întrebat retoric Vergil Chițac, în cadrul „International Public Forum: NATO și provocǎrile pentru 2023 - 2024: Securitatea bazinului Mǎrii Negre. Cât de sigurǎ mai este lumea?”

Urmărește-ne și pe Google News

Acesta a făcut aluzie la decizia PSD de a modifica Legea offshore și de a majora impozitarea în urmă cu 5 ani, fapt ce a determinat compania americană să ia decizia de a vinde, pentru aproximativ un miliard de dolari, companiile care dețineau participația sa de 50% în proiect, către Romgaz.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Programul de guvernare - Plan național de montare panouri fotovoltaice pe blocuri CITEȘTE ȘI Programul de guvernare - Plan național de montare panouri fotovoltaice pe blocuri

Chițac afirmă că, în contextul renunțării de către companiile occidentale de a achiziționa gaz rusesc, România va deveni oricum o alternativă atractivă.

„După declanșarea producției în Marea Neagră, România va produce 20 miliarde mc pe an, în condițiile în care consumul pe timp de iarnă este de maximum 10 miliarde mc”, amintește primarul Constanței.

Potrivit unor surse Profit.ro, decizia finală de investiție a OMV Petrom și Romgaz în exploatarea gazelor naturale din cea mai mare concesiune offshore din Marea Neagră românească, Neptun Deep, va fi anunțată pe 21 iunie.

La rândul său, viceamiralul Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale, întrebat cât de riscantă este exploatarea gazelor din Marea Neagră în contextul războiului din Ucraina, a declarat că „faptul că deținem o astfel de resursă este un atu, iar datoria noastră (a Forțelor Navale -.r.) este să o apărăm. În programele noastre de înzestrare avem în vedere protejarea infrastructurii critice”.

Recent, procurorii DNA au cerut în acest zile documente de la compania cu capital majoritar de stat Romgaz privind tranzacția din 2022 cu compania americană ExxonMobil pentru perimetrul Neptun din Marea Neagră.

Tranzacția Romgaz-ExxonMobil, în valoare de 1,06 miliarde dolari, a fost finalizată pe 1 august 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
retragere
exxon
românia
psd