EXCLUSIV Profitul celui mai mare furnizor și distribuitor de gaze din România a explodat. Compania: A provenit 73% din ″circumstanțe excepționale″; deficit de cash, situația rămâne tensionată

EXCLUSIV Profitul celui mai mare furnizor și distribuitor de gaze din România a explodat. Compania: A provenit 73% din ″circumstanțe excepționale″; deficit de cash, situația rămâne tensionată
scris 29 mai 2023

Grupul Engie România, parte a conglomeratului francez omonim de energie și utilități, cel mai mare furnizor și distribuitor local de gaze naturale, totodată producător și furnizor de energie electrică, a înregistrat anul trecut un profit net consolidat de 851,9 milioane lei, de peste 12 ori mai mare față de cel din 2021 (69,9 milioane lei), în condițiile în care își bugetase inițial pentru 2022 o pierdere de aproape 128 milioane lei.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Cifra de afaceri a companiei s-a dublat în 2022, la 13,58 miliarde lei.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Fostul președinte Eximbank Ionuț Costea - dat în urmărire CITEȘTE ȘI FOTO Fostul președinte Eximbank Ionuț Costea - dat în urmărire

Profitul operațional al Engie România s-a majorat tot de peste 12 ori în 2022, la 1,079 miliarde lei (de la 85,9 milioane lei în 2021).

Rezultatele financiare consolidate ale Engie România, aferente anului 2022, sunt datorate unor circumstanțe excepționale, de aceea comparația lor cu anul 2021 trebuie realizată excluzând factorii care le-au determinat″, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții companiei. Aceștia au afirmat că, în absența acestor circumstanțe, rezultatul operațional ar fi fost de numai circa 295 milioane lei, adică cu aproape 73% mai mic.

GALERIE FOTO Fostul ministru al Finanțelor Sebastian Vlădescu, condamnat definitiv la 7 ani și 4 luni de închisoare, s-a predat, urmând să fie încarcerat CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Fostul ministru al Finanțelor Sebastian Vlădescu, condamnat definitiv la 7 ani și 4 luni de închisoare, s-a predat, urmând să fie încarcerat

Potrivit sursei citate, profitul operațional din 2022 a fost influențat în mod excepțional de doi factori care nu au avut niciun impact pozitiv asupra cash-ului companiei: capitalizarea pierderilor tehnologice generate de activitatea de distribuție de gaze, conform OUG nr. 119/2022 (+295 milioane lei), respectiv reluarea unui provizion contabil pentru pierderile financiare din 2022, constituit în 2021, precum și alte ajustări contabile referitoare la activele Engie de producție de energie eoliană (în total +345 milioane lei).

Engie are două parcuri eoliene, în Brăila și Galați, cu putere instalată însumată de 100 MW, operate prin subsidiarele Alizeu Eolian și Brăila Winds. Alizeu Eolian are înregistrată pe rolul CCR o sesizare de neconstituționalitate privind legislația supraimpozitării veniturilor suplimentare ale producătorilor de energie electrică obținute din vânzări la prețuri mai mari de 450 lei/MWh. Demersuri similare au fost întreprinse și de alți ″regenerabili″.

Diminuarea veniturilor și clienților taie din numărul de angajați ai Orange Communications, fostul Romtelecom. Peste 500 de salariați vor fi disponibilizați CITEȘTE ȘI Diminuarea veniturilor și clienților taie din numărul de angajați ai Orange Communications, fostul Romtelecom. Peste 500 de salariați vor fi disponibilizați

Situația legată de consumul propriu tehnologic (CPT) al rețelelor de distribuție este similară cu cea raportată anterior de grupul Electrica SA, la care cel mai mare acționar este statul român și care a afișat profit net de 559 milioane lei pe 2022, obținut însă în condițiile înregistrării strict contabile a unor venituri neîncasate în sumă de 989 milioane lei. Explicația este o modificare legislativă de toamna trecută, care a permis operatorilor de distribuție și transport a energiei electrice și gazelor naturale să capitalizeze în avans în mod trimestrial, adică să contabilizeze treptat la încasări înainte să le încaseze propriu-zis, sumele reprezentând majorări cuvenite, dar încă neaprobate, de tarife reglementate pentru recunoașterea creșterilor de costuri cu achizițiile de energie și gaze în vederea acoperirii CPT, creșteri datorate scumpirilor galopante de pe piețele angro.

Engie România operează rețele de distribuție a gazelor naturale prin Distrigaz Sud Rețele.

Cei de la Engie mai spun că singurul factor excepțional care a influențat pozitiv anul trecut situația cash-ului a fost încasarea creanței istorice de la Electrocentrale București (ELCEN), necesară ieșirii din insolvență a celui mai mare producător de energie termică și electrică al Capitalei (+144 milioane lei).

CEC, bancă a statului, atenționează: Controlul declanșat de ANPC împotriva băncilor pare făcut pe repede înainte, cu vinovat deja cunoscut înainte de finalizarea investigației CITEȘTE ȘI CEC, bancă a statului, atenționează: Controlul declanșat de ANPC împotriva băncilor pare făcut pe repede înainte, cu vinovat deja cunoscut înainte de finalizarea investigației

Rezultatul operațional care ar fi fost obținut în 2022 de Engie România, dacă s-ar exclude acești factori excepționali, ar fi fost de circa 295 milioane lei, mai mic decât rezultatele obținute în anii trecuți. Reamintim că, la sfârșitul anului 2022, deficitul de cash al Engie România a fost de 1,6 miliarde lei, fapt pentru care compania a fost nevoită să recurgă la contractarea unor linii de credit, iar situația rămâne tensionată și anul acesta″, au conchis reprezentații Engie.

De altfel, în AGA recentă a Engie România, acționarii au aprobat propunerea Consiliului de Administrație ca întreg rezultatul net înregistrat în 2022 să fie repartizat la rezerve ca profit reportat, ″dată fiind situația de cash prezentată″.

GALERIE FOTO ANAF scoate pentru a doua oară la licitație un avion al lui Ovidiu Tender. Care este prețul de pornire CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO ANAF scoate pentru a doua oară la licitație un avion al lui Ovidiu Tender. Care este prețul de pornire

Engie România a încheiat anul trecut un contract de finanțare cu compania-mamă, după cum a relatat Profit.ro.

Din aprilie anul trecut, furnizorii de gaze din România beneficiază de prevederea legală potrivit căreia producătorii locali de profil sunt obligați să le vândă la preț reglementat de 150 lei/MWh cantitățile necesare acoperirii consumului clienților casnici și producătorilor de energie termică (pentru aceștia din urmă, prețul reglementat a fost de 250 lei/MWh până la 1 septembrie 2022). În schimb, furnizorii le pot factura clienților lor retail prețuri finale plafonate la maximum 310 lei/MWh (pentru casnici) și 370 lei/MWh (pentru noncasnici). Pentru cantitățile achiziționate din piața angro liberă și revândute clienților finali cu prețuri plafonate, furnizorii sunt compensați de la bugetul de stat, cu întârziere de câteva luni față de momentul facturării.

Producătorul chinez de ochelari de realitate augmentată Nreal și-a schimbat numele în Xreal și concurează giganții tehnologiei CITEȘTE ȘI Producătorul chinez de ochelari de realitate augmentată Nreal și-a schimbat numele în Xreal și concurează giganții tehnologiei

Subsidiara locală a grupului francez este unul dintre marii furnizori și distribuitori de gaze naturale din România, compania fiind activă și în sectoarele producției, furnizării și tradingului de electricitate, înmagazinării de gaze și serviciilor energetice. Potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), în decembrie 2022, Engie România a fost lider al clasamentului furnizorilor de gaze cu amănuntul, cu cotă de piață de 27,85%, fiind numărul 1 și pe segmentul clienților casnici (43,36%).

Cei mai importanți acționari ai companiei sunt vehiculul investițional olandez Romania Gas Holding BV, controlat de grupul francez Engie, cu 51% din titluri, statul român prin Ministerul Energiei, cu circa 37% din capital, și Fondul Proprietatea, cu aproximativ 12% din acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie gaze
profit engie
plafonare preturi energie gaze
deficit cash engie