Primăriile îi vor mai putea subvenționa încă 5 ani din bugetele locale, până în vara lui 2028, pe operatorii sistemelor centralizate de încălzire, pentru menținerea unui preț de facturare al gigacaloriei pentru populație mai mic decât costurile reale de operare a acestor sisteme, potrivit unui document guvernamental.
Astfel, se are în vedere prelungirea până pe 30 iunie 2028 a schemei de ajutor de stat în baza căreia autoritățile locale pot acorda astfel de subvenții. În caz contrar, schema ar urma să expire la finalul lunii în curs. Precedenta prelungire a fost aprobată în vara lui 2021.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Valoarea totală a subvențiilor ce ar urma să fie acordate în perioada 1 iulie 2023 – 30 iunie 2028 este estimată la 4,75 miliarde lei.
Subvențiile sunt acordate în baza unei ordonanțe de Guvern din 2006, care prevede că, în situația în care autoritățile administrației publice locale aprobă prețuri locale ale energiei termice facturate populației mai mici decât prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației, acestea asigură din bugetele locale sumele necesare acoperirii diferenței.
Potrivit Ordonanței, dacă primăriile nu cuprind în bugetul local aceste sume sau nu efectuează plata acestor sume către furnizorii de energie termică potrivit programului aprobat prin buget, furnizorii de energie termică sesizează Ministerul Administrației și Internelor și, în baza ordinului comun al ministrului administrației și internelor și al ministrului finanțelor publice, Direcțiile Generale de Finanțe Publice alocă bugetelor locale cotele defalcate din impozitul pe venit, cuvenite acestora potrivit legii, numai pentru plata obligațiilor către furnizorii de energie termică, până la lichidarea obligațiilor respective.
După cum a relatat Profit.ro, Compania Municipală Termoenergetica, operatorul sistemului centralizat de încălzire din Capitală, cel mai mare din țară, avea la data de 22 mai datorii de peste 1 miliard de lei față de producătorul de energie termică Electrocentrale București (ELCEN), din care mai mult de 800 milioane lei cu scadența depășită. Datoriile s-au acumulat ca urmare a întârzierilor înregistrate de către Primăria Capitalei la plata subvențiilor pentru acoperirea diferenței dintre prețul reglementat practicat de Termoenergetica și cel de furnizare, redus, facturat consumatorilor.